Híreink

Európa és a CPR – Mitől mások a harmonizált szabványok?

2022. március 18. 08:47

Az EU egyik legfontosabb célkitűzése az áruk szabad mozgása, azaz az akadálytalan árucsere a tagállamok között, vagyis az EU belső piacán belül. E cél elérése érdekében a nemzeti szabványok és más előírások formájában megjelenő kereskedelmi akadályokat meg kellett szüntetni. Ebből a célból dolgozták ki a harmonizáció fogalmát. Mit jelent ez a gyakorlatban?


Harmonizált szabványok

harmonizált szabványok az európai szabványok speciális kategóriáját képezik. Ezek ugyanis különleges helyzetű EN-ek, elkészítésüket az Európai Bizottság írja elő. Más szóval a harmonizált szabványt az európai szabványügyi testületek az Európai Bizottság által adott szabványosítási megbízás alapján dolgozzák ki. Ezt követően az európai nemzeti szabványügyi szervezetek hagyják jóvá (European National Standards Organizations).

Ennek a folyamatnak az eredménye az európai szabvány, amelyet az európai szabványügyi szervezet fogadott el, és tett a közösség számára hozzáférhetővé. Az európai szabványok bevezetése kötelező Magyarországon.

Azért fontos ez a folyamat, mert ennek eredményeként született harmonizált szabvány alkalmazásával lehet alátámasztani azt, hogy az adott termék vagy szolgáltatás megfelel a vonatkozó uniós jogszabályokban előírt műszaki követelményeknek.

Különösen megerősítette e szabványok helyzetét az Európai Bíróság 2016 -os ítélete (az ún. James Elliott-ítélet), amely a harmonizált szabványokat az európai jog részeként ismeri el.

Az életvédelmet, tűzvédelmet érintő szabványok pedig döntően ebbe a kategóriába tartoznak.

 

Lásd.: A Bíróság ítélete, 2016. október 27. James Elliott Construction Limited kontra Irish Asphalt Limited.
1995. évi XXVIII. törvény a nemzeti szabványosításról

Vissza

Ezt a hírt eddig 1113 látogató olvasta.