Híreink

Videón, ahogy lángra kapott egy iPhone – Mi a teendő?

2023. január 26. 07:00

Ritka videót posztolt egy amerikai család, amikor egy koros iPhone töltésekor keletkezett lítium-ion akkumulátor intenzív égését rögzítette házi kamerájuk. Érdemes a videót megnézni, akár oktatáshoz felhasználni.


A lítiumion-akkumulátorok több okból is lángra kaphatnak (töltés közben, de akár töltéstől függetlenül is). Hogy a szóban forgó iPhone 4 esetében mi történt, azt csak találgatni lehet: mivel ezt a modellt 2010-2013 között gyártották, az eredeti akkumulátor már legalább tíz éves lenne, ami meglehetősen ritka. Ha cserélt akkumulátorról van szó, akkor a szakszerűtlen csere, esetlegesen utángyártott cellák gyengébb minősége is lehet az ok. Sőt, már a cserélt akku is mutathatja öregedés jeleit. 

Ahogy az közismert, a lítium-ion akkumulátorok is öregednek, és idővel a benne fejlődő szén-dioxid gáz belső nyomása képes az akku külső burkolatát először csak felpuffasztani, majd felrepeszteni. Ilyenkor a levegőben lévő nedvesség reagál a kivált lítiummal, s ez a hőtermelés a teljes akku kigyulladásához vezethet.

Mindez ugyanakkor nem garancia: vadonatúj telefonok esetében is előfordulhat az akkumulátorok kigyulladása, elég csak a 2016-2017-ben lezajló Samsung Note-ügyre gondolni, ahol néhány töltés közben kigyulladó telefon lényegében megakasztotta egy addig rendkívül sikeres termékvonal pályafutását.

Mit lehet tenni a tűzesetek megelőzése érdekében?

  • A régi készülékekben érdemes idővel az akkumulátort szakszervizzel kicseréltetni.
  • A készülékek töltését mindig nem éghető felületen tárolva és az éghető anyagoktól min. 1 méter távolságra végezzük.

Jelen esetben ez utóbbi volt a szerencse, miután a régi készüléket egy Apple töltővel az előzőleg könyvektől, papíroktól letisztított konyhapulton töltötték. Az éjszaka folyamán, ugyanis az erős fényhatással égő tűz, éghető anyag hiányában, nem okozott lakástüzet, hanem magától kialudt.

 

Forrás: HVG

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 990 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: