Híreink

Az Európai Bíróság megsemmisítette az építész- és mérnöki díjakat

2019. július 18. 07:01

Az Európai Bíróság 2019. július 4-i határozatában megállapította, hogy az építészek és mérnökök díjazási struktúrájának (HOAI) minimális és maximális mértékét nem szabad kötelezővé tenni, hanem a díjakról a jövőben szabadon kell megállapodni. Mindez most a német mérnököket érinti, de hatásai várhatóan továbbgyűrűznek. A hazánkban német mintára közreadott anyag a mérnöki díjakat nem tartalmazza, azonban az MMK is ad ki díjtáblázatot.


A német rendszerről szóló döntés közvetetten minden tervezőt, így a tűzvédelmi tervezőket is érinti. Hazánkban ugyanis a Tervezői Szolgáltatások Rendszere címmel, az EU bírósága által most elkaszált német HOAI (Honorarordnung für Architekten und Ingenieure) feladatrendszerének figyelembevételével kidolgozott szabályrendszert tett közzé a MÉK 2018-ban. Fázisai követik a német HOAI rendszer 9 fázisát, de a mérnöki honoráriumokról szóló rész kimaradt.

Lásd ezt a hírünket.

Bár a Magyar Mérnöki Kamarának is van díjszabása, az nem kötelező érvényű.

Az EU-s Törvényszék a 2006-os uniós szolgáltatási irányelvvel indokolta döntését. Ezen irányelv szerint az európai belső piacon a versenynek lehetségesnek kell lennie az áron keresztül is. Valami más, vagyis kötelező ár, csak akkor érvényesíthető, ha az elengedhetetlen, hogy – például az élet vagy az egészség védelme érdekében – megvédje a magasabb prioritású árukat.

A HOAI szolgáltatási fázisait és díjszabásait évtizedek óta a németországi tervezés és építés alapjaként hozták létre, és eddig jól működött.

A német szövetségi építészkamara (BAK) által kiszámított díjszabások már nem lesznek kötelező érvényűek.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1158 látogató olvasta.