Híreink

Elektromos autók tűz utáni hűtése – komplett rendszer a Vettertől

2021. december 09.

Elektromos autók tűz utáni hűtése – komplett rendszer a Vettertől Az elektromos autók tüzének egyik neuralgikus pontja, hogy az akkumulátort hosszú ideig hűteni kell a visszagyulladás megakadályozása érdekében. Mindezt a tűzoltóság által könnyen málházható és gyorsan bevethető eszközökkel kellene hatékonyan végrehajtani és még a jármű sem maradhat az úton. Ezt a lehetetlennek tűnő feladatot, rendszerben gondolkodva, oldotta meg a Vetter.

Részletek  



Tűzoltói beavatkozás garázsokban – füst, hő, akku

2021. december 08.

Tűzoltói beavatkozás garázsokban – füst, hő, akku Garázsban bekövetkező tűz esetén eddig a jól ismert és bevált taktikákat alkalmaztuk. Ma már a felderítés első lépéseként egyre inkább az ott parkoló járművek hajtásának típusát kell megállapítani. Ennek függvényében lehet a tűzoltási beavatkozás során a támadás módját meghatározni, beleértve a támadási útvonal megválasztását.

Részletek  



Konténeres áramfejlesztők – a hazai katasztrófahelyzetekben

2021. december 08.

Konténeres áramfejlesztők – a hazai katasztrófahelyzetekben A vonalas rendszerek meghibásodásában a kitettségünket csökkenti és a nagy bevetéseket támogatja az a négy darab nagyteljesítményű áramfejlesztő, amelyet közel 45 millió forintért szereztek be. A speciális eszközöket november 11-én a Baranya, a Békés és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ vette át.

Részletek  



Bio-GPS és a menekülési útvonalak tervezése

2021. december 08.

Bio-GPS és a menekülési útvonalak tervezése Az emberek ösztönösen toronyiránt mennek, akkor is, ha nem ez a legrövidebb út, ismertette a HVG az amerikai MIT egyetem kutatói által a telefonok GPS adatainak elemzéséből leszűrt következtetéseket. A korábbi tűzeseteket követő elemzések is arra jutottak, hogy az emberek nem mindig a kijelölt menekülési útvonalakat használják. Mit tanulhatunk a MIT GPS elemzéseiből?

Részletek  



EU Polgári Védelmi Tudáshálózat Napja december 7-én

2021. december 07.

EU Polgári Védelmi Tudáshálózat Napja december 7-én Online eseményen mutatkozik be hivatalosan az EU PV Tudáshálózata. Céljuk bemutatni a Tudáshálózat szerepét a tudás/ismeret előmozdításában, a polgári védelemben és a katasztrófavédelemben, a párbeszéd, a partnerség és a hálózatépítés révén. Az eseményre sok szereplőt meghívnak: hatóságokat, szakembereket, önkénteseket, kutatókat, oktatókat és hallgatókat, valamint az Európai Bizottság szolgálatainak képviselőit.

Részletek  



14 Tűzvédelmi Műszaki Irányelv változik az OTSZ tervezett hatálybalépésével

2021. december 06.

14 Tűzvédelmi Műszaki Irányelv változik az OTSZ tervezett hatálybalépésével A várakozásoknak megfelelően döntött a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság az idei utolsó ülésén. Mind a 14 TvMI-t felülvizsgálják és módosítják az OTSZ tervezett bevezetésével kapcsolatban. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az idei évre tervezett HFR TvMI az év végén nem változik, hanem vele együtt módosul az összes többi, várhatóan áprilisban.

Részletek  



Energiatakarékosság és megbízhatóság a könnyűszerkezetes házépítésben

2021. december 02.

Energiatakarékosság és megbízhatóság a könnyűszerkezetes házépítésben A Knauf Insulation mosonmagyaróvári székhelyű partnere, a Jövő Háza Bt. 2007 óta épít fa szerkezetű, könnyűszerkezetes technológiával házakat. Az energiatakarékosság és a tűzbiztonság egyszerre megvalósul az ezekben alkalmazott hő- és hangszigelésekkel. A hidrofobizált üveggyapot hő- és hangszigetelő anyagok az adott feladathoz illeszkednek az épületben.

Részletek  



Tűzoltó járművek tűzoltó taktikai elemeinek vizsgálata

2021. december 01.

Tűzoltó járművek tűzoltó taktikai elemeinek vizsgálata Milyen tűzoltó gépjárműre van szükség a szabadtéri tüzek oltásához? Melyek azok a tűzoltás taktikai elemek, amelyek befolyásolják a járművek alkalmazhatóságát? Mennyire felelnek meg a közepes, és nehéz tömegosztályú gépjárműfecskendők ennek az elvárásnak? Átlagsebesség, homlokfelület, talajnyomás, hasznos tömeg – ezekre a szempontokra koncentrálva vizsgálják szerzőink a kérdést.

Részletek  



Különböző épülettípusok tűzvédelme szendvicspanelekkel – év végi számadás

2021. november 30.

Különböző épülettípusok tűzvédelme szendvicspanelekkel – év végi számadás Közeledik az év vége, így illik a házunk táján nagytakarítást végezni. A rendrakás közben mindig előkerülnek régebbi, elfeledettnek hitt tárgyak, melyek kapcsán előjönnek olyan korábbi emlékek, amelyeket érdemes újra feleleveníteni. Így tettem a következő néhány oldalon azon cikkek kapcsán, melyek az az elmúlt két évben jelentek meg a Védelem virtuális hasábjain.

Részletek  



Firegezünk? Firegezünk! – Digitális forradalom a tűzvédelemben

2021. november 30.

Firegezünk? Firegezünk! – Digitális forradalom a tűzvédelemben Ötletes film készült, ahol Béla hagyományos, Peti digitális dokumentálással végzi a tűzoltó készülékek ellenőrzését, persze ellenőrizhetne bármi más tűzvédelmi eszközt is. Béla mókás kalandjai a papírokkal, a készülékek keresésével és az igazgatóval sajnos nagyon életszerűek. Szinte filozófiai a kérdés: létezik jobb élet is a karbantartó és az üzem számára? A jobb élet reménye itt a papírmentesítésben csillan meg.

Részletek  



Európai fa – Trópusi tűzvédelmi tulajdonságokkal

2021. november 29.

Európai fa – Trópusi tűzvédelmi tulajdonságokkal A környezetvédelem, a természetközeli építkezés a fa újrafelfedezésével jár. Ugyanakkor tűzvédelemi szempontból az európai fafajok nem jeleskedtek. A Göttingeni Egyetem tudósai most a svájci Archroma céggel együttműködve dolgoztak ki egy olyan új módszert, amellyel az európai erdőkből származó ökológiai fából tűzálló építőanyagot lehet készíteni.

Részletek  



Gipszes építőlemezzel szerelt homlokzati vázkitöltő fal

2021. november 26.

Gipszes építőlemezzel szerelt homlokzati vázkitöltő fal A gipsz kiváló építőanyag, évezredek óta az építés egyik fontos alapanyaga. Tűzgátló tulajdonsága nem kérdőjelezhető meg. Elsősorban a szerelt gipszkarton szerkezetektől várható komoly tűzvédelmi teljesítmény, ezért ezek egyre nagyobb teret nyernek a modern építőiparban. Eddig azonban csak belső térben volt alkalmazható. Mi változott?

Részletek  



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90