Videóra veszik az egyes tűzoltó készülékek karbantartását
2018. augusztus 16.
Ismét hallat magáról a fiREG: ezúttal videós ismertető adatbázis készül az egyes tűzoltó készülékek karbantartási lépéseiről.

Tovább

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 4. rész
2018. augusztus 15.
„Tűzoltóképzés az állami tűzoltóság működése idején: reformok, a képzés átalakítása” alcímmel közöljük a könyv következő részletét, amely az 1981–1998-ig terjedő időszakot öleli fel.

Tovább

Kedvtelési célú vízi járművek és sporteszközök biztonsága
2018. augusztus 14.
Itt a nyár közepe, a napsütés! Sokan indulnak a tavak mellé, a tengerpartra és élvezik a kedvtelési célú vízi járművek nyújtotta kikapcsolódásokat. A 2013/53/EU irányelv foglalkozik ezzel a területtel, amelyhez számos szabvány kapcsolódik. A felszerelés biztonságát a „Rekreációs célú hajózásról szóló irányelv” harmonizált szabványai folyamatosan nyomon követik, segítik és javítják.

Tovább

Augusztusi szabványváltozások – nem uborkaszezon
2018. augusztus 13.
A „nyáron nem történik semmi”-elméletre cáfolt most rá az MSZT. 2018. augusztus 1-jén 120 db új nemzeti szabvány jelent meg, (Ezekből: 52 db MSZ EN, 23 db MSZ EN ISO, 42 db MSZ EN IEC, 1 db MSZ CEN/TS és 2 db MSZ ISO.) 2 db-ot visszavontak,13-at magyar nyelven kiadtak és 7-et helyesbítettek. Közülük 11 szakterületünket érintő szabványra hívjuk fel a figyelmet: habképző anyagok, textíliák, gázérzékelés, lakóautók, felvonók a sorrend.

Tovább

"A vak nem tűzoltó, a tűzoltó nem vak"!
2018. augusztus 8.
Ez a mottója annak a tréningsorozatnak, amelynek legutóbbi állomása a Böhönyei Önkormányzati Tűzoltóság volt.

Tovább

Felperzselt Föld – tűzvészek Európában
2018. augusztus 8.
Egyre több az erdőtűz az idén a tavalyi rekord után Európában. A görög tragédia közben eddig a természeti tüzektől kevésbé érintett Svédországban a Balti-tengertől egészen az északi sarkkörön túl is égtek az erdők, példátlanul nagy területen. Mindez a szakértők szerint szoros összefüggésben van az éghajlati jelenségekkel. Az általában emberi mulasztás okozta tűzvészeket a világszerte pusztító hőhullámok is elősegítik – olvasható a HVG.hu elemzésében.

Tovább

Mikor, mit kell bejelenteni a tűzvédelmi hatóságnak?
2018. augusztus 7.
Néha túlságosan az OTSZ-re és a TvMI-kre koncentrálunk a tűzvédelmi kérdésekben. Dr. Gombik Károly a tűzvédelmi törvény 20. §-ának tartalmi változásaira és az abból a használati tűzvédelemmel foglalkozó szakemberekre háruló kötelezettségeire hívja fel a figyelmet. Mindezek sokszor csak alapos mérlegelés, értelmezés után dönthetők el. Egy §, három változat, többfajta értelmezés.

Tovább

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 3. rész
2018. augusztus 6.
A részletekben közölt könyv 3. része – mely a „Tűzoltóképzés az állami tűzoltóság működése idején 2." alcímet kapta, az ötvenes évek végétől a nyolcvanas évek elejéig terjedően taglalja a képzés alakulását.

Tovább

Mi olvasható a Védelem augusztusi számában?
2018. augusztus 6.
A nyári szabadságok végére a Védelem 23 cikkel várja az olvasók figyelmét, fókuszban a lakásokban, lakóházakban bekövetkezett tűzesetek és sérülések számának csökkentési lehetőségeivel, amely változatlanul komoly kihívás. A további témák: magasból mentés, szimuláció, homlokzati tűzterjedés, épületbiztonság, tűzvizsgálat, beavatkozó ÖTE-k, gázérzékelők, tűzészlelés, szakértői tevékenység, villamos TvMI, légtechnika tisztítása, mélyből mentés másként.

Tovább

Ismét ősz, ismét Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok
2018. augusztus 2.
A VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napokat 2018. szeptember 4-5-én rendezik. A szakmai napok célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása. Az idei évben az első nap tematikája az építőipari kivitelezés, a második a tűzjelző berendezések témakörét felölelő előadásokból épül fel.

Tovább