Híreink

Vonali füst- és hőérzékelés

2023. január 27. 07:00

Az ipari területek, gyártóegységek, alagutak és a technológiai részek tűzvédelme sok esetben speciális tűzjelző érzékelőkkel oldható meg biztonságosan és hatékonyan. Mikor kap szerepet a vonali hő- és füstérzékelés?


Magas, poros, párás, nehezen hozzáférhető

Magas belmagasságú helyiség, poros, szennyezett levegő, vízpára, sav, lúg párolgása vagy nehezen hozzáférhető és karbantartható területek (aknák, kábel alagutak) esetén a pontszerű füst vagy hőérzékelés nem tud optimális védelmet biztosítani. Itt kapnak kiemelt szerepet a vonali érzékelők!

Ezeket a vonali érzékelőket az érzékelési technológiák alapján csoportosíthatjuk:

  • Aspirációs érzékelők, amelyek füstöt érzékelnek egy jól megtervezett mintavételező csőrendszer, egy beszívó (aspirációs) egység és egy optikai érzékelő kamra segítségével
  • Vonali füstérzékelők, amelyek az infravörös (és egyes estekben ultraibolya) hullámok megtörése elvén működnek
  • Optikai hőkábel érzékelő, amellyel hőmérsékletet mérünk egy optikai kábellel és egy kiértékelő egységgel
  • Ellenállás alapú hőkábel, amelynél hő hatására a vezetékek között zárlat keletkezik

Vonali érzékelők helye a tűzjelző érzékelők között

 

OSID – egyedi megoldás

A vonali füstérzékelésre egy egyedi megoldást nyújt az OSID (Open area Smoke Image Detector) érzékelő, amely az EN54-12 minősítéssel rendelkezik. Ebben az érzékelést egy vagy maximum hét darab adóegység és egy vevő, egyben kiértékelő egység végi. Az adó egységek egyszerre két hullámhosszúságú, ultraibolya (UI) és infravörös (IR) jelet sugároznak a vevőegység felé. A vevőegységek egy CEMOS képalkotó rendszer segítségével érzékeli az adóegység által sugárzott jelben történt eltérést (megtörést).

Az UV hullámhossz szolgál referencia jelként, míg az IR hullám egy változó jelként viselkedik. Az alapja, hogy füst esetén a 400 nm UV hullám körülbelül 1.5 ször nagyobb mértékben változik, mint a 850 nm IR hullám.

1
Az UV és az IR hullám változása füst hatására

Az érzékelés alapja az IR és az UV hullám eltérő változása

A két különböző hullámhossz változásának az összehasonlítása és elemzése nagy hatékonysággal jelzi a füst jelenlétét és ugyanakkor segít kizárni a belogó tárgyak (létra, emelő), vezetékek által előidézett téves riasztásokat. Az érzékelő a környezeti hőmérsékletet is méri és ezt is eltárolja a kiértékelő esemény naplójában.

Ezt leggyakrabban magas raktárak, műemlék jellegű épületek, templom kupolák, speciális technológiák védelmére alkalmazzék.  

 

Mire kell ügyelni a vonali füstérzékelőknél?

Alapvetően két kihívással kell számolni:

1. Az épület falszerkezetének mozgása azt eredményezheti, hogy az elektromágneses hullám iránya megváltozik, így nem célozza meg a hullám visszatükrözésére szolgáló prizma a vevő egységet. Például egy 1˚ elmozdulás 1, 75 m eltérést eredményez egy 100 m távolságban lévő adott ponttól. A legtöbb vonali érzékelő +/- 0,3 ˚ - 0,6 ˚ elmozdulást képes kompenzálni, ezzel szemben az OSID technológia +/- 2 ˚ elmozdulás esetén is működőképes marad.


Mekkora lehet az elmozdulás?

2. A vonali füstérzékelők telepítésénél biztosítani kell minimum 30 cm távolságot az IR hullám középpontja és a legközelebbi tárgy között. a rendelkezésre álló

Az OSID érzékelők esetében a IR és UV hullám központjától elég egy 10 cm sugarú szabad terület hagyni. Így az OSID alkalmazható például sűrűn gerendázott tetőszerkezetek védelmére is.

A biztosítandó szabad tér

 

OSID érzékelők telepítése

Az érzékelők telepítése az egyéb vonali érzékelők telepítésére vonatkozó előírások (pl. FIA) betartásával történik. Telepítési szempontból nagy rugalmasságot biztosít, hogy egy vevő egységhez akár hét darab adó egység is illeszthető. Az adó egységek tápellátását akár elemekkel is lehet biztosítani. Az adó és a vevő egység közötti maximális távolság 150 méter lehet. A telepítést megkönnyítik a szabadon, irányba pozícionálható gömb fejek, amelyek főleg ferde falra való telepítés esetén nyújtanak nagy könnyebbséget.


Pozícionálható gömbfejek

Az OSID érzékelőhöz rendelhető kiegészítők: védőrács a mechanikai behatások ellen, pára és nedvesség ellen védelmet nyújtó ház (IP66), napellenző.

Fő jellemzői:

  • Érzékelési távolság: maximum 150 m
  • Működési feszültség: 20…30 V (DC)
  • Működési hőmérséklet tartomány: -10˚C  -  +55˚C
  • Páratartalom: 10% - 95% RH
  • Korrekció:  -2˚  -  +2˚
  • IP védelem: IP44 (IP66 – opciós műanyag házban)
  • Méretek: 130 x 198 x 96 mm
  • Tömeg: 651 g

 

Hőmérsékletváltozás jelzése

A vonali érzékelők előnye, hogy nagy távolságokon végigvezetve jelezhetik a hőmérséklet emelkedését. Hátrányuk viszont, hogy a legtöbbször alkalmazott eszközök nem képesek pontosan jelezni a tűz keletkezésének helyét, illetve a jelzés után bonyolult a működőképes állapotba való visszaállításuk.

Ezt küszöbölik ki a fejletteb, az optikai elv alapján működő vonali hőérzékelők, amelyek képesek akár fél méteres pontossággal meghatározni, fél fokos hőmérsékletváltozást.

Ennek az optikai hőkábeles érzékelőnek a működési elve a Raman elméleten alapul! Eszerint a hő hatására az optikai vezeték szerkezete megváltozik és a lézer sugár terjedését is módosítani tudja. Ezt a változást képes mérni a kiértékelő egység (DTS). A megfigyelt speciális optikai kábel hossza akár tíz kilométer hosszú is lehet és akár 256 érzékelő zónát is hozzá lehet rendelni.


10 km – 256 érzékelő zóna


A visszajelzés hullámhossza

Az optikai hőkábeles érzékelő alkalmazási területei főleg: alagutak, kábel csatornák, szállítószalagok, robbanásveszélyes területek, olajos, szennyezett, poros környezetek.

Az érzékelők redundáns kiépítése is megvalósítható az optikai kábel redundáns módon való vezetése vagy akár két kiértékelő a kábel mindkét végéhez telepítése révén.

A kiértékelő egység mérhet hőmérséklet maximum értéket, hősebességet vagy egy átlag hőmérséklettől való eltérést.

Fő jellemzői:

  • LCD kijelző
  • Grafikus megjelenítő segéd szoftver
  • Mérési hosszúság: 1-10 km
  • Mérési pontosság: 0,5 m
  • Mérési intervallum: 10 s
  • Kiértékelő működési hőmérséklet tartománya: -10˚C  -  +60˚C
  • Optikai kábel hőmérséklet mérési tartománya: -40˚C  -  +85˚C  (egy óránál kevesebb folyamatos mérés esetén: -50˚C  -  +150˚C  )
  • Lézer forrás: class 1M (17mW)
  • ATEX minősítés: EX II (1) DG, I M2
  • IP minősítés: IP66

A DTS optikai hőérzékelő rendszerre vonatkozó minősítések: FM, UL, VDS, CNBOP, LPCB, Ex

 

Szalay Szilárd
szilard.szalay@honeywell.com
www.hls-austria.com
Honeywell Kft. 1139 Budapest, Petneházy u. 2-4.
Mobil: +36 30 723 2709
Tel.: +36 1 451 4300

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 598 látogató olvasta.