Híreink

Tűzgyújtási tilalom hét megyében – Mikor rendelik el? Hol kell betartani?

2020. április 03. 09:17

Bármilyen hulladék égetése súlyos kárt okoz a levegő minőségében, ezért kerülendő és tilos is. Ugyanakkor egyre többször fordulnak elő olyan száraz időszakok, amikor bármilyen apró gyújtóforrás képes tüzet okozni az ország vegetációjában, ami különösen az erdőkben képes hatalmas károkat okozni. Melyek a tilalom elrendelésének szabályai? Mit kell betartani?


Mikor rendelik el?

A mai napon hét megyében van érvényben tűzgyújtási tilalom. A TŰZGYÚJTÁSI TILALMAT fokozott tűzveszély esetén rendelik el, amelyet minden kommunikációs fórumon közzétesznek.

 

Hol kell betartani?

Tűzgyújtási tilalom idején TILOS TÜZET GYÚJTANI

  1. az erdőterületeken,
  2. a fásításokban és
  3. az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon.

Ez a tilalom lehet országos, vagy csak egy-egy megyére (vagy kisebb közigazgatási egységekre) vonatkozó.

  • A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él!

Az aktuális tilalomról információ szerezhető a NÉBIH honlapján.

 

 

Ide kell érteni a felsorolt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetését is.

A tűzgyújtási tilalom az erdők és fásítások környezetére terjed ki, de a tűz keletkezésének és a terjedésének fokozott veszélye ebben az időszakban minden növényzetben fennáll, így a tűzgyújtási tilalom idején sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás. A fokozott tűzveszélyes időszakok kialakulása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése esetén, annak feloldásáig az erdészeti hatóság az erdőbe való belépést és az ott tartózkodást korlátozhatja, illetve megtilthatja.

Tűzgyújtási tilalom ideje alatt, függetlenül attól, hogy fennáll-e hatósági korlátozás, az erdőgazdálkodó köteles az erdőbe vezető utak, ösvények, nyiladékok bejáratánál és a tűzrakó helyeken az általános tűzgyújtási tilalomra figyelmeztető táblát elhelyezni.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1314 látogató olvasta.