Híreink

Új szimulátor a Rosenbauertől

2014. augusztus 11.

A Rosenbauer jelentősen bővített a vezetésitréning-programján: az évek óta sikeres „Panther-szimulátor” mellett a kommunális bevetési járművek vezetői számára is kínál képzéseket.


Kutatások szerint „kék fény alatt” mintegy tizenhétszeresére nő a baleset veszélye ahhoz képest, mintha a tűzoltók a forgalomban saját járműveikkel vennének részt. Éppen ezért a Rosenbauer új képzése, az ún. ERDS (Emergency Response Driving Simulator, vagyis veszhelyzeti bevetési vezető szimulátor) létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. A reptéri tűzoltójárművek mellett a tűzoltók így már a kommunális járművek kormánya mögött is felkészülhetnek a legkülönfélébb szcenáriókra, a lehető legvalósághűbb körülmények között. A jeges úton, ködös, esős időben való vezetéstől kezdve a forgalom többi résztvevőjének kiszámíthatatlan reakciójáig (pl. egy hirtelen az útra szaladó kisgyerek) szinte minden szimulálható.

A szimulátor lelke amely egy három aktuátor mozgatta platformra épített Mercedes Benz Actros pilótafülkéje eredeti kezelőelemekkel; ez gondoskodik a „haptikus visszajelzésről”, pl. az úthibák okozta döccenőkről. Az utcaképet közvetlenül a szélvédőkre és az oldalüvegekre vetítik, a visszapillantókat pedig TFT-monitorok helyettesítik.

A szimulátorban összesen 120 km-nyi vidéki útszakasz, 60 km-nyi változatos városi szakasz és 40 km-nyi autópályarészlet áll rendelkezésre.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2451 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: