Híreink

Rosenbauer a megelőző tűzvédelemben

2019. március 13. 08:29

A hagyományosan tűzoltó eszközöket gyártó Rosenbauer új arcát mutatta a FeuerTrutz vásáron Nünbergben. Helyhez kötött tűzoltó rendszerekkel rukkolt ki, amelyek elsősorban a személy a vagyon- és a környezetvédelmet szolgálják. A Rosenbauer innovatív megoldásait számos hulladékgazdálkodó cégnél telepített berendezésekkel illusztrálták a látogatóknak, de sprinklertől a gázzal oltó rendszerekig, sőt a tűzjelzőkig terjedt a skála.


A FeuerTRUTZ-on a Rosenbauer vízágyúk, valamint terem- és objektumvédelmi rendszerek széles skáláját mutatta be, különösen a hulladékgazdálkodás területére koncentrálva, mivel az újrahasznosító üzemek tüzei katasztrofális következményekkel járhatnak. A hulladékkezelő és válogatóüzemekben valamint az alternatív tüzelőanyag-erőművekben általában nagy mennyiségű újrahasznosítható anyagot tárolnak és dolgoznak fel. Sok anyag gyúlékony, és az újrahasznosító üzemekben fennáll az öngyulladás veszélye.

 


Hulladékfeldolgozó üzemek védelme

 

Ezen túlmenően a tűzvédelem szempontjából különleges kihívást jelentenek a hulladékot szállító szállítószalagok. Azokat, amelyek a hulladékot aprító- vagy válogatóüzemekbe szállítják, valamint a meghajtó gépeket CAFS oltórendszerrel védik. (Hasonló megoldásokat mutatott be a Rosenbauer például a 2016-os müncheni IFAT szakvásáron is.) Tűz esetén a teljes kúpos fúvókákon CAFS oltóhabot juttatnak ki a felületre, amely másodperceken belül elfojtja a tüzet. Ez a rendszer infravörös kamerákkal vagy hagyományos tűzjelző rendszerekkel is kombinálható.

Az alábbi videóban egy, a németországi Bochumban működő hulladékfeldolgozóban telepített oltórendszer tekinthető meg:

 

A hulladékgyűjtő bunkerekben és a nagy válogatótermekben a helyhez kötött mozgó vízágyú rendszerek bizonyították hatékonyságukat. Egyetlen mennyezeten elhelyezett monitorral 2000 m2-ig terjedő terület védhető hatékonyan. A hosszú sugártávolságnak és a pontszerű felületre irányított sugárnak köszönhetően a kezdeti tüzek gyorsan elolthatók. Mindenekelőtt az infravörös rendszerrel kombinálva mutatja meg erősségeit a beépített tűzoltó rendszer. A beavatkozás ilyenkor még a tűz előtt elindul, ugyanis amint a kamerák jelentős felmelegedést észlelnek, a monitor automatikusan elindítja a hűtési folyamatot. Ez lehetővé teszi, hogy a Rosenbauer rendszere a tűz kitörését megelőzően elfojtsa azt.


CAFS oltórendszer a Korn Recycling GmbH üzemében: oltófejek a konvejorpálya felett, illetve a tartály. Az üzem óránként 25 tonna hulladékot dolgoz fel, összesen mintegy 1200 méternyi konvejorpályán szállítva azt.

 

Teljes megelőző tűzvédelmi szolgáltató

A német G & S Brandschutztechnik AG-val együttműködve a Rosenbauer teljes tűzmegelőzési szolgáltatást végezve portfoliójában ipari tűzvédelmi sprinkler, elárasztó és gázzal oltó rendszerek és tűzjelző rendszereket is bemutatott.

Az újrahasznosító ipar sprinkler- és víztisztító rendszereket is használ, hogy minimálisra csökkentsék a gyorsan terjedő tüzek kockázatát. Egy másik megoldásuk a gázzal oltás, amely védelmet nyújt kapcsolószekrények, folyamatvezérlők tűzvédelméhez.

A G & S-cég csőgyártása az egyik legmodernebb Európában. Ily módon a sprinkler csőhálózatok a legkorszerűbb robotok segítségével teljesen automatikusan előállíthatók. A csöveket egy végtelen hegesztési folyamatban a megfelelő hosszúságura gyártják, és a felületet por bevonattal kezelik. Ezt követően a csőhálózat rövid idő alatt felszerelhető.

A vásáron is jó látható volt, hogy a Rosenbauer helyhez kötött speciális tűzoltó rendszerei rendkívül hatékony tűzoltó technológiával rendelkeznek a személyek, helyiségek és tárgyak védelmére. A bemutatásban autópálya melletti alagutak, hangárok, festék és hulladék újra-feldolgozó létesítmények, veszélyes anyagokkal, az alternatív üzemanyaggal működő erőművek, szállítószalagok szerepeltek a palettán.

Így aztán a Rosenbauer standján folyamatos bemutatók illusztrálták ezeket az eredményeket.

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1110 látogató olvasta.