Híreink

MSA Lunar: kézi hőkamera, vagy több annál?

2021. október 13. 07:30

Nehéz röviden összefoglalni, mi is az MSA Lunar. A sajtóanyagokban „mindent-egyben-készülékként” hivatkoznak rá, ami nem túl szerencsés, de a funkciók ismeretében érthető az igyekezet. Valójában egy feljavított személyi hőkameráról, adatrögzítőről, nehéz látási körülmények között funkcionáló irányjelzőről, társ- és önmentőről van szó, ami nem önmagában, hanem egy komplex platform részeként működik. Ugye, hogy nem túl könnyű?


Nehéz körülmények

Közhely, hogy egy tűz esetén a füst jelenti az egyik legnagyobb problémát, még a tűzoltók számára is: rontja a látási viszonyokat, megnehezíti a tájékozódást, különösen rossz körülmények között életveszélyessé válhat, ha egy tűzoltó elszakad a társaitól. Sokan, sokféleképpen próbálták megoldani ezt a problémát, de az mára már egyértelművé vált, hogy a hagyományos megoldások sokszor kevésnek bizonyulnak: önmagában egy hőkamera, vagy egy sisakba épített irányjelző nem mindig elég arra, hogy egy beltéri beavatkozásnál meggátolja a tűzoltók irányvesztését vagy a többiektől való leszakadását.

 

Integrált megoldás

Éppen ezért tűnik ígéretesnek a MSA Lunar, ami egy integrált megoldás. Önmagában csupán egy kézi eszköz egy kijelzővel és egy kamerával, ami hőképet ad a környezetről, valamint automatikusan felismeri és feljavítja a tárgyak széleit, amivel jobb látási viszonyokat biztosít a beltérben való tájékozódáshoz. A mögötte megbújó elképzelés azonban az, hogy a készülék az ún. MSA Connected Firefighter Platform része, vagyis egy tűzoltók számára kifejlesztett, hálózati megoldás része. A készülékkel bemérhetők, térben elhelyezhetők a tűzoltó csapat tagjai, a feljavított hőképpel pedig sokkal gyorsabbá válik a bajba került társak mentése.

 

A platform

Ami még érdekesebb, hogy a Lunar kapcsolódik a FireGrid fantázianevű bevetéstámogató rendszerhez, amely egy felhőalapú szoftveres megoldás a bevetésen résztvevők által küldött adatok kezeléséhez, feldolgozásához és tárolásához. Így gyakorlatilag a Lunar a beépített LTE-M (hivatalosan Cat-M1) modul segítségével folyamatos adatkapcsolaton keresztül továbbíthatja a beltérrel kapcsolatos képeket, amelyből később rekonstruálható, elemezhető a bevetés.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1024 látogató olvasta.