Híreink

Hírek

A szimulátorok (trenazsörök) szerepe a válsághelyzeti felkészítésben

2021. október 15.

A szimulátorok (trenazsörök) szerepe a válsághelyzeti felkészítésben  A cikk áttekintést ad a kiképzések és felkészítések során alkalmazott szimulátorok fejlődéséről, szerepükről, típusaikról, a tapasztalatokról. A szerző a katonai példák szemszögéből elemzi azokat az elvárásokat, amelyek a modern XXI. századi válsághelyzetekben és katasztrófa esetén történő felkészítés során a szimulátorokkal szemben fogalmaznak meg a kiképzésben történő alkalmazásra.

Részletek  Újabb tűzoltó robot a Magirusnál: Wolf R1

2021. október 14.

Újabb tűzoltó robot a Magirusnál: Wolf R1 Az AirCore tűzoltó turbinák hordozására elkészült, 2014-es TAF35 és a tavalyi TAF60 után itt egy teljesen különálló termékvonal. A Wolf R1 önjáró, távirányított tűzoltó robot követi a már bevált, egyszerű alapelvet: olyan feladatokat képes elvégezni, amelyek nagy kockázatot jelenthetnek az emberi állomány számára.

Részletek  Új átfolyásmérők a Brandschutztechnik Müller kínálatában

2021. október 14.

Új átfolyásmérők a Brandschutztechnik Müller kínálatában A HESZTIA Kft. tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját – egyik legrégebbi partnere, a több, mint negyven éve működő német családi vállalkozás, a Brandschutztechnik Müller GmbH kínálatában pedig most új átfolyásmérők jelentek meg.

Részletek  MSA Lunar: kézi hőkamera, vagy több annál?

2021. október 13.

MSA Lunar: kézi hőkamera, vagy több annál? Nehéz röviden összefoglalni, mi is az MSA Lunar. A sajtóanyagokban „mindent-egyben-készülékként” hivatkoznak rá, ami nem túl szerencsés, de a funkciók ismeretében érthető az igyekezet. Valójában egy feljavított személyi hőkameráról, adatrögzítőről, nehéz látási körülmények között funkcionáló irányjelzőről, társ- és önmentőről van szó, ami nem önmagában, hanem egy komplex platform részeként működik. Ugye, hogy nem túl könnyű?

Részletek  Villámárvíz az Őrségben

2021. október 13.

Villámárvíz az Őrségben 2021. szept. 29-én egy szokatlan villámárvíz okozott károkat Zalában, Bajánsenye, Őriszentpéter körzetében. Amennyire egy ilyen jelenség csak lokális lehet, ez annyira kisméretű volt, viszont helyben jelentős károkat okozott. A meteorológiai számítások szerint egy viszonylag kis területen 110 mm eső is leeshetett, amely a térségben elöntéseket, villámárvizet okozott.

Részletek  Alpintechnikai módszerrel – mentés a negyedik emeletről

2021. október 12.

Alpintechnikai módszerrel – mentés a negyedik emeletről Szeptember végén nem mindennapi, de egyre gyakrabban előforduló magasból mentést – alpintechnika alkalmazása és sérült mentése – hajtottak végre a fővárosi tűzoltók Budapest második kerületében. Egy sérült férfit kellett lehozni a tűzoltóknak egy negyedik emeleti ház körfolyosójáról, akit a lépcsőházon keresztül nem lehetett szállítani.

Részletek  Hogyan lesz a dugólétrából mentőállvány?

2021. október 12.

Hogyan lesz a dugólétrából mentőállvány? Néha az ismert dolgokra is új szemmel kell nézni. Szerzőnk, Kirov Attila, a KOK tanára megmutatja, hogy a közismert dugólétrát is lehet sokoldalúan felhasználni. Bemutatja, hogy a dugólétra tagok alkalmasak állványlétra, de még mélyből mentő állvány kialakításra is. Olyan egyszerű, hogy akár nekünk is eszükbe juthatott volna.

Részletek  Létesítményi Tűzoltóságok – szakmai nap és közgyűlés

2021. október 11.

Létesítményi Tűzoltóságok – szakmai nap és közgyűlés Siófokon, a Yacht Hotel konferenciatermében, 70 fő résztvevővel – 2021. szeptember 30-án és október 1-én – tartotta éves közgyűlését és szakmai napját a Létesítményi Tűzoltók Országos Szövetsége, ahol egyben az LTSZ érdemérmek átadására is sor került.

Részletek  LUKAS és VETTER – új eszközöket mutattak be Balatonföldváron

2021. október 11.

LUKAS és VETTER – új eszközöket mutattak be Balatonföldváron Nagy Zoltán, a Nardotech Kft. vezetője mutatta be a LUKAS új fejlesztésű akkumulátoros szerszámcsaládját, amely víz alatt akár egy óráig képes működni. A VETTER kifejezetten mentőcsapatoknak kifejlesztett, gyorsreagálású bevetési készlete pedig egy új fejlesztésű, hátizsákba integrált, pneumatikus emelőpárna-készlet. Volt mit csodálni a látogatóknak.

Részletek  XI. TMKE Tűzvédelmi Konferencia Balatonföldvár – Hotel Jogar 2021. október 25-26.

2021. október 08.

XI. TMKE Tűzvédelmi Konferencia Balatonföldvár – Hotel Jogar 2021. október 25-26. Merre tovább? OTSZ módosítási javaslatok és viták, szállásépületek tűzvédelme a gyakorlatban. Új kihívások: tűzvédelmi mérnökképzés, építőipari tűzvédelmi fejlesztések, megoldások. A XI. TMKE Tűzvédelmi Konferenciával kapcsolatos tudnivalókat tesszük közzé.

Részletek  Az anyagok elektromos vezetőképessége II. – másodrendű vezetők

2021. október 08.

Az anyagok elektromos vezetőképessége II. – másodrendű vezetők A tűzesetek jelentős részében valamilyen vezetőképes közeg szerepet játszik annak kialakulásában. Melyek a másodrendű vezetők? Mire használjuk őket? Mit jelent itt az elektromos vezetőképesség? A tűzvizsgálatban és a tűzmegelőzésben is jól hasznosítható szakma-specifikus ismereteket összegezte szerzőnk.

Részletek  CTIF táblát kapott a lengyel és a magyar múzeum

2021. október 07.

CTIF táblát kapott a lengyel és a magyar múzeum A CTIF Történeti, Dokumentációs és Múzeumi Bizottságának ülése Európa országaiból 83 résztvevővel, október 6-án nyílt meg Balatonföldváron. A rendezvényen bemutatták a „Tűzoltóság együttműködése egyéb segély- és mentőszervezetekkel” című tanulmánykötetet és értékelték a múzeumi munkát is.

Részletek    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30