Híreink

A hatóság packázásai – jelöljünk vagy sem?

2021. március 26. 08:57

Elemi erejű felháborodást váltott ki a tűzvédelmi tervezők fórumán a tűzvédelmi hatóság egyik képviselőjének „furcsa, érthetetlen, sőt jogszerűtlen és szinte vegzálásszerű” előírása. Mit lehet itt tenni? Mi történt?


Mi történt?

Valahol kért a hatóság képviselője egy jelölést egy ajtóra. „azaz az ajtón jelöljem, hogy itt mehetsz be és nem lehet zárva. Az épület földszintes, tehát nem homlokzati mentési helyet kell jelölni. Az indok, hogy a szimulációs terven jelölve van, hogy ott mennek be beavatkozni a tűzoltók, azok az ajtók a beavatkozási pontok és ezt kérik jelölni. 

„Valaki tud ilyen jelről, vagy találkozott ilyennel, vagy csak írjak egy szöveget a betörőnek is, hogy itt gyere be?”- hangzik a tervező jajkiáltása.

Ezek szerint az ajtó mögött a tűzvédelmi koncepció szerint van a legvalószínűbb tűzhelyszín, mert a szimuláció feltételeit bizonyára az építész tűzvédelmi tervező határozta meg.

 

Hozzászólások

„Egy ilyen kért tábla meg hülyeség” „Ezzel az erővel bármit lehetne "kérni"

Talán a leginkább nyomdafestéket tűrően (bár ma már a nyomdafesték sem olyan szégyenlős) az egyik hozzászóló „jogászi” érveit lehet idézni:

„A tűzvédelmi hatóság azt kétheti számon, ami jogszabályban rögzített kötelezettség. Amennyiben úgy érzi valamelyik hatósági kolléga, hogy erre szerinte szükség van, akkor jelezze előljáróinak, hogy jogszabály módosítási javaslata van. Önállóan ne írjon elő jogszabályan nem rögzített dolgokat, mert az nagyon messzire vezet és végtelen számú - sok esetben hülye - ötletet eredményez.”

 

Hol van erre előírás?

Azt hiszem, hogy a hatóság képviselőjének „hülye” ötlete alapelveken nyugszik!

Úgy hívják, hogy OTSZ „VÉDELMI CÉLOK ÉS TERVEZÉSI ALAPELVEK” Egy évig mást se kéne tanítani, csak ezt az egy fejezetet. Mindössze 3 §. Ez ugyanis a tűzvédelmi tervezés tízparancsolata. Ha ezt értjük és logikusan, a szabályokban gondolkodva alkalmazzuk, lesz iránytűnk.

Ezzel is eltévedhetünk, de nélküle csak tévelygünk!

 

Közelebbről az ide citálható alapelv:

5. § (2) d) Az életvédelmi célokhoz tartozik különösen a tűzoltói beavatkozás feltételeinek biztosítása.

Aztán már csak meg kéne fogadnunk az egyik hozzászóló tanácsait:

„147. § Biztonsági jel lehet kívülről vagy belülről megvilágított vagy utánvilágító jel, amely legalább a vonatkozó műszaki követelményben meghatározott ideig és mértékben alkalmas a céljának megfelelő fény kibocsátására.
148. § (1) A 147. §-ban foglaltaknak megfelelő tűzvédelmi jelekkel kell megjelölni az e) beépített tűzoltó berendezés oltóközpontjának bejáratát,
f) állandó felügyelettel nem rendelkező beépített tűzjelző berendezés központját tartalmazó helyiség bejáratát,

A szabványos grafikai jeleket az MSZ EN ISO 7010 műszaki szabványban találod meg.

Az ajtónak nem kell állandóan nyitva lennie a betörőnek. :) Ajánlom "az OTSZ előírása szerinti tűzoltó egységek számára roncsolás mentes bejutás lehetőségét biztosítja..."  kezdetű 9. fejezetet a TvMI 4.2:2020.01.22.-ből!”

Szóval a levelezésből kihámozva azt a felháborító galádságot követte el a tűzvédelmi hatóság képviselője, hogy bízott a tervben és gondolkodott (a tervező helyett) és mivel látott már tüzet, nem gondolta, hogy tűz esetén a kollégái a füstben, sötétben barkochbázva és az összes ajtót egyenként felfeszítve találják meg a tűzoltósági beavatkozás – a tervező által meghatározott – legvalószínűbb helyét.

Heizler György

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1444 látogató olvasta.