Híreink

Légzőkészülék a Drägertől: ki vigyáz a tűzoltókra?

2022. november 15. 07:00

A tűzoltókról kialakult általános vélekedés az, hogy a nehéz munkájuk miatt sokrétű terhelést kell elviselniük: a feladatuk károsanyag kitettség, nehéz felszerelés, kemény körülmények miatt embert próbáló. A Dräger ugyanakkor régóta igyekszik leszámolni a sztereotípiákkal – most a vírushelyzet miatt elmaradt bemutatkozó fórumok hazai pótlásáról, illetve egy új irányvonal képviselőjéről lesz szó.


DrägerUP 2021: virtuális bemutató mindenkinek

2020-21 sok szempontból rendhagyó év volt a tűzoltótechnika gyártók számára is, ez alól a Dräger sem kivétel. Az Interschutz szervezői a kiállítás elhalasztásáról döntött; a gyártók ugyanakkor keresték a lehetőséget arra, hogy a jelentős seregszemle elmaradása miatt más módon szólítsák meg a közönségüket. A Dräger válasza minderre a „DrägerUP 2021” elnevezésű esemény volt: egy virtuális mustra, amely világszerte 2021. június 7–11. között zajlott. Az igazi persze, ha testközelből is megtekinthetők és kipróbálhatók; erre az idei Balatonföldvári szakmai napon volt lehetőség szeptember 18-án.


PSS Airboss: könnyű és biztonságos

 

Az interaktív esemény elsősorban a mai, modern tűzoltóknak szólt – azoknak, akik olyan megoldásokat keresnek, amelyek leszámolnak a konvenciókkal. A tűzoltóeszközök és az innovatív tűzoltási technikák jövőjét realisztikus 3D környezetben tekinthették meg a látogatók, és ilyen körülmények között ismerhették meg a Dräger tűzoltósági termékpalettáját, amelyről most egy újdonságot emelünk ki, amely a bevezetőben is szereplő irányváltással van összefüggésben

Dräger PSS Airboss: könnyű és kompakt légzőkészülék

A hétköznapokban erről nem gyakran esik szó, de a légzőkészülék használata egy bevetésen már középtávon is jelentős fizikai terhet ró a tűzoltóra. Mivel azonban egyre nyilvánvalóbb, hogy az égés során – akár egy mai, modern épületről, akár egy erdőtűzről legyen szó –, jóval több, az egészségre súlyosan káros anyag kerül a levegőbe, mint azt eddig bárki gondolta volna, (pl. a tűzoltók közötti rákos megbetegedések kockázatai) a légzőkészülékek használata egyre többször kötelező. Ebből az következik, hogy a tűzoltóknak egyre hosszabb bevetéseket kell elvégezniük légzőkészülékek használatával – kézenfekvő tehát egy olyan légzőkészülék megalkotása, amely a biztonság mellett az ergonómiára is kiemelt hangsúlyt fektet.


Gyors csatlakoztathatóság

 

A PSS Airboss pontosan ilyen. A tervezésekor a mérnökök különösen ügyeltek arra, hogy a viselése könnyű és kényelmes legyen, miközben a maximális biztonságot nyújtsa. Az állítható vállpántoknak és az övrésznek köszönhetően beállítható az ideális viselési komfort, miközben a különféle csatokon és karabínereken bármilyen további felszerelés elhelyezhető, a kézi hőkamerától kezdve a mentőkámzsáig. Az ún. buddy light („társfény”) nem csak a láthatóságról gondoskodik: a palack alatt található fények egyértelmű visszajelzést adnak a társak levegőszintjéről, így még biztonságosabbá téve a bevetést, és egyszerűbbé egymás ellenőrzését.


Buddy light: láthatóság és ellenőrizhetőség

 

Arról, hogy a légzőkészülék kifejezetten könnyű legyen, a palackja is gondoskodik.

A Dräger NANO súlya mindössze 2,8 kg (6,8 liter levegő / 300 bar, ideértve az ütésbiztos csatlakozót is), amivel a jelenleg a piacon elérhető egyik legalacsonyabb súlyú kompozit palack. A PSS Airboss egy vagy két palackkal is használható, a külön erre a célra fejlesztett csatlakozóknak hála a palackcsere gyors és problémamentes.


Akár 2×6,8 l levegőtartalék

 

Adorján Attila
Dräger Safety Hungária Kft.
Tel +36 (06) 1 452 2020 Mobil + 36 (06) 30 996 8604
E-mail: attila.adorjan@draeger.com

Vissza

Ezt a hírt eddig 880 látogató olvasta.