Híreink

FOGMAKER Balatonföldváron: villámgyors, automata oltás a motortérben

2023. szeptember 15. 08:55

A tavalyi balatonföldvári Tűzoltó Szakmai Napon történt debütálást követően ismét megmutatta magát a FOGMAKER automata, motor- és egyéb zárt terekbe szánt tűzoltórendszer. Rendkívül látványos demonstráción győződhettek meg a nézők a hatékonyságról.


 

A járműiparban a károsanyag kibocsájtások és zajszintek csökkentésére egyre fokozottabbak az elvárások. Mindezek eredményeként egyre tömörítettebb, zártabb motorterek, valamint egyre magasabb nyomáson üzemelő üzemanyagrendszerek kerülnek alkalmazásra. Ennek hatására többek között megnövekedett a motortéri légközeg üzemi hőmérséklete is, így a motortértüzek esélye is jelentősen nőtt. A gyorsan terjedő lángokkal szemben pedig a hagyományos és kézi tűzoltó készülékkel szinte lehetetlen védekezni, főleg egy kiterjedt tűz esetén.

A beépített FOGMAKER tűzoltórendszer

  • bármilyen motor- és egyéb zárt térben alkalmazható, amelyeket nehéz hagyományos, kézi tűzoltási technológiákkal elérni;
  • az igen súlyos következményi károk helyett a FOGMAKER különlegesen gyors és hatékony oltástechnológiája minimalizálja a helyreállítási költségeket.

A zárt térben keletkezett tüzet nagyon nehéz időben észlelni és megállítani, mivel gyakran rendkívül gyorsan felerősödik. Itt jöhet a képbe a Balatonföldváron is bemutatkozó automata, vízköddel működő oltórendszer, amelyet kifejezetten erre a célra hoztak létre.

 

Különlegességek

A rendszer egyik legfontosabb tulajdonsága – értelemszerűen az oltóképessége mellett – a 24 órás, folyamatos és automatikus védelem, illetve az áramellátástól teljesen független működés. Nincs szükség a tűzfészek pontos helyének meghatározására, hiszen a vízködös oltás hűtőhatása zárt térben rendkívül gyorsan érvényesül, ráadásul megköti a mérgező gázokat, gőzöket.

Ezek mellett nem elhanyagolható, hogy

  • karbantartási igénye alacsony,
  • utólagosan könnyen telepíthető,
  • a tartály elhelyezése pozíciófüggetlen,
  • az oltófolyadék kíméli az alkatrészeket,
  • elektromos környezetben használható (IPX6),
  • könnyen újratölthető.

 

A működési elv

A szabadalmaztatott FOGMAKER technológia 100 bar nyomással létrehozott vízködöt terít a védendő térben. Ez a vízköd hő hatására intenzív párolgásba kezd, kiszorítja az oxigént az égéstérből. Az intenzív párolgás hatékony hűtést biztosít (10 másodpercen belül 700 °C körüli hőmérsékletcsökkenéssel) és egyben csökkenti az oxigén mennyiségét a védett területen. Az oltóanyag vízbázisú, mely tartalmaz egy minimális fagyálló adalékot és egy filmképző vegyszert, amely aktiválódás után egy hártyaszerű réteget hoz létre az éghető anyagon, ezáltal meggátolva a tűz visszagyulladását. A lángok újraéledésének esélye az oltást követően minimális.

A motortér méretétől függően általában 4-6, esetleg 7 szórófej szükséges. A fúvókákat pedig kicsi műanyag sapka védi a külső szennyeződésektől, belül rézszűrő véd az esetleges dugulástól.

 

A bemutató Balatonföldváron

A technológiát egy kompakt bemutatóinstalláció formájában tekinthették meg a Tűzoltó Szakmai Nap látogatói 2023. szeptember 9-én szombaton, a balatonföldvári NARO kempingben. Az utánfutóban meggyújtott tüzet az oltórendszer pillanatok alatt kioltotta, a zárt térben kialakult, magas hőmérsékletet pedig rendkívül gyorsan csökkentette (ezzel kiváltott a nézőközönség soraiból néhány „Ejha!” és „Az igen!”-jellegű hozzászólást).

 

(A videó nem Balatonföldváron készült)

Vissza

Ezt a hírt eddig 456 látogató olvasta.