Híreink

Hírek

Erdőtüzek Ausztráliában

2019. november 11.

Erdőtüzek Ausztráliában Új-Dél-Wales és Queensland partvidékén jelenleg száznál is több bozóttűz tombol. Az egybefüggő, lángoló területek és a hatalmas távolságok itthon szokatlan megoldásokat eredményeznek.

Részletek  A+A fórum 2019: Légzésvédelem, higiénia, védőfelszerelés

2019. november 11.

A+A fórum 2019: Légzésvédelem, higiénia, védőfelszerelés  Nem véletlenül mondják, hogy az A+A a világ vezető, személyi védelemmel, munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó kiállítása. Düsseldorfban idén is a legújabb trendek, technológiák és termékek, a modern védőruházat, a hatékony védőfelszerelés, valamint a légzésvédő eszközök használata során alkalmazott biztonság és higiénia volt a középpontban. A légzésvédelemmel és a bevetési hely higiéniájával foglalkozott az A+A fórum.

Részletek  Csernobil: a tűzoltók munkája a katasztrófában

2019. november 08.

Csernobil: a tűzoltók munkája a katasztrófában A csernobili atomerőmű 1986. április 26-i balesetére a közelmúltban – egy nagy sikerű sorozat apropóján – újra nagy figyelem irányult. A tragikus sorsú helyi tűzoltók az HBO Csernobil című sorozatában valamivel nagyobb fókuszt kaptak ugyan, de szakmai szemmel ez nem bizonyult elégnek. Ezt a hiányt pótolja most egy magyar blogbejegyzés. Cikkajánlónk következik.

Részletek  A+A: Munkahelyi tűzvédelem, biztonságos mentés, egyéni védelem

2019. november 06.

A+A: Munkahelyi tűzvédelem, biztonságos mentés, egyéni védelem November 5-én megnyílt az A+A szakvásár Düsseldorfban: 63 ország 2000 kiállítója várja az érdeklődőket, szinte lehetetlen mindenről beszámolni. A sok téma közül hármat emelünk ki, mint tűzvédelmi szempontból feltétlenül érdeklődésre számot tartót.

Részletek  Tűzoltó szakkiállítás a „szomszédban”

2019. november 04.

Tűzoltó szakkiállítás a „szomszédban” Az ausztriai Oberwartban, 2019. november 8–10. között zajlik a 2017 után másodjára megrendezett tűzoltó szakkiállítás és -vásár. A rendezők bizakodók a sikert illetően: a két évvel ezelőtti hétezer látogató után jókora emelkedést várnak.

Részletek  Vészkijárat: 30–90 ezerig terjedő megoldás

2019. november 04.

Vészkijárat: 30–90 ezerig terjedő megoldás Egy szabályosan jelölt vészkijáratot fedezett fel olvasónk, bizonyára az eredeti tervek szerint az átbocsátóképessége is megfelel a követelményeknek. Időközben azonban azok a fránya átalakítások úgy hozták, hogy útban volt a vészkijárat. Sebaj, úgy is ránk fér egy kis testmozgás, arról már nem is beszélve, hogy a füstmentes levegőrétegben való haladást is gyakorolni kell. Az eddigi csúcs!

Részletek  Oldalfali szendvicspanelek tűzállósági minősítése az aktuális szabványok szerint

2019. október 31.

Oldalfali szendvicspanelek tűzállósági minősítése az aktuális szabványok szerint Szerzőnk az utóbbi hónapokban részletesen kifejtette a hőszigetelt szendvicspanelek homlokzati falként, illetve válaszfalként történő alkalmazásakor fellépő tervezési kérdések gyakorlati megvalósításához szükséges megoldásait. A mai alkalommal lássuk, milyen változásokon ment keresztül maguknak a paneleknek a tűzvédelmi minősítése, és ez mivel jár a mindennapi alkalmazás során.

Részletek  Tűzvédelmi mérnökképzés az NKE-n

2019. október 30.

Tűzvédelmi mérnökképzés az NKE-n A tűzvédelem létesítési és használati szakmai követelményeinek növekedése és egyre bonyolultabbá válása miatt már jóval korábban felmerült a tűzvédelmi mérnökképzés elindításának igénye. 2017-ben a Belügyminisztériumban fogalmazódott meg a cselekvési terv, melynek során a belügyminiszter felkérte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát a tűzvédelmi mérnöki alapképzési szak létesítésének kidolgozására elsődlegesen a gazdálkodók szakember utánpótlásának biztosítására.

Részletek  Svájc – A "Tűzoltóság 2020" projekt együttműködést és optimalizálást jelent

2019. október 29.

Svájc – A "Tűzoltóság 2020" projekt együttműködést és optimalizálást jelent Érdekes lehet, hogy Svájcban is a pénz körül forog a világ. A "Tűzoltóság 2020" projekt részeként a Zürich kantonban működő tűzoltóknak folyamatosan optimalizálniuk kell tevékenységüket. 2017. decemberi határozatával a kormány 2018. április 1-jén hatályba léptette a tűzoltó szolgálatra vonatkozó rendeletet és az épületbiztosító társaságok tűzvédelemhez nyújtott támogatásáról szóló rendeletet.

Részletek  Oltórendszer-tervezés: hol kezdődik a generál tűzvédelem?

2019. október 29.

Oltórendszer-tervezés: hol kezdődik a generál tűzvédelem? A tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ez pedig komplex szemléletet és megoldásokat igényel. Innováció, új tervezési módszerek, korszerű szoftveres megoldások, nemzetközi szabvány és biztosítói követelmények ismerete teszik lehetővé a generál tűzvédelmet. Hol kezdődik, és hol végződik a hatékony aktív tűzvédelmi rendszer megvalósítása?

Részletek  Veszélyes anyagokkal kapcsolatos új és módosított jogszabályok

2019. október 28.

Veszélyes anyagokkal kapcsolatos új és módosított jogszabályok Szeptemberben jelent meg és 2019. november 4-én lép hatályba három veszélyes anyagokkal foglakozó rendelet. A két új szabályozása a folyadékok és olvadékok biztonsági követelményeit és hatósági felügyeletét, míg a módosítás ez utóbbi feladatkör szabályozását érinti. A változások nyomon követését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Puskás Ferenc Stadion – hatalmas méretek, biztonság

2019. október 28.

Puskás Ferenc Stadion – hatalmas méretek, biztonság A Puskás Ferenc Stadion építésénél a Knauf Insulation Heraklith cementkötésű, homogén fagyapot hőszigetelő tábláinak felhasználását mutatjuk be. Ahogy közeledik a tervezett átadás ideje – 2019. november 15. –, az építkezés egyre látványosabbá válik. Néhány kép a belső terekről.

Részletek    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30