Híreink

CO veszély – nem csak gázzal fűtésnél

2022. november 23. 09:01

November 13-án, vasárnap hajnalban, egy családi házban többen rosszul lettek Battonyán. A szilárd tüzelésű csempekályha okozott a család hat tagjából öt főnél szén-monoxid mérgezést. A gyors intézkedésnek köszönhetően nem történt tragédia, de a tanulságok egyértelműek.


Amint megírtuk, az első háromnegyed évben 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt is riasztották a tűzoltókat. Itt egy szerencsés kimenetelű esetnél, amikor egy családi házban többen rosszul lettek. a battonyai önkéntes és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók a lakókat az épületből gyorsan kikísérték, majd egy szén-monoxid érzékelővel ellenőrző méréseket hajtottak végre. A helyiségekben végzett mérések kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A mentőszolgálat az épületben tartózkodó hat főből öt embert szén-monoxid mérgezés gyanújával megfigyelésre kórházba szállított.

A tűzoltók az épületet kiszellőztették, majd a veszélyesnek ítélt csempekályhában a tüzet eloltották. A meghibásodott tüzelőberendezés további használatát a műszaki karbantartás és felülvizsgálat elvégzéséig megtiltották.

A vizsgálatok és a fényképek alapján jól látható, hogy a kályha és a füstcső tisztítása rendkívül fontos a veszély megelőzése érdekében, ez különösen a gyors lehűlési periódusokban és a nedves, vagy nem teljesen kiszáradt tüzelőanyag esetén lehet életbevágó.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 696 látogató olvasta.