Híreink

A zürichi tűzoltósághoz kerül az első elektromos létraszer

2022. november 14. 09:35

A Rosenbauer magasból mentője, a kifejezetten nagyvárosi környezetre tervezett, keskenyebb és alacsonyabb L32A-XS sem kerülhette el az elektromos kiadást – az első példány pedig a zürichi tűzoltóságon teljesít szolgálatot 2022 decemberétől.


A zürichi tűzoltóságra került gépjármű a városvezetés „nulla emisszió”-tervének egy fontos állomása: eszerint 2035-re a teljes városi gépjárműflottát szeretnék alternatív meghajtásúra állítani (összhangban az EU-s fosszilis meghajtású gépjárművek tilalmával). A regionális Limattaler Zeitung tudósítása szerint a tartós bérlettel beszerzett létraszer vételára 1,2 millió svájci frank (jelenlegi árfolyamon kis híján 500 millió forint), amely kb. 20%-kal magasabb egy hasonló, de hagyományos üzemű gépjármű áránál. A bérlet ugyanakkor naponta 275 frank, és a tervek szerint.

 

Tesztüzemben

A tartós bérlet célja, hogy a szakértők megvizsgálhassák, vajon a tűzoltóság igényeinek is megfelel az elektromos meghajtás. A városi flottában található személygépkocsik nagy része már hibrid vagy teljesen elektromos, ugyanakkor sok a kérdőjel, ami a nagy igénybevételnek kitett tűzoltósági gépjárműveket illeti. A gyári adatok szerint a gépjármű 132, ill. 198 kWh kapacitással kérhető. Összehasonlításként: 

  • egy átlagos városi bevetés öt kilométeres odaúttal, három létramozgatási ciklussal, a fényérboc 30 perces működtetésével, valamint visszaúttal 20 kWh energiát,
  • míg egy vidéki beavatkozás (30 km oda- és visszaút, két letalpalás, öt létramozgatás és egy óra fényárbocműködés) kb. 52 kWh energiát fogyaszt.

A tesztüzemben a L32A-XS decembertől jövő szeptemberig Zürichben, utána a zürichi repülőtéren teljesít szolgálatot.

 

Mi lesz, ha nincs áram?

Érzékeny kérdés, hogy mi történik, ha az ukrajnai háború miatt komoly áramkimaradások lépnek fel. A zürichi tűzoltó parancsnok szerint áramfejlesztőkkel rövid időszakokat át lehet hidalni. Hosszabb ellátási zavarok esetén – amely például a laktanya szintén elektromosan működtetett alapvető szolgáltatásait, vagy akár a kommunikációs rendszereket is érinti – ugyanakkor komoly probléma lehet, hogy a nagyobb kereslet miatt vajon lesz-e elegendő áramfejlesztő a piacon.

Forrás: Limmattaler Zeitung, Feuerwehr Fachjournal

Fotók: Schutz & Rettung Zürich

Vissza

Ezt a hírt eddig 602 látogató olvasta.