Híreink

Innováció: Dräger HPS SafeGuard tűzoltó sisak

2021. szeptember 10. 08:30

Az utóbbi néhány évben sorra dőlnek meg a mítoszok a tűzoltásban; ma már nem szükségszerű, hogy választani kell a kényelem és a biztonság között. A Dräger HPS SafeGuard ennek kitűnő példája: az ergonomikus sisak a maga 1,2 kg-jával kényelmes, a fejlesztéseknek köszönhetően ugyanakkor rendkívül biztonságos is. Az új fejlesztés pedig szeptember 18-án Balatonföldváron is debütál az értő közönség előtt.


A XIX. század óta sokat változott a világ – mégis csak az elmúlt évtizedben történt áttörések és tervezői szemlélet vezetett oda, hogy a tűzoltók esetén a biztonság mellett a komfort is hívószóvá váljon. A XIX. századi sárgaréz sisakok nyilván a kor színvonalán kiemelkedőnek számítottak, ugyanakkor manapság már senki nem gondolja komolyan, hogy egy komoly fizikai terhelésnek kitett beavatkozónak még a felszerelése súlya és elavult dizájnja okozta kényelmetlenségekkel is meg kelljen küzdenie.

 

HPS SafeGuard: válasz a kérdésre

A tűzoltóknak viszonylag sokáig azzal a dilemmával kellett szembenézniük, hogy egy sisak vagy könnyű és viszonylag kényelmes (vagy legalábbis kevésbé kényelmetlen), de nem védett eléggé, vagy biztonságos volt, de kényelmetlen. A Dräger HPS SafeGuard fejlesztése során a „kényelmes és biztonságos” volt az alaptézis, ezért az új sisak súlya mindössze 1,2 kg, vagyis az egyik legkönnyebb a kategóriájában. A kis súly kiváló súlyeloszlással párosul, ami szavatolja, hogy a viselési komfort ne csökkenjen még hosszú bevetések során sem. A sisak szigetelése kapcsán ugyanúgy érdemes elmondani, hogy a tervezők a biztonságot és a viselési komfortot egyaránt szem előtt tartották: a sisakhéj nem forrósodik át hosszabb tűzeseteknél sem, ugyanakkor a sisak belseje a bevetés során megőrzi az ideális klímát, ami a komfortérzet megőrzése mellett tulajdonképpen ismét csak a bevetés biztonságához járul hozzá. 

Az áll- és nyakpántokkal, valamint a sisak hátulján található méretállító tárcsával számos fejformához és -mérethez igazítható. Az (opcionális) integrált, karcálló és páramentes arcpajzs viselője arcát védi, az opcionálisan csatlakoztatható fejlámpák pedig szabadon hagyják a tűzoltó kezét.

 

Ergonómia a viselés után is

Ráadásul a HPS SafeGuard tervezésénél az ergonómia nem csak a viselési komfort, hanem a szerelhetőség kapcsán is szempont volt. A sisak felépítése egyszerű, kevés fő komponensből áll, jelentősen egyszerűsítve ezáltal a karbantartási és az azzal kapcsolatos logisztikai folyamatokat. Az egyes alkotóelemek lecseréléséhez nem szükségesek szerszámok, ami a javítás mellett könnyebbé teszi tisztítást is. Minden opcionális elektromos komponens (mint például a sisaklámpa) egyszerű szén-cink elemmel működtethető. 

A Dräger újdonságai 2021. szeptember 18-án testközelből is megtekinthetők és kipróbálhatók lesznek a Magyar Tűzoltó Szövetség balatonföldvári szakmai napján.

 

Adorján Attila mérnök
Dräger Safety Hungária Kft.
Tel +36 (06) 1 452 2020
Mobil + 36 (06) 30 996 8604
E-mail: attila.adorjan@draeger.com

Vissza

Ezt a hírt eddig 1366 látogató olvasta.