Híreink

Az első beépített vízzel oltó rendszer napelemekhez – PVProtect

2024. március 22. 07:00

A tetőre telepített napelemes rendszerek oltása az észlelési, vonulási idő, valamint a napelem és a tetőhéjazat közötti oltás nehézségei miatt komoly problémákba ütközik. A nagy tetőszerkezeten keletkező kisebb tüzek is súlyos következményekkel (üzemszünet, bevételkiesés) járhatnak. A Minimax egy vadonatúj, napelemes környezetbe telepített, vízzel oltó rendszert mutatott be PVProtect néven.


Érzékel, riaszt, olt

A fotovoltaikus rendszerekkel ellátott tetőfelületek holisztikus védelmi koncepciójában az első, amely VdS-engedéllyel rendelkezik. A rendszer segít jelentősen minimalizálni vagy teljesen megelőzni a károkat. A telepítés korlátja, hogy legfeljebb 10 fokos dőlésszögű, azaz a hazai gyakorlatban kis hajlású tetőfelületeken lehet elhelyezni. Ezzel a Minimax az első olyan tűzvédelmi cég, amely komplett megoldást kínál a napelempanelekkel felszerelt tetőkhöz.

Különösen nagy kockázatot jelentenek azok a tetők, amelyekre gyúlékony szigetelőanyagokat telepítettek, ezért a PVProtect védelmi koncepciója a korai észlelést automatikus tűzoltással kombinálja. A sprinklerek egyszerre képesek megfékezni a napelemek alatt, valamint a másik napelemsor felső részén kialakult tüzet. 

Az érzékelés a fotovoltaikus modulok területén célzottan elhelyezett hőkülönbség-érzékelőkkel történik. Szokatlan hőmérséklet-emelkedés esetén az érzékelők továbbítják az információt a tűzérzékelő és tűzoltó központnak, amely egyidejűleg riasztja a tűzoltóságot. Az érzékelők szoros hálós elrendezése lehetővé teszi a tűz forrásának pontos lokalizálását. Az oltófúvókák a fotovoltaikus modulok területén úgy vannak elhelyezve, hogy a teljes területet vízzel le lehessen fedni. Így a PVProtect automatikusan leküzdi a keletkező tüzeket, mielőtt azok nagy területre terjednének.

 

VdS jóváhagyás

A speciálisan kifejlesztett oltófúvókák lehetővé teszik a kockázatnak megfelelő vízelosztást még alacsony üzemi nyomáson is. A tűz forrásának lokalizálása a megfelelő oltásvezérléssel és a hatékony területi eloszlással együtt lehetővé teszi a vízigény csökkentését, miközben a tűzet is biztonságosan kontrollálja.

Az alacsony vízigény és az alacsony üzemi nyomás miatt a PVProtect általában csatlakoztatható egy sprinklerrendszer meglévő vízellátásához. A meglévő tűzvédelmi rendszerbe való integrálás így költséghatékony és egyszerű.

A PVProtect hatékonyságát tűzvizsgálatokon tesztelték és ezek alapján a VdS jóváhagyása mind a rendszerre, mind az egyes komponensekre vonatkozik.

 

forrás: www.minimax.com

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 355 látogató olvasta.