Híreink

Lítiumion-akkumulátorok biztonságos szállítása

2022. április 27. 07:30

A lítiumion-akkumulátorokat egyre több helyen (bicikli, szerszám, targonca, motor, gépkocsi) használják; biztonságos szállítása, de akár a tárolása is komoly gond. A Construma kiállításon a ZAGRES Kft. standján figyeltünk fel néhány speciális, tárolásukra és szállításukra kialakított ládára.


Mit tudnak?

A lítiumion-akkumulátorok manapság már-már nélkülözhetetlenek, és bizonyos helyzetekben komoly veszélypotenciált hordoznak. Éppen ezért a reális veszélyeik miatt a lítiumion-akkuk veszélyes anyagnak számítanak, így a veszélyes áruk közúti szállítására (ADR) érvényes elírások vonatkoznak rájuk. A beavatkozó tűzoltók számára már ismert láncfűrészt szállító ládákhoz hasonló dobozokra lettünk figyelmesek. Mint kiderült, a látványon kívül mindenben, elsősorban a vizsgálatokkal igazolt minősítésekben és anyaghasználatukban térnek el. A ládák alkalmasak a hibátlan, a sérült, hibás vagy ártalmatlanítás és újrahasznosítás előtt álló akkuk ADR szerinti (UN 3480, UN 3481) szállítására. Mindezt 1000 Wh névleges energiájú kritikusan hibás cellák égési tesztjei során is bizonyították a kapott dokumentumok szerint. A vizsgálat szerint a nagy teljesítményű akkumulátorok is biztonságosan szállíthatók vele, mert a láda magas átütési szilárdsága miatt a tűz nem tud kitörni. Belül az üvegszálból gyártott tűzálló párnabetét és felszívóanyag pormentes és nem vezeti az áramot.

 

Minősítéseik

A két típus K 470 – Akku Safe univerzális és a K470 – Akku Safe típus alkalmas

  • prototípusok (ADR P 910)
  • sérült vagy meghibásodott lítium-elemek (ADR SV 376, P 908), és az
  • kritikusan hibás lítium elemek (ADR P 911) vagy az
  • ártalmatlanítás és újrahasznosítás (ADR P 909) szerinti elemek szállításra is.

Mindez azt jelenti, hogy az engedélyezett max. bruttó 65 kg tömegig a 42 liter űrtartalmú univerzális és a 67 liter űrtartalmú Akku Safe doboz alkalmas és használható az előírásszerű közúti szállításban. 

A tűzálló párnabetét és felszívó anyag mellé biztosított elválasztó lapok a csomagolást és a sérült akkumulátorok elválasztását könnyítik meg.

 

Kisgépszállító doboz

Lítiumionakku-szállító doboz

Tűzálló párnabetét

Vissza

Ezt a hírt eddig 1202 látogató olvasta.