Híreink

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – újabb előrelépés QuadCore alkalmazásával

2019. március 23. 12:11

Az előző két homlokzati tűzterjedéssel foglalkozó cikkben igyekeztünk bemutatni a hőszigetelt szendvicspanelek viselkedését egy az ÉMI által, az MSZ 14800-6 szerint, végzett tesztsorozat alapján. Amint jeleztük itt a panel egy építési készlet része, amelynek több eleme van. Az utolsó teszt igazolta, hogy a QuadCore™ hőszigetelésű panelekkel egyszerűbben érhető el nagyobb tűzbiztonság. Hogyan?


Régi Th-tól az új Th-ig

A 2008-as OTSZ megjelenését követően az addig általánosnak mondható PUR hőszigeteléssel rendelkező szendvicspaneleket felváltották a PIR töltetű elemek. Ennek oka a tűzállósági követelmények – és az ehhez kapcsolódó tűzvédelmi szabványok – szigorodása volt (Th=0,2óra vs EI15; „nehezen éghető” vs „B-s1,d0”)

A mai elvárások kiegészültek a homlokzati tűzterjedés követelményével, ami további differenciálódást hozott a panelek piacán. A jelenlegi OTSZ előírási szerint végzett vizsgálatsorozat bebizonyította, hogy a panel tűzvédelmi osztálya mellett fontos magának a hőszigetelő habnak a tűzvédelmi osztálya is. Jelenleg a Kingspan rendelkezik egyetlen gyártóként a megfelelő tanúsítással, ráadásul kétféle hőszigetelő habbal. Ez a minősítés is igazolja, hogy igenis van különbség hab és hab között.

 

PUR-os, PIR-es, QuadCore-os?

Korábbi Védelem cikkekben is kifejtett összehasonlító tesztekből már kiderült, hogy a PUR és a minősített PIR habok, mint „habosított műanyagok” között komoly különbség van az égési jellemzők terén. A homlokzati tűzterjedés vizsgálata során is lényeges, hogy maga a hőszigetelő hab milyen módon vesz részt az égésben. Egy hétköznapi PUR hab (E tűzv. o) néhány perc alatt kiég a panel fegyverzetlemezei közül, hozzájárulva ezzel a szerkezeti integritás csökkenéséhez, a tűzterjedés felgyorsulásához, és a felszabaduló hőenergia gyors emelkedéséhez. A minősített PIR hab esetén a hőszigetelés kiégése a vizsgált időszak során nem történt meg, a tűznek közvetlenül kitett felületek elszenesedett védőfelületet képeztek, sőt a tűzforrástól már kis távolságra is szinte alig történt benne károsodás.

A Kingspan a homlokzati tűzterjedési teszteken először saját fejlesztésű minősített PIR anyagát, az IPN habot (D-s1,d0 tűzv. o) alkalmazta. A kiváló eredmény arra ösztönzött minket, hogy megvizsgáljuk az immár 3 éve a piacon jelenlévő zászlóshajónk, a QuadCore™ hab teljesítményét (C-s1,d0 tűzv. o) ezen a valós léptékhez közelítő méretű vizsgálaton. Mivel az IPN hab 30 percen túl kiválóan teljesített a teszten, ezért a QuadCore™ magasabb tűzvédelmi osztályából kiindulva, kivettünk a rendszerből egy elemet, a nyílászárók peremén alkalmazott ásványgyapot védelmet. Így a hőszigetelő hab védelem nélkül maradt a legnagyobb tűzterhelésnek kitett felületen. A QuadCore™ kiválóan viselkedett és a teszt a 43. perc környéként ért a panel számára véget.

A habfejlesztés eredménye egyértelmű: a Kingspan QuadCore™ hőszigetelésű panelei még nagyobb tűzvédelmi biztonságot nyújtanak! Ezek alkalmazásakor a vágott peremeken, vagyis a nyílászárók körül semmilyen pótlólagos védelemre nincs szükség.

Ennek a tűzvédelem mellett más szakterületen is komoly előnye van.

  • Hőtechnikai szempontból hőhidaktól mentes ablakcsomópontokat lehet kialakítani.
  • Elkerülhető a bonyolult alkalmazástechnikai részletek kidolgozása.

A teljesítménynyilatkozat és az alkalmazástechnikai útmutató pontos sorvezetőt ad.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

 


~3,25 MW hőenergia – ellenállt a tűznek

Vissza

Ezt a hírt eddig 1277 látogató olvasta.