Híreink

A világ legnagyobb sziklamászó csarnoka fából

2023. szeptember 26. 08:40

A fa egyre nagyobb szerepet kap az építészetben: itt egy 14,5 m magas, 2200 m² alapterületű és a szintek alapján 5500 m² hasznos alapterületű létesítményről beszélünk. Tanulságos a létesítés koncepciója.


Ez a Németországban valaha épült legnagyobb nyitott faépület. Az edzőterületek hét szintre terjednek ki. A csarnokban ezen kívül jóga, fizioterápia, fitnesz, kávézó és bolt is található.

A két közel 15 m magas, egymásba nyíló, hatszögekből álló, és az egyes szinteken belül különböző mértékben nyitott elrendezésű emeletek összességében egy csarnokot alkotnak. Jellemző, hogy a legmagasabb tér, 9,90 m-es belmagasságú és egyes használati egységek több mint 400 m²-esek. Ezért a bajor építési szabályzat szerint különleges épületnek minősül. Ennek ellenére a tervezési koncepciónál abból indultak ki, hogy a létesítmény látogatói aktívak így más szabályok vonatkoznak rájuk, mint egy múzeum látogatóira. Pl. gyülekezési helyek. Egyedül a vendéglátóhelyen lévőket tekintik passzív látogatóknak.

A csarnokot naponta átlagosan 500 sportolóra, csúcsidőben akár 300 sportolóra tervezték. Ehhez képest a már említett koncepció alapján, legfeljebb 15 alkalmazottat kell alkalmazni. Az egyes szinteken lévő iroda- és adminisztrációs helyiségeket kb. 45 főre tervezik.

A tervezésben részt vevők arra a következtetésre jutottak, hogy csak az F60-B tűzállósági osztályba tartozó tartószerkezet és mennyezet jöhet szóba a leggazdaságosabb megoldásként. Ezenkívül a tervezett, kb. 2200 m² alapterületű és kb. 49 x 69 m maximális méretű teljes épületnek egy összefüggő tűzszakaszt kellett alkotnia belső tűzfalak kialakítása nélkül. Ezért egyértelmű volt, hogy a tartószerkezet, a födémek, a sziklatérben több szinten átívelő nyitott térkapcsolattal rendelkező födémek és a tűzszakasz kialakításban el kell térni a bajor építési szabályzat követelményeitől.

Az eltérések engedélyezése érdekében igazolni kellett, hogy a tűz kialakulása, a tűz és a füst terjedése megakadályozható, és hogy tűz esetén az emberek és állatok mentése, valamint a hatékony oltási munkálatok elvégezhetők.

Ezért az egész területre kiterjedő tűzjelző rendszert, egy belső riasztórendszert, valamint közvetlen átjelzés biztosítottak a tűzoltósághoz.  Ezenkívül a sport- és vendéglátó tereket mechanikus füstelvezető rendszerrel látták el, amely a tűzjelző rendszer működésbe lépésekor automatikusan aktiválódik.

A füstelvezetést tűzszimuláció alapján tervezték. A cél a menekülési feltételek és, a tűzoltóság hatékony oltási tevékenységének biztosítása.

A tervezés kezdetben a gépi füstelvezetés elrendezésén és elosztásán alapult a különleges épületekre vonatkozó hatályos építési szabályzat előírásai alapján, amely szerint 400 m²-enként egy füstgázventilátort kell elhelyezni. A földszinten kb. 2200 m² alapterület és 1600 m²-nél kisebb egybefüggő alapterület mellett ez négy légbeszívási pontot eredményezett. Ennek megfelelően az előzetes tervezés négy mechanikus füstelvezető rendszer elrendezését írta elő a tetőterületen, valamint a légpótló nyílások kialakítását, amelyeket a tűzjelző rendszer automatikusan és önműködően vezérli.

A kétzónás modellezéssel végzett előzetes méretezés eredményeként születtek meg az első méretezési előírások egy konkrét szoftverrel támogatott szimuláció végrehajtásához. A PyroSim szoftverét használták a forgatókönyvek és az épületszerkezet modellezésére. Az ezt követő szimulációt az FDS szoftver segítségével CFD-modellel végezték el.

A cikk megjegyzi, hogy ezeket modellezéseket az engedélyező hatóságok néha elutasítják vagy kritikusan szemlélik. Ennek oka a bonyolultság és az a tény, hogy az engedélyező hatóságok nem tudják ellenőrizni az eredmények pontosságát.

Forrás: FeuerTrutz 2022/1

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 354 látogató olvasta.