Híreink

Ajtónyitás, zárnyitás a tűzoltói beavatkozásoknál – lehet kisebb kárral?

2022. január 13. 07:30

Tűzhöz, beteghez történő, magáról életjelet nem adó személyhez bejutás miatt évente több ezerszer kapnak olyan jelzést a tűzoltóságok, melyben a segítségnyújtáshoz, a tűzoltáshoz ki kell nyitni a zárt ajtót. Milyen eszközökkel lehet ezt gyorsan és a legkisebb károkozással megoldani?


Kisebb károkozás a cél!

A tűzeseteknél, baleseteknél a tűzoltóságok jellemzően az alapfeladat állátásához rendszeresített szakfelszerelések valamelyikével avatkoznak be. Ezek főleg balták, feszítővasak, esetenként gépi feszítő berendezések.

Az ajtónyitásos beavatkozások nélkül sokszor nem lennének végrehajthatók az életmentési, tűzoltási és műszaki mentési feladatok. Mivel az ilyen esetek többnyire azonnali beavatkozást igényelnek, ezért nincs lehetőség arra, hogy másokra várjanak. Ez komoly felelősséggel is jár, hiszen gyorsan kell meghozni a döntést, amely a leghatékonyabb és a legkisebb károkozással jár. Sajnos a károkozás ezeknél a beavatkozásoknál gyakorlatilag elkerülhetetlen, azonban a mértéke csökkenthető.

Jelenleg a beavatkozók felkészültségén, rátermettségén és a helyi adottságoktól függ a zárt helyre történő behatolás módjának megválasztása. Amennyiben nem áll fenn életveszély, a jelentősebb károkozás elkerülése érdekében megoldást jelenthet az ablakon való bejutás is. Ha ez nem oldható meg, akkor nem marad más, mint az ajtó kinyitása.

 

Új eszközök és technikák

Az ajtókkal rendkívül széles skálában találkozhatunk. Az olcsóbb és egyszerűbb szerkezetűektől kezdve a több ponton záródó, szerkezetileg nagy merevségű, így az erőszakos behatolásnak jól ellenálló ajtókig mindenféle típus megtalálható. Erre a kihívásra jelenthet megoldást egy a világon már több országban használt speciális zárnyitó készlet, mely kezelésének elsajátítása nem igényel különösebb előképzettséget, helyigénye kicsi, így jól málházható és az okozott károkhoz képest rentábilis a beszerzése.

Alapkészlet, mely használatára a magyarországi forgalmazó 3 órás képzést tart alkalmanként

 

A tűzoltóságok részére az európai cégek kínálatában már elérhetőek olyan szettek, melyek egyfelől kifejezetten az ilyen jellegű felhasználásra lettek összeállítva, másfelől pedig olyan kiszerelésűek, amelyek biztonságosan és relatív kis helyen elhelyezhetőek a gépjárműfecskendőkön. Ezek a felszerelések a DIN német szabvány követelményei szerint készülnek.

Zárnyitó - roncsolásmentes nyitást tesz lehetővé

 

Hazai csapatpróbán a készletek

Magyarországon először a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére 2020. január 15-én adtak át 2 darab zárnyitó készletet csapatpróbára. A csapatpróba tapasztalatai alapján elmondható, hogy a magyarországi forgalmazó szolgálati csoportonként megtartott oktatását követően könnyen és gyorsan elsajátította az állomány a készletek használatát. A készlettel gyorsan és hatékonyan tudták kinyitni a zárszerkezeteket, minimális károkozással és gyorsabb beavatkozással, ami a lakástulajdonosoknak is kedvez mivel egy-egy zárbetét cseréje könnyebb és olcsóbb is, mint komolyabb javítást elvégeztetni az ajtón. Összességében időt és energiát spóroltak az ajtónyitást igénylő káreseteknél. Kiegészítő eszközként vásároltak egy-egy akkumulátoros csavarbehajtót és sarokcsiszolót, amelyeket ugyancsak felmálháztak a fecskendőkre.

A másik nagy előny a rövidebb nyitási idő! Az ajtónyitásos tűzoltósági beavatkozások ideje

  • hagyományos eszközökkel kulcsra zárt ajtóknál átlagosan 2-30 perc az ajtó kivitelétől, minőségétől függően, míg ugyanez
  • zárnyitó készlettel 3-5 percre is rövidülhet.

 

Javítási költségek – tizedére csökkentek

A tűzoltósági beavatkozások utáni javítási költségek

  • roncsolásos nyitás esetén hozzávetőlegesen bruttó 60.000 – 600.000 forint között alakulhat, míg
  • a zárnyitó készlettel bruttó 6.000 – 60.000 forintra csökkenhet.

A célszerszámokkal többek között fúrásos, marásos és maghúzásos módszerekkel lehet végrehajtani a zárak, ajtók kinyitását. További módszer az úgynevezett manipulációs ajtónyitás, amikor az erre a célra kifejlesztett ajtónyitó lemezekkel, spirálokkal, valamint pánikzár nyitókkal történik a beavatkozás.

Összességében elmondható, hogy az ajtónyitásos beavatkozásokhoz a legtöbb esetben szükség van valamilyen szerszámra, eszközre. Azonban mindenképpen szem előtt kell tartani a hatékonyságot és ezzel együtt a költségkímélő megoldások lehetőségét. A bemutatott eszközök beszerzése a katasztrófavédelem, illetve a tűzoltóságok számára az első alkalommal jelentős költséget jelent, hiszen egy-egy ilyen készlet ára bruttó 350 000 Ft körüli összeg és ehhez még szükséges egy professzionális akkumulátoros csavarbehajtó, valamint sarokcsiszoló. Ezt követően azonban már csak a fúró-maró eszközöket kell jellemzően pótolni. Azonban az ajtónyitások során eddig okozott károk mértéke jelentősen csökkenthető, és ami talán a legfontosabb, hogy ezzel együtt a behatolási idő is rövidülhet.

Ritter Zoltán tű. őrnagy, k. főelőadó
BM OKF Tűzoltósági Főosztály

(Megjelent a Védelem 2020/5. számában)

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1435 látogató olvasta.