Híreink

Elrendelték a hibás tűzoltó készülékek forgalomból való kivonását

2016. július 07. 08:49

Amint már korábban jeleztük hibás tűzoltó készülékeket találtak. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság határozata 2016. június 11-én emelkedett jogerőre. Ebben határozott az Auras Bt. által forgalmazott, Gefil S.A. által gyártott P6 típusú 6 kg-os hordozható porral oltó a felhasználóktól történő visszahívásáról és annak határidejéről.


Megállapították, hogy a 2014 január - 2015 november között sorozatban gyártott tűzoltó készülékek nem felelnek meg a szabvány követelményeinek. Mivel a falvastagsága nem felel meg a készülék adattábláján feltüntetett MSZ EN 3 szabvány szerinti legalább 1,24 mm követelménynek.

A készülékről készült szakértői vélemény szerint a „tartályok a szokásos használat mellett nagy valószínűséggel biztonsági veszélyt nem jelentenek, így azok véleményünk szerint a feltételezett átlagos használat mellett az első 5 éves időszakos vizsgálatig üzemben tarthatók”.

A Hatóság az Auras Bt. részére elrendelte az ebben az időszakban gyártott és forgalmazott készülékek felhasználóktól történő visszahívását a palack gyártásától számított öt évben, tehát az első 5 éves időszakos vizsgálati időtartam elérésekor, de legkorábban a határozat jogerőre emelkedésétől számított 6 hónapban határozta meg.

A cég honlapján az a hír fogadott, hogy a honlap és a cég megszűnt, s új cég alakult helyette.

Ezt követően írásban kerestük Alf Martienssen urat a cég vezetőjét, aki kérdéseinkre válaszolt.

 

Kértük, tájékoztasson, hogy a cég megszűnése a határozat végrehajtását hogyan érinti?

  • Mi lesz a készülékekkel?
  • Ki viseli a felelősséget és a költségeket?
  • Az új cég vállalja a határozatban foglaltak teljesítését?
  • Kb. hány készüléket érint a határozat?
  • Ezeket milyen ütemezésben kell kijavítani?

 

A tájékoztatás szerint az Auras Bt. 2013-ban kezdett tűzvédelmi termékekkel foglalkozni. Kerestek megbízható tűzoltó készülék családot és több gyártóval történt egyeztetés során két terméket megpróbáltak az OKF KKI-nél vizsgáztatni. A KKI 2014.07.14-ei dátummal kiadta a román Gefil SA által gyártott P6 típusú porral oltó készülék magyarországi forgalmazási engedélyét. Közben ismeretei szerint már az engedélyszám kiadása előtt ugyanaz a készülék megjelent a piacon.

Amikor 2016 márciusában kiderült, hogy a készülék falvastagsága nem megfelelő, akkor a KKI-nál korábban minősített készüléket is bevizsgálva kiderült, hogy már annak a készüléknek sem volt megfelelő a falvastagsága.

 

Ki viseli a felelősséget és a költségeket?

A vevőink védelme érdekében a legfontosabb az volt, hogy a Gyártó vegye át a felelősséget az esetleges készülék cseréért, hiszen a 2013. évi V. törvény (Ptk.)-nak megfelelően az Auras Bt. mentesül a termékszavatossági felelőssége alól, mivel bizonyítható, hogy

  • a termék forgalomba hozatalának időpontjában a hiba a tudomány és a technika állása szerint nem volt felismerhető;

Mivel a Gyártó a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál kinyilvánította és kézjegyével ellátta, hogy: „A gyártó kinyilvánította szándékát, hogy önkéntes visszahívás keretében megfelelővé teszi a felhasználóknál készenlétben álló készülékeket”, így az Auras Bt. nyugodt lehetett, hogy a gyártó át fogja venni a felelősséget.

A későbbi egyeztetéseken a gyártó határozottan elzárkózott attól, hogy bármilyen terméket szállítson az Auras Bt-nek. A cserét mindenképpen saját hatáskörben szeretné elrendezni.

 

Az Auras Bt. más tulajdonossal tovább működik, de az új tulajdonos nem kérte a weboldal üzemeltetési jogát, azért ez az oldal jelenleg nem üzemel.

Ugyanakkor a korábbi AURAS Bt. 2016 május óta Auras Trade Bt-ként tovább működik. 

 

Forrás:

http://mkeh.gov.hu/piacfelugyeleti_muszaki/hatarozatok#top

Vissza

Ezt a hírt eddig 1735 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: