Híreink

Ismét leégett egy toronyház – ezúttal Olaszországban

2021. augusztus 31. 08:57

A brit Grenfell-torony 2017-es tüze sokat hivatkozott esetté vált a tűzvédelmi szakmában; sajnos most újabb elemmel bővült az esettanulmányok sora. Milánóban egy hatvan méter magas épület vált szinte teljes egészében a tűz martalékává. Lássuk, milyen párhuzamok vonhatók a brit katasztrófával!


Gyorsan terjedő lángok

Az első híradások szerint az épület felső harmadában – a TGCOM24-nek nyilatkozó Augusto Bononi, az épület közös képviseletét ellátó cég képviselője szerint egy két hete üres, tizenötödik emeleti lakásban – kezdődő tűz gyorsan terjedt át a többi emeletre is, gyakorlatilag negyed óra alatt átterjedve az egész magasházra. Az épületben tartózkodók közül csak néhányan sérültek meg – őket füstmérgezés gyanújával vitték kórházba –, ugyanakkor a nagyobb tragédia csak annak köszönhetően volt elkerülhető, hogy a lakók jó része nem tartózkodott otthon. 

 

Új épület, „szokásos” problémák

A Torre dei Moro nevű, 2011-ben épült épület az ún. Piano di Recupero del Comune di Milan (kb. milánói revitalizációs terv) része, amely keretén belül a városban mintegy 10 ezer négyzetméter terület újul(t) meg.

Bononi TGCOM24-nek tett nyilatkozata alapján az építtető cég biztosította őket arról, hogy a szigetelés tűzálló. A szigetelést a nyilatkozat szerint Alucobond alumínium kompozit szendvicspanelek alkották. Ez a típustól függően jelenthet PE-maggal, illetve kőzetgyapot maggal készülő lemezeket (csak két példa a tűzállóságra: az ún. ALUCOBOND® PLUS esetében B-s1, d0 az ALUCOBOND® A2 esetén A2-s1, d0). A Grenfell-toronyházhoz hasonlóan az átszellőztetett homlokzat – vagyis a szigetelés és a házfal között lévő, kb. 15 cm-es légrés – miatt a tűz villámgyorsan végigfutott az épület teljes magasságában. A beszámolók azt is megerősítik, hogy a tűzben a burkolati elemek darabjai leváltak, és az utcára, illetve a magasház környékére záporoztak.

A statikus szakvéleményéig az épületet veszélyesnek minősítették; az esetleges építési szabálytalanságok, illetve a felelősségek feltárása hatósági vizsgálat dolga lesz, amely már elindult.

 

Egyéb olvasnivalók a témában:

(képek: TGCOM24, Twitter, CDM Dolmen)

 

Források:

Vissza

Ezt a hírt eddig 1418 látogató olvasta.