Híreink

Útmutató a nyomástartó berendezések biztonságáról

2019. július 19. 09:55

A CEN a közelmúltban közzétette „Nyomástartó berendezések biztonsága. A biztonsági szabványok kidolgozására és előterjesztésére vonatkozó szabályok és ajánlások” című 17. útmutatóját, amely ismerteti a nyomástartó berendezések biztonsági szabványainak kidolgozására vonatkozó iránymutatásokat. A vonatkozó útmutatóra és az EU irányelvre hívjuk fel a figyelmet.


A nyomástartó berendezések biztonsági szempontjaira összpontosítva részletes, egyértelmű ajánlásokat fogalmaz meg az új szabvány kidolgozására. Az új útmutató szerint kidolgozott szabványok hozzájárulnak a balesetek megelőzéséhez és a hulladékok mennyiségének csökkentéséhez.

Az útmutató alkalmazási területe szerint a nyomástartó berendezések a termékek széles választékát ölelik fel az olyan fogyasztói termékektől, mint a kukták és hordozható tűzoltó készülékek, egészen az energiaszektor, az élelmiszeripari, vegyipari, gyógyszeripari, olaj- és gázipari ágazatok számára készülő olyan nagyipari alkalmazásokig, mint például a reaktorok, kolonnák, kazánok, gőzfejlesztők, hőcserélők, ipari csővezetékek és biztonsági berendezések.

A nyomás veszélyeivel és kockázati tényezőivel a nyomástartó berendezésekről szóló 2014/68/EU irányelv foglalkozik. Az irányelv meghatározza azokat az alapvető biztonsági követelményeket, amelyeknek az összes nyomástartó berendezésnek meg kell felelnie.

Ennek az irányelvnek az alapján azzal a céllal dolgoztak ki európai szabványokat, hogy a berendezéseik megfeleljenek az alapvető követelményeknek.

Ha egy ilyen európai szabványt az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Official Journalban) meghivatkoznak, és legalább egy tagállamban nemzeti szabványként bevezetnek, akkor bármely olyan vállalat vagy szervezet, amely ezt a (harmonizált) szabványt alkalmazza, hasznot húzhat az EU-irányelv által megállapított alapvető biztonsági követelményeknek való „megfelelőség vélelmezéséből”.

Ebben az összefüggésben a 17. útmutató fontos szerepet játszik, mivel a helyesen megfogalmazott európai szabványok elsősegítik az alkalmazásokat és a nyomástartó berendezések azonos szintű biztonságát Európában. A CEN Guide 17:2019-et a CEN/PE/AN dolgozta ki.

Forrás: CEN honlapja, MSZT

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 867 látogató olvasta.