Híreink

Dräger UCF FireCore: hőkamera, mindig kéznél?

2023. szeptember 13. 07:00

A laikusok azt gondolnák, hogy a „diagnosztikai” eszközök nem túl fontosak egy tűzoltói beavatkozás során. Elvégre a tüzet oltani kell, az égő házba behatolni, a bajba jutottakat menteni, nem igaz? Szerencsére az a gondolkodás mára elavulttá vált, amely szerint a tűzoltó egy rettenthetetlen gép, tűzön-vízen áthatol – a gyártók egyre-másra dobják piacra a beavatkozást segítő megoldásaikat. A hőkamera nem újdonság – a Dräger által tavaly piacra dobott, sisakhoz rögzíthető változat azonban igen, és most a balatonföldvári Tűzoltó Szakmai Napon megismerkedhettünk vele.


Mindig kéznél?

Elnézést a szójátékért, de a Dräger UCF FireCore a szó legszorosabb értelmében szinte sosincs kéznél – ugyanis a kamerát nem szükséges kézben tartani ahhoz, hogy használható legyen. A kamera a hagyományos felépítés – kézben tartott eszköz, integrált kijelzővel – helyett két fő komponensből áll: egy hőkamerából, illetve egy álarcon belüli kijelzőből. A lítiumion-akkumulátorról működő kamera a képet folyamatosan az álarcba továbbítja, a beavatkozást végző tűzoltó így folyamatosan tájékozódhat környzetéről, és még nullára csökkent látási viszonyok mellett is képes a tűzfészkeket és a sérületeket megtalálni.

A kialakítás előnye elsőre is egyértelmű: az UCF FireCore védőfelszerelésbe való ergonomikus integrációjának köszönhetően a tűzoltó mindkét kezét szabadon használhatja, emellett gyorsabban és biztonságosabban mozoghat. Így teljes mértékben a munkájára koncentrálhat, vagyis életeket menthet.

 

Ergonómia és rugalmasság

A kameraszög a helyzettől és a testtartástól függően rugalmasan állítható, így kisebb lesz a fizikai megterhelés. Ráadásul a kamera könnyen lecsatlakoztatható a sisakról, és kézben tartva olyan szituációkban (például szűk helyeken) is használható, amikor a környezet felmérése máshogy nem lenne megoldható.

 

A kamera felszereléséhez két (szállított) tartozék szükséges: az FPS gyorsadapterrel a kijelző helyezhető el a Dräger FPS 7000 teljesálarcban, míg a sisakadapterrel maga a kamera rögzíthető a sisakon. A hétköznapokban csupán külön a kijelzőt és a kamerát szükséges tölteni, azok az adapterekben könnyen, egy mozdulattal elhelyezhetők, és már használhatók is.


Az álarcba integrált (de kivehető) apró kijelző, amely a jobb oldalon szolgáltat képet úgy, hogy a felhasználó közben a környezetét is látja




A kamera könnyen és gyorsan levehető, a képet azonban így is folyamatosan továbbítja a kamerára
 

A Dräger UCF FireCore-t arra tervezték, hogy folyamatosan, szinte észrevétlenül jelen legyen, egy olyan eszközként, amelyre a tűzoltók a beavatkozás során minden körülmények között tudnak támaszkodni, és rugalmasságának köszönhetően akár hagyományos, kézben tartott kameraként is felhasználni.

 

Kérdések esetén, kérjük, vegye fel a kapcsolatot:

Adorján Attila
Dräger Safety Hungária Kft.
Tel +36 (06) 1 452 2020 Mobil + 36 (06) 30 996 8604
E-mail: attila.adorjan@draeger.com

Vissza

Ezt a hírt eddig 448 látogató olvasta.