Híreink

Habbal oltás a kézi tűzoltó készülékekkel – Hogyan cseréljük flourmentesre?

2023. szeptember 25. 08:25

A PFOS/PFOA tartalmú tűzoltó habképzőanyagok korlátozása miatt egyre többször fel kell tenni a kérdést a tervezőnek, vállalati tűzvédelmi szakembernek mi legyen helyette? A flourtartalmú habbal töltött tűzoltó készülékek lecserélhetők flourmentes habot tartalmazókra, de lehet más alternatívákat is keresni. Mi jöhet szóba?


B tűzosztályban a legjobb

A B tűzosztályba tartozó tüzek oltásában a habbaloltás az egyik leghatékonyabb és főként legkevesebb járulékos szennyezéssel járó tűzvédelmi megoldás a tűzoltó készülékek választékában. Azonban a különböző fluorozott felületaktív anyagok ipari alkalmazásának tilalma ezt a felhasználói területet is érinteni fogja. Az eddig forgalmazott filmképző habanyag tartalmú habbaloltó készülékek fluorvegyület tartalmuk miatt tiltó listára kerülnek. Környezetvédelmi és egészségügyi okok miatt használatuk, készenlétben tartásuk hamarosan véget ér. Mik a kilátások ezek helyettesítésére?

 

Habbal oltót – habbal oltóra

A legegyszerűbb megoldás, ha a jelenlegi a PFOS/PFOA tartalmú tűzoltó habképzőanyagokat tartalmazó tűzoltó készülékeket fokozatosan flourmentes habot tartalmazókra cseréljük. Ennél két szempontot kell figyelembe vennünk:

  1. Csak erre minősített új készülékre vagy átalakítással minősített régi készülékre cserélhetjük.
  2. Figyelembe kell vennünk, hogy a régi és az új habok oltási hatásmechanizmusa eltérő.

Az eltérő hatásmechanizmus azt jelenti, hogy a régi készülékekben lévő flourozott hab filmképzős tulajdonságú, az új, környezetbarát flourmentes habok nem filmképzők.

  • Vagyis a mai habbaloltó készülékek a fluortenzidek filmképző tulajdonságának köszönhetik rendkívül hatékony „B” osztályú anyagokkal szembeni az oltóképességüket. Ezeknél készülékeknél nincs látványos habfejlesztés, hanem inkább 2-6 közötti habkiadósságú folyadék vagy habos permet keletkezik. A filmképzés biztosítja azt a gőzzáró képességet, amely alkalmassá teszi a tűzoltó készülékeket akár 233B méretű tüzek oltására is.
  • A jelenleg kapható fluormentes (FF) habkoncentrátumok nem rendelkeznek filmképző képességgel. Oltóképességük inkább a hab jelenlétén és tartós habtakaró kialakításán alapszik. Emiatt az ilyen tűzoltókészülék korlátozott oltóanyag mennyisége (6-9 liter) valószínűleg nem elegendő a fluortenzid alapú vizes filmképző habokkal azonos oltásteljesítmény elérésére. Ezért érdemes több készüléket választani.

 

Habbal oltó tűzoltó készüléket másra

Ez is egy lehetőség, ha a kockázatértékelés nem ír elő kifejezetten habbal oltó készülékeket az A + B tűzosztályhoz.

Az alternatív megoldások:

  • Sok irodában és üzlethelyiségben például gyakran csak A tűzosztályú anyagok vannak. Normál tűzveszély esetén itt megfelelőek a vízbázisú hatékony sóoldatú tűzoltó készülékek. Ezek oltóanyaga fluormentes, környezetbarát, biológiailag lebomló és hatékony. Még az olvadó műanyag tárgyakat is megbízhatóan oltja el, de csak az A osztályú tüzeket fedi le.
  • Az érzékeny területeken a B osztályú tüzek esetén CO2 tűzoltó készülék is alkalmas lehet. Ez az oltóanyag fluormentes, fagyálló és szinte oltóanyag maradék nélküli oltást biztosít. Ez azonban csak a B tűzvédelmi osztályra vonatkozik és csak beltéri használat esetén! Ugyanakkor figyelembe kell vennünk, hogy a CO2 hátránya az elektronikai berendezések oltása esetén a kiáramló gáz és szárazjég okozta fagyásos hősokk és az azt követő páralecsapódás által kiváltott zárlat, amely az erre érzékeny elektronikai eszközök károsodásához vezethet. Az ’A’ osztályú tüzek CO2 oltásakor fennáll a visszagyulladás lehetősége, ezért erre a célra CO2 oltó nem alkalmas.
  • Bár az ABC porral oltó készülékek fluormentesek, de inkább kültéri területekre, nagy légterű helyiségekbe, garázsokra, vegyiparba stb. ajánlhatók, mivel az oltás után erős por szennyeződést hagynak maguk után. Beltéren, különösen precíziós gépi berendezéseknél, nemkívánatos másodlagos károkat okozhatnak.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 580 látogató olvasta.