Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle júniusi számában?

2016. május 25. 18:47

A júniusi szám az OTSZ bevezetésének eddigi tapasztalatait járja körbe. Mit tapasztalt a jogalkotó, az építésztervező, a tűzvédelmi tervező, a szimulációkat engedélyező? Mit jelent a lakóépületek tűzvédelmi használati szabályozása, mit az egyszerű bejelentés a lakóépületek tervezésénél? Sportcsarnok tűz; RFID technológia; tűzgátló kapuk típusai, felépítése; Mentő szervezetek; szellőző rendszerek, csőátvezetések, tűzátjelzés, londoni metrógyakorlat; tűzátjelzés, mezőgazdasági gépek tüzei – sokszínűség címszavakban.


Tanulmány

Kakasy Gergely László

Tűzgátló kapuk II. – típusai, felépítése

 

A nyílászáró szerkezetek épületeink kritikus elemei, amelyeknek esetünkben még a tűzgátlási követelményeket is ki kell elégítenie. Szerzőnk, sorozatunk első részében a rájuk vonatkozó előírásokat ismertette. Most a kialakult tűzgátló kapuszerkezet-változatok áttekintésével nyújt hasznos információkat a tervező mérnökök, kivitelezők, műszaki ellenőrök, valamint a forgalmazók részére. Sorozatunk következő cikkében az elérhető piaci kínálat összehasonlításával, bemutatásával foglalkozunk.

 

Szegedi Szabolcs

RFID technológia a mentő-tűzvédelemben I.

 

Rádióhullámok a beavatkozó erők biztonságáért – ezt szolgálhatja a RFID technológia, mert komoly szakmai rátermettséget és odafigyelést igényelnek a légzőkészülék használatával történő beavatkozások. A rutinos tűzoltó is kerülhet kényes helyzetbe amikor a biztonsági tiszttől kapott információk alapján szembesül a bent tartózkodásának idejéről. A probléma az időérzék torzulása, ami a tűzoltó esetében beavatkozáskor és jellemzően a légzésvédelmi eszköz használatakor jelentkezik.

 

Varga Ferenc, Nagy László Zoltán

Sportcsarnoktűz vizsgálata a Testnevelési Egyetemen   

 

Budapesten a XII. kerület Alkotás u. 44. szám alatt a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnokában 2015. október 15-én kb. 04 óra 00 perckor keletkezett a tűz. 2570 m2 alapterületen égett az atlétikai sportcsarnok és 250 m2 alapterületen a mellette levő kutatóépület (irodaépület). Az V-ös kiemelt riasztási fokozatra a helyszínre érkező 103 tűzoltó 13 gépjárműfecskendő, valamint 10 különleges szer (4 magasból mentő) igénybevételével a tüzet 12 C sugárral és 4 emelősugárral oltotta el. [1] Hivatalból hatósági tűzvizsgálati eljárást folytattak, mivel a tűzeset minősített riasztási fokozata III-as-nál magasabb volt.[2].

 

Fókuszban

Érces Ferenc

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek beválásának tapasztalatai

 

Több mint egy év eltelt, amióta hatályba lépett az új megközelítésen alapuló Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ). A jogszabály, valamint az alkalmazását segítő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) előírásaival kapcsolatos tapasztalatokat megvizsgálták, azokat összegezték, ennek során bekérték és értékelték a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok által tapasztaltakat. A fő megállapításokat foglalja össze szerzőnk.

 

Hidas Zoltán

Számítógépes szimulációkkal kapcsolatos hatósági tapasztalatok

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) megjelenésével alapjaiban változott meg a tűzvédelmi szabályozás felépítése. A jogszabály meghatározza az elvárt biztonsági szintet és annak tükrében konkrét tűzvédelmi követelményeket támaszt. A BM OKF Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket (TvMI) dolgozott ki, melyek tartalmazzák a választható műszaki megoldásokat az elvárt biztonsági szint teljesítésére. Mi változott a számítógépes szimulációkkal kapcsolatban az új szabályozást követően? 

 

Fórum

Jackovics Péter, Herbák Dóra

Erős vár – sikeresek az önkéntes mentőszervezetek

2011-ben gyakorlatilag még csak kőhalom állt ott, ahol ma vár áll. Amikor 2011 októberében a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) Szolnokon megtartotta az önkéntes mentőszervezetek első, országos szintű seregszemléjét, a rendezvényre előzetesen 34 mentőszervezet jelezte részvételi szándékát. 2016-ra már több mint ezer önkéntes mentőszervezet, közel 14.000 fővel vesz részt a katasztrófák elleni, közös munkában.

 

Subasitz Mihály

Szellőző rendszerek tisztítása – Bank Center CITI torony

Lapunk 2015/5-ös számában jeleztük, hogy az új OTSZ megoldott egy problémát, előírta hol és milyen időszakonként kell a szellőző rendszereket tisztítani. Mivel több esetben a szagelszívók és a szellőzők a vastag zsíros lerakódás miatt a tűz átterjedésében játszottak döntő szerepet. Újabb kérdések! Mennyire ismerik a kötelezettek ezt a szabályt? Milyen módon végzik ezt a munkát a tisztítást végző szervezetek? Egy konkrét példa bemutatására kértük szerzőnket.

 

 

Adorján Attila

Zárt terekben – Új tréning a Drägernél!  

A zárt terekben és különféle tartályokban végzett munkavégzésnek (angol rövidítése: CSE) különösen szigorú egészségügyi és biztonsági előírásai vannak. A zárt terekben sokszor láthatatlan veszélyek leselkednek ránk, ezért nagyon fontos, hogy az ilyen jellegű munkavégzés soha ne váljon rutinszerűvé a számunkra. A gyors döntés és cselekvőképesség életeket menthet.

 

Módszer

Nagy Katalin

Kupola anomáliák – teljesítményigazolási trükkök a lapos tetőn

 

A Védelem 2015/6. számának 37-39. oldalán „Kupola anomáliák – mikor hő-és füstelvezető és mikor fix vagy szellőztető?” címmel, bemutattuk a pontszerű felülvilágítók, valamint a hő-és füstelvezetők kupolái közötti különbséget a szabványkövetelmények oldaláról. Konkréteset kapcsán arra kerestük a választ, hogy egy ellenőrzés során hogyan lehet viszonylag egyszerű módszerekkel a hibákat feltárni?

Első ránézésre ugyanis nem látszik a különbség a lapos tetőre tervezett hő-és füstelvezető vagy a pontszerű felülvilágító között

 

Marlovits Gábor

Csőátvezetések tűzgátló lezárásának kivitelezési kérdései III.

 

Cikksorozatunk első részében (2015/6-41. old.) a fémcsövek átvezetéseinek tűzgátló lezárásával, a nem éghető csőszigetelésekkel, a lehetséges csővég-konfigurációkkal és a szerelvények felfüggesztési ill. alátámasztási távolságával foglalkoztunk. A második részben (2016/2-53. old.) az éghető anyagú csővezetékek és a többrétegű kompozit csövek átvezetéseinek tűzgátló lezárása, valamint az éghető csőszigetelések kerültek terítékre. Most több olyan a kivitelezés szempontjából akut kérdést tárgyalunk, amelyekre a kivitelezés közben – többnyire a választott gyártmánytól függetlenül – ügyelni kell.

 

Kovács Zoltán

Többlakásos lakóépületek tűzvédelme építészmérnöki szemmel                             

 

A tűzvédelem az építészetben egyre nagyobb hangsúlyt kap, fokozatosan. Minél nagyobb alapterületű, vagy minél magasabb, esetleg mélyebb egy épület, annál fontosabb szerepet kap a megelőzés, teljes joggal. Mi a helyezet az új OTSZ alapján épült lakóépületben?

 

Fenyvesi Zsolt

A tűzvédelmi tervezés folyamata – lakóépületek tűzvédelme

 

Az 54/2014 (XII. 5.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) megjelenésével a tűzvédelmi tervezés új kihívás elé állította a tűzvédelmi tervezésben közreműködőket. Szerzőnk gyakorlati tapasztalatai alapján a lakóépületek tervezése során felmerülő legfőbb feladatokról, kihívásokról szól, amelyekre megoldást kell találni a tervezés során.

 

Szana Brigitta

Lakóépületek tűzvédelmi szabályozása  

 

A lakóépületek tűzvédelmi használati szabályozási rendszerében régi-új elemként újra megjelent a tűzvédelmi szabályozás készítésére vonatkozó követelmény. A korábban megszokott helyétől eltérően nem az OTSZ-ben, hanem a 30/1996. (XII. 6.) BM rendeletben találhatjuk meg az új szabályozást. A rendelet tűzvédelmi szabályzat készítéséről szól, így ez okoz(ott) némi félreértést a hazai tűzvédelemben. Szerzőnk a szabályozáskészítéssel kapcsolatosan legfontosabb szempontokat gyűjtötte össze.

 

Lestyán Mária

Tervezői felelősség hatósági kontroll nélkül

                                               

A 456/2015. (XII. 29.) Kormányrendelet értelmében a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterülettel rendelkező új lakóépületekhez nincs szükség, építési engedélyezési eljárásra, elég az egyszerű bejelentés. Volt is felzúdulás! Az Építési Törvény módosítása, 2016. május 5.-én jelent meg a Magyar Közlönyben, amely 2016. május 13.-án péntektől hatályos! Az eddig is világos volt, hogy az épületeknek meg kell felelni a jogszabályi előírásoknak, most egyértelművé váltak a kérdések.

 

Ténykép

Nagy Péter

Mezőgazdasági gépek tüzei 

                           

A mezőgazdasági betakarítási munkálatoknál a hőmérséklet, a vegetáció nedvességtartalma, valamint a gépek okozta kockázat összeadódik. Szerzőnk az országos statisztikai adatok vizsgálatával több, szakmailag értékes jellemzőt tárt fel, annak ellenére, hogy ezekkel nem lehet egyértelműen meghatározni a kigyulladásra hajlamosabb típusokat.

 

Tűzoltás, műszaki mentés

Jackovics Péter

Robbanás a londoni metróban – EUR gyakorlaton a HUNOR Mentőszervezet      

 

2016. március 1-6. között a Londoni Tűzoltóparancsnokság (LFB) a brit fővárosban nagyszabású veszélyhelyzet-kezelési terepgyakorlatot tartott, amelyen Magyarországot a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet 76 fővel, 7,1 tonnányi felszereléssel képviselte. A gyakorlat az Európai Bizottság Humanitárius Segítségnyújtási és Polgári Védelmi Főigazgatósága (DG ECHO) Exercise Unified Response - EUR 15 elnevezésű projektje keretein belül zajlott, Ciprus és Olaszország részvételével. Az angol kárterületi vezetés-irányítás és gyakorlatvezetés tapasztalatait összegzi szerzőnk.

 

Dr. Rosvita Milo-Rieks - Pimper László

A habképzőanyagok új generációja – új megoldások

 

A tűzesetek gyors leküzdését napjainkban a tűzoltói beavatkozás és a szakmai munka megfelelősége biztosítja. Ez a feladat magas színvonalú, komplex tevékenységet igényel, melynek során különböző tényezőket és azok kölcsönhatását rendszerszemlélettel kell figyelembe venni. Külön-külön is fontos tényezők lehetnek például az éghető anyag jellemzői, a tűz kiterjedése, a rendelkezésre álló erők, a műszaki és tűzoltó taktikai lehetőségek, valamint a környezetvédelmi szempontok. A tűzoltás csak akkor lehet eredményes és egyben sikeres, ha biztosított mindezen tényezők összhangja.

 

Technika

Szemler Zoltán, Bakai Levente

Mercedes Arocs 2036 ULF 4000/800/500 gyorsbeavatkozó gépjármű                             

 

Az LTSZ szakmai napok keretében, 2016. április 27-én adták át a Rosenbauer International AG legújabb hazai gyorsbeavatkozó gépjárművét, amelyet ünnepélyes keretek között avattak fel Komáromban, a FER Tűzoltóság udvarán. Az univerzális oltójármű CBS (Customized Body System) felépítménnyel készült, és egyedi igényre szabottan gyártották.

 

Kovács Zoltán

Az országos tűzátjelzés első féléve                                  

 

Már több mint fél év telt el azóta, hogy elkészült a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  új, országosan központosított tűzátjelzés-fogadó rendszere (TFK), mellyel egységes platformon képes a szolgáltatóktól érkező tűzjelzéseket biztonságosan fogadni. A rendszerre bekötött több ezer objektum jelentős része az IntelliAlarm Zrt. szolgáltatásait veszi igénybe, így reprezentatív mintavétellel tudjuk összefoglalni az új rendszer tapasztalatait.

 

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: vedelem@katved.gov.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1607 látogató olvasta.