Híreink

Hírek

Útmutató a nyomástartó berendezések biztonságáról

2019. július 19.

Útmutató a nyomástartó berendezések biztonságáról A CEN a közelmúltban közzétette „Nyomástartó berendezések biztonsága. A biztonsági szabványok kidolgozására és előterjesztésére vonatkozó szabályok és ajánlások” című 17. útmutatóját, amely ismerteti a nyomástartó berendezések biztonsági szabványainak kidolgozására vonatkozó iránymutatásokat. A vonatkozó útmutatóra és az EU irányelvre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Az Európai Bíróság megsemmisítette az építész- és mérnöki díjakat

2019. július 18.

Az Európai Bíróság megsemmisítette az építész- és mérnöki díjakat Az Európai Bíróság 2019. július 4-i határozatában megállapította, hogy az építészek és mérnökök díjazási struktúrájának (HOAI) minimális és maximális mértékét nem szabad kötelezővé tenni, hanem a díjakról a jövőben szabadon kell megállapodni. Mindez most a német mérnököket érinti, de hatásai várhatóan továbbgyűrűznek. A hazánkban német mintára közreadott anyag a mérnöki díjakat nem tartalmazza, azonban az MMK is ad ki díjtáblázatot.

Részletek  Hulladékgazdálkodás – fontosabb jogszabályok

2019. július 17.

Hulladékgazdálkodás – fontosabb jogszabályok Az óriási mennyiségű hulladék számos tűzvédelmi problémát is felvet. A műanyag hulladékok fele egyszer használatos eszközökből származik, melyeknek lebomlási ideje több száz évre is tehető. A következő jogszabályok alkalmazása csökkenti a természeti erőforrások igénybevételét, valamint az elhasználódott anyagok természetbe való visszakerülését hulladék formájában. A hulladékgazdálkodást is végző kollégáinknak szánjuk az összeállítást.

Részletek  Júliusi szabványváltozások – három szabvány

2019. július 15.

Júliusi szabványváltozások – három szabvány 2019. július 1-jén 170 szabvány változott: 124 új nemzeti szabvány jelent meg, 29-et visszavontak, 13-at pedig magyar nyelven is közreadtak. Ezek közül mindössze három olyan szabvány van, amely érinti a szakterületünket. Az egyik a gyúlékony porok gyűjtésére szolgáló porszívókkal, a másik a vasúti járművek tűzvédelmével, a harmadik a nézőtéri területtel kapcsolatos

Részletek  Konrád, a traumamaci

2019. július 12.

Konrád, a traumamaci Nyár van, uborkaszezon, könnyedebb témák jönnek, gondolhatnánk. Az itt bemutatott téma azonban – címe ellenére – igazán komoly. Az osztrák tűzoltóságok körében nagy népszerűségnek örvend Konrád, a különleges maci, aki az igazi tűzoltókkal együtt utazik a gépjárműfecskendőkön – az ő ideje viszont a bevetés után jön el.

Részletek  Szabványjegyzék a második negyedévre

2019. július 11.

Szabványjegyzék a második negyedévre Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2019 II. negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet, illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  V. Tűzesetek vizsgálata konferencia előadásai

2019. július 09.

V. Tűzesetek vizsgálata konferencia előadásai Robbanásvédelem és jövőbe mutató megoldások témája köré szervezett 5. „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” konferencia közel száz hallgatója június 28-án Kecskeméten lehetett részese a robbanásvédelem területén keletkezett tüzek vizsgálati tapasztalatainak és néhány tűzeseti, vizsgálati téma újszerű módszerekkel történő megközelítésének. Most az előadások közreadásával mások is betekinthetnek a részletekbe.

Részletek  Tűzvizsgálói konferencia Kecskeméten

2019. július 04.

Tűzvizsgálói konferencia Kecskeméten Immár 5. alkalommal szervezett konferenciát „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” címmel a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága Kecskeméten, június 28-án. A konferencia előadásai a tűzesetekhez kapcsolódó tűzoltási, hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a vizsgálat módszertanának és a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés fejlesztése érdekében. A konferencia előadásait később közreadjuk.

Részletek  Visszatekintő - Lengyel autóbusz balesete 2002-ben

2019. július 04.

Visszatekintő - Lengyel autóbusz balesete 2002-ben Megemlékezést tartottak a 2002 július 1-én éjszaka a 7-es főút balatonszentgyörgyi körforgalmi csomópontjában történt balesetről. A lengyel zarándokokat szállító busz súlyos balesete, a beavatkozás és az azt követő intézkedések számos tapasztalattal szolgáltak és talán szolgálhatnak még ma is. Az akkori összegzést eddig még nem publikált képekkel tesszük közzé.

Részletek  EU tűzoltó légiflotta – Mit tud a Bombardier 415?

2019. július 03.

EU tűzoltó légiflotta – Mit tud a Bombardier 415? Ahogy korábban is írtuk, a nyári erdőtüzekre felkészülve az Európai Bizottság létrehozta az Európai Unió hét tűzoltó repülőgépből és hat helikopterből álló első flottáját, az ún. rescEU flottát. A flotta szíve a hét Bombardier 415-ös típusú tűzoltó repülőgép, amely több, mint 6 ezer liter (az egész flotta tehát csaknem 43 ezer liter) vizet képes a tűzre dobni. Mire képesek a gépek? Látványos képek mutatják oltási képességeiket.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2019/3. száma

2019. július 01.

Megjelent a Védelem Tudomány 2019/3. száma Az idei évi harmadik számban 20 szerző 11 cikke olvasható, 192 oldalon. Bővebben: védőruhák minősítése, a tűzoltásvezetők kényszerhelyzeti döntései, kiürítési gyakorlatok szervezése, változások a Seveso irányelvben, sugárforrás keresési módszerek, kármentők szerepe az iparbiztonságban, biztonsági tervek értékelése, belvíz és aszálykárok, doktori képzés és kutatás, tűzoltóság a háborús bombázások idején.

Részletek  Az időjárás hatásai a tűzvédelemre: erdőtűz Katalóniában

2019. június 28.

Az időjárás hatásai a tűzvédelemre: erdőtűz Katalóniában Manapság már közhelynek számít, hogy a klímaváltozás miatt drámaian nőni fog a hőhullámok, és ezzel együtt az erdőtüzek kialakulásának veszélye. A tegnapelőtt kitört tűz azonban egy újabb problémára irányította rá a figyelmet: az öngyulladásra.

Részletek    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30