Híreink

Mi olvasható a Tűzvédelem 2023/5. számában?

2023. szeptember 22. 09:00

Idei utolsó előtti lapszámunkban (amely október első hetében kerül ki a nyomdából) a HEROS új fejlesztése, az AquaMAN 4000 került fókuszba, összesen 17 oldalon keresztül foglalkozunk ezzel a témával. Ezek mellett napelemes környezetben történő beavatkozási módszertanról, emelőpárnák cseréjéről, tűzoltókészülék-történelemről, különleges hőkameráról is lesz szó.


Tanulmány

Szabó Ákos, Hlavička Viktor, Lublóy Éva  Acélszerkezetű épületek tűzesetei és az acélszerkezetek tűzvédelmének módjai II. – Passzív tűzvédelem 

Az épületek acélszerkezeteit érő tűzhatások és azok következményei, illetve a tűzvédelmi tervezési gyakorlatot befolyásoló tényezők után az acélszerkezetek passzív tűzvédelmének lehetőségeit járják körbe szerzőink.

Farkas Flóra, Szikra Csaba, dr. Takács Lajos Gábor Elektromos járművek tárolásának tűzvédelme II. – Gépjárműtárolók kialakítása
Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) megbízásából készített tanulmány az elektromos járművek építményeken belüli tárolásának tűzvédelmi szempontból történő biztonságosabbá tételét és az ehhez kapcsolódó tűzvédelmi előírások megalkotását illetve a meglévő szabályok átalakítását tűzte ki célul. Milyen lehetőségei vannak az aktív és passzív tűzvédelemnek?

 

Fókuszban

Krátky Attila Új utakon a HEROS – Új gyártócsarnok és járművek 
A tűzoltóság Központi Javító Üzemét 2001-ben szervezték át önálló vállalatba BM HEROS Rt. néven. A kezdeti javításból a kis darabszámú gyártáson át jutott el a felépítmény gyártásig, majd a saját tervezésű tűzoltó gépjárművek gyártásáig. Az eddig megtett utat és az újdonságokat mutatja be szerzőnk. 

Nagy Gábor Gépjárműfecskendő fejlesztés – HEROS AquaMAN 4000

A BM HEROS Zrt. gyártó üzemében nagy erőkkel folynak a Komplex tűzoltó gépjárműfecskendők rendszerbe állítása - KEHOP 1.6.0-15-2022-00031 számú projekt keretében elindított gyártás munkálatai, amelyekhez alapjárműként az MAN 18.320 TGM 4x4 BB típusú alvázakat szerzetek be. Két szerződés alapján 22+15 db gépjárműfecskendő gyártása és átadása a cél 2023. novemberéig.

A járműalvázon végzett átalakítások                      

A duplafülkés járóképes alváz az MAN gyártási palettáján tűzoltó kivitelként szerepel, ami több olyan előkészítést takar, ami megkönnyíti a tűzoltófelépítmény csatlakoztatását, első sorban elektromos területen. Mindezek mellett a speciális követelményeknek maximálisan megfelelő kialakítás érdekében végzett számos átalakítás mutatja a fejlesztés méreteit és bonyolultságát. 

Nagy Gábor HEROS AquaMAN 4000 – robusztus motorral 

Ismerve a tűzoltók által elvárt magas motorteljesítmény igényt, az új járműhöz a MAN palettán található, kategóriájában legerősebb 235 kW-os (320LE) motorral felszerelt 3. generációs (TG3) MAN 18.320 TGM 4x4 BB alvázra esett a választás, ami kapcsolható összkerékhajtással van felszerelve. Mit tud a gépjárműfecskendő?

Rábaring – Tesztvezetésen az új gépjárműfecskendő 

A hamarosan átadásra kerülő MAN alvázra készített BM HEROS ZRT által gyártott gépjárműfecskendő felépítményeire a műszaki mentésben élenjáró mentőeszközök közül több újdonságot építettek be, illetve málháztak fel. Ezek bemutatására kértük szerzőnket.

Szabó Imre Rosenbauer szivattyú az új AquaMAN-on 

A Rosenbauer NHX5 család legkisebb tagját az NH25 típusú kombinált szivattyút építették be a BM Heros Zrt legújabb gépjárműfecskendőibe. A szivattyút és annak alkalmazási lehetőségeit – ismertsége ellenére – érdemes jobban szemügyre venni. 
Mit tud a szivattyú?

Nagy Zoltán Innovatív mentőeszközök az új gépjárműfecskendőkön 

A hamarosan átadásra kerülő MAN alvázra készített BM HEROS ZRT által gyártott gépjárműfecskendő felépítményeire a műszaki mentésben élenjáró mentőeszközök közül több újdonságot építettek be, illetve málháztak fel. Ezek bemutatására kértük szerzőnket.

 

Kutatás

Csicsely János Egészségügyi intézmények – az oxigén terápia veszélyei tűzvédelmi szempontból I. 
A koronavírus-járvány alatt a kórházak terhelése látványosan megnőtt, és ugrásszerűen emelkedett a bekövetkezett tűzesetek száma is. Ezek többnyire kórtermekben, oxigénterápia alkalmazásakor történtek. Milyen körülmények között keletkeztek a tüzek? Milyen változásokat okoz az oxigén jelenléte? Milyen megelőző intézkedéseket célszerű alkalmazni?

 

Megelőzés

Lestyán Mária Erőmű a tetőn – Az alternatív energiaforrások hatása az épület külső burkára                                

A tűzvédelem és a hozzá kapcsolódó költségek elemzése. Ezen belül a tűzterjedés gátlás és azok költséghatásai, a lehetséges kockázatok és megoldási lehetőségek.  A megújuló energiatermelők telepítése ugyanis fenntarthatósági és energiahatékonysági szempontból hosszabb távon költségcsökkentő tényezők, ugyanakkor a műszaki tartalomtól függően jelentős mértékben hatással lehetnek a létesítmények bekerülési költségére és tűzvédelmére. 

 

Módszer

Laczkó Péter Mit kell figyelembe venni az emelőpárnák cseréjekor?
Az emelőpárnák a mindennapi műszaki mentés nélkülözhetetlen eszközei, egyben biztonsági berendezések, így ezeknek is van engedélyezett élettartama. A kék színű Holmatro HLB emelőpárnák cseréjének lehetőségeit ennek alapján járjuk körbe. Nézzük meg, mire van szükségünk, mit tudnak az egyes emelőpárnák? Mi szolgálja a biztonságot? 

 

Kalocsa Márió Beavatkozás napelemes rendszerek környezetében I. – Vizsgálatok, és egy új eszköz bemutatása 
A tűzoltói beavatkozások során egyre többször számíthatunk napelemek környezetében történő munkavégzésre. A feszültségmentesítés nem egyszerű kérdés, hiszen amíg a paneleket napsugárzás éri, továbbra is számítani kell feszültség alatti kábelekre. Szerzőnk az elérhető módszereket vizsgálja meg használhatóság szempontjából.

 

História

Kovács Sándor Tűzoltó készülék történelem – vízzel oltó típusok

A víz oltóhatása közismert, de hosszú utat kellett megtenni, amíg az első hatékony vízzel oltó tűzoltó készülékek megjelentek. Szerzőnk ebbe a történetbe enged bepillantást, hogy megismerjük a mai napig tartó út eredményeit.

 

Kiállítás

Mezőgazdasági erőgépből különleges tűzoltó szer

A viszonylag kis magasságban történő beavatkozás, a mentés egyre többször okoz gondot a tűzoltóságoknál. A SIGNAL 112 – Nemzetközi Tűzoltó- és Mentőszolgálati Szakvásáron az ausztriai Oberwartban bemutatott rakodók frappáns megoldást jelenthetnek erre a problémára

 

Ténykép

Füstmentes kampány: Tűzjelzők az önkénteseknél – Mit? Hova?

A Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a füstmentes.hu, valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), országos reprezentatív kutatást készítetett a lakosság tűzvédelmi ismereteiről, majd 700 darab otthoni füstjelzőt osztott szét az önkéntesek között. Hova kerültek az érzékelők?

 

Fórum

Mire használható az üzemeltetői e-matrica a tűzvédelemben?

A már elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési naplót használó üzemeltetők QR-kód segítségével, okostelefonnal dokumentálják a tűzvédelmi eszközök ellenőrzését. Felhasználói igény nyomán készül az ún. üzemeltetői e-matrica, melynek használata segíteni fogja az üzemeltetők és az ő felügyeleti szerveik, biztosítóik, auditoraik munkáját. Mit is jelent ez a gyakorlatban és miért kérték ezt a fejlesztést üzemeltetők?

Adorján Attila Dräger UCF FireCore: hőkamera, mindig kéznél?

Szerencsére az a gondolkodás mára elavulttá vált, amely szerint a tűzoltó egy rettenthetetlen gép, tűzön-vízen áthatol – a gyártók egyre-másra dobják piacra a beavatkozást segítő megoldásaikat. A hőkamera nem újdonság – a Dräger által tavaly piacra dobott, sisakhoz rögzíthető változat azonban igen, és őszintén reméljük, hogy széles körben elterjed majd.

Egységes jelrendszer tűzvédelmi dokumentációk készítéséhez

Gyakran mondjuk, beszéljünk egy nyelvet! Ez a gyakorlatban a szakkifejezések mögötti fogalmakat jelenti, de egy ilyen szakszótár még várat magára. A tűzvédelmi tervezés másik nyelve a rajz és a rajzi jelek. Ebben jelentős mérföldkő Dr. Veres György szakdolgozata, amely nemzetközi és hazai elvek és előírások figyelembevételével egységes hazai jelrendszert dolgozott ki. 

Kiürítési stratégia egészségügyi létesítményekben – doktori műhelyvita 

Veresné Rauscher Judit doktorjelölt értekezéstervezetét bemutató műhelyvitára került sor 2023. szeptember 1. pénteken az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Népszínház utcai épületében. A témavezető dr. habil. Nagy Rudolf egyetemi adjunktus mutatta be a szerzőt.

 

Előfizetési információk ide kattintva olvashatók.

Vissza

Ezt a hírt eddig 665 látogató olvasta.