Híreink

Szakértői továbbképzés – OTSZ karácsonyra?

2019. május 15. 10:29

Közel másfélszáz építész tűzvédelmi szakértő hallgatta 2019. május 13–14-én, Balatonföldváron az OKF előadóitól azokat a változásokat, amelyeket az eddigi tapasztalatok alapján dolgoztak ki a szakemberek. Két lényegi eleme: az OTSZ-ben a követelmények kerültek túlsúlyba, míg a megoldások többsége a tervezett 14 TvMI-ben jelenik meg. Mi változott? Mi, hol lesz a jövőben? No és a fő kérdés: mikor?


Az új rendszerű szabályozás – hosszú előkészítő munka után – valóban a karácsonyfa alá került 2014-ben, az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel.

Az azóta eltelt időszakban nem kellett a szabályozáson változtatni, ami a törvény, szabályzat, tűzvédelmi műszaki irányelv hármasára alapozott szabályozás időállóságát mutatja – hangzott el a fórumon. A mostani szabályozás megváltoztatása logikus és már az előző szabályozáskor meghirdetett időpontban született. A folyamat figyelembe veszi a hazai sajátosságokat és a tapasztalatok alapján bontja le az OTSZ-ből a megoldásjellegű előírásokat. A mostani változások jelentős része is ebbe az irányba mutat. A cél a megoldások TvMI-kbe kerülése.

A végleges célt – az OTSZ a közel nulla megoldást tartalmazó változatának kidolgozási határidejét – is meghatározta Érces Ferenc ezredes, ez pedig 2022.

Így 2014, 2019, 2022-23 a változások sora, ha jól számolunk!

Kerülhet 2014 után 2019-ben ismét új OTSZ a karácsonyfa alá? A hazai szabályozási tervek szerint igen, mivel a tervezett 14 TvMI készítési határidejét lépcsőzetesen, ennek megfelelően határozták meg – derült ki Badonszki Csaba alezredes előadásából. Az Európai Unió tagországai 2019 június 17-ig tehetnek fel kérdéseket az OTSZ-el kapcsolatban, majd a belügyminiszter aláírásától számított 180 napon belül hatályba léphet a megújult OTSZ.

A változások részleteiről, a módosulások lehetséges hatásairól és a tervezett TvMI-k tartalmi elemeiről az említett két előadó mellett Wagner Károly és Szabados László alezredes, Pálinkás Csilla és Juhász Attila százados tartott előadást és egyben konzultációt.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1217 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: