Híreink

Csaknem hárommilliárd forint a katasztrófakockázatok felmérésére

2023. szeptember 25. 08:03

Az emberek biztonságát veszélyeztető potenciális veszélyforrások felmérését segíti az az uniós projekt, amelyet szeptember 21-én mutattak be a sajtó képviselőinek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Az új fejlesztésű értékelő rendszer több szervezet adatbázisából nyer adatokat, a kapott információkat összegyűjti és kiértékeli, és képes azokat különböző szempontok szerint szűrni is. Megállapítható például, hogy adott települést vagy területet milyen veszélyek fenyegetnek. Az új, korszerű rendszer a megelőző tevékenység és a lehetséges beavatkozások hatékonyabb térinformatikai támogatására alkalmas.


A KEHOP-1.1.0-15-2016-00003 számú, Katasztrófakockázat-értékelési rendszer elnevezésű projekt keretében létrejövő felület a katasztrófavédelem valamennyi szakterülete számára hasznos információs adatbázis lesz. A tűzoltósági, az iparibaleset-megelőzési és a polgári védelmi szakterület egyaránt építhet az új térinformatikai elemző rendszerre. Az a káreseményeket érintően statikus és dinamikus adatokat gyűjt és dolgoz fel, térképeket állít elő, egyszóval a modern tréinformatika eszközeit használva támogatja a beavatkozást és az operatív munkát.

A katasztrófakockázat-értékelési térinformatikai alkalmazás működtetéséhez egyebek mellett szervereket, operációs rendszert, adatbázis-kezelő szerverlicenceket szerez be a projektet megvalósító konzorcium. Az adatgyűjtést és -rögzítést országszerte huszonhárom, légi felderítési (drón alkalmazási) képességekkel rendelkező mobil egység is támogatja majd. 

A projekt keretében szeptember 21-én megtartott sajtónyilvános képzésen a rendszer új eszközeinek kezelése állt a fókuszban. Az értékelő rendszer mellett ugyanis a beruházás részét képezik a megelőzést és a felkészülést támogató eszközök, azaz pilóta nélküli légi járművek és azok műszaki kiszolgálását is biztosító szállító járművek.

Dr. Jackovics Péter tű. ezredes, a veszélyhelyzet-kezelés főosztály vezetője elmondta, hogy az uniós projekt keretében létrejövő egységes, térinformatikai alapú, on-line katasztrófakockázat-értékelési rendszer az egész országot lefedi. Azonban képes akár egy-egy település potenciális veszélyforrásait és azok lehetséges hatását is azonosítani – tette hozzá az ezredes.

Nemecz Péter tű. alezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ műszaki szakcsoportjának vezetője azoknak az eszközöknek a használatába vezette be a szakembereket, amelyek a mobil egység speciális terepjáróinak használatával kapcsolatosak, így a csörlőzés és az áramfejlesztő használata került napirendre.

A projekt konzorciumi partnere az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. A támogatás teljes költsége kétmilliárd 892 millió 546 ezer forint. A beszerzések várhatóan idén befejeződnek.

forrás: BM OKF

Vissza

Ezt a hírt eddig 342 látogató olvasta.