Híreink

Háttérsugárzási monitoring rövid bemutatása

2010. december 01.

Életünk során szervezetünket sokféle sugárzás éri. Ezek nagy részét érzékszerveinkkel érzékeljük: látjuk a fénysugarakat, bőrünkön érezzük a hősugarakat. Van azonban a sugárzásoknak olyan csoportja, amelyek jelenlétét, erősségét egyetlen szervünk sem érzékeli, de amelyeknek a szervezetünkre gyakorolt hatása olykor mégis megjelenik. Az aktuális háttérsugárzási adatokat adjuk közre.


A légkörben található sugárzó anyagok terjedésének követésére épült ki hazánkban az országos sugárzásfigyelő rendszer. A rendszer legfontosabb része a jelenleg több mint 130 mérőállomásból álló hálózat. Ezek a szabad téren álló állomások olyan műszerekkel vannak felszerelve, amelyek folyamatosan mérik a szabadtéri sugárzás: az óránkénti dózis, azaz a dózisteljesítmény értékét. A dózisteljesítmény mértékegysége a nanosievert/óra (kiejtése: nanoszívert per óra), rövid jele: nSv/h.

A természetes háttérsugárzás mértéke Magyarországon 60-160 nSv/óra körül ingadozik. Ez az érték függ a magasságtól, és a talaj típusától. Az ingadozást természeti hatások, időjárási körülmények (légnyomás, csapadék mennyiség) változásai befolyásolják.

A mért értékek egy központi adatgyűjtőbe kerülnek, ahol folyamatosan figyelik az állomásokról beérkező jeleket. Ha valamely esemény hatására a dózisteljesítmény jelentősen megnő, akkor azonnal megkezdik a kivizsgálást, vagy - ha szükséges - a megfelelő óvintézkedések elrendelését.

0-250 nSv/h (zöld fokozat)

A természetes izotópoktól eredő háttérsugárzás Magyarországon 60-160 nSv/h érték között ingadozik. A 250 nSv/h alatti háttérsugárzás természetes és semmiféle veszélyt nem jelent.

250-500 nSv/h (narancs fokozat)

Az országos Sugárfigyelő Jelző és Ellenőrző rendszer távmérő hálózata úgy van beállítva, hogy 250 nSv/h érték fölött jelezzen a központi szerveknek. Ha a sugárzás mért értéke az adott állomáson folyamatos növekedést mutat, vagy a környező állomásokon is emelkedik, megkezdik az eset kivizsgálását.

 
> 500 nSv/h (piros fokozat)

A figyelmeztető szint 500 nSv/h. Ez a természetes háttérsugárzás mintegy ötszöröse, de az állomás közelében lévőkre nem jelent veszélyt. Csupán a szakembereket figyelmezteti.

Ha a sugárzás értéke meghaladja a figyelmeztető szintet, az illetékes hatóság azonnal megkezdi az eset kivizsgálását. Megvizsgálják a környező területeken levő többi mérőállomás adatait, amiből - a meteorológiai viszonyok figyelembe vételével - megállapítható lehet, hogy milyen irányból érkezett és merre halad tovább a sugárzás forrása, elletve mobil mérőállomás (mérőautó) is elindul a helyszínre, hogy felmérje a sugárzás eredetét.

Az országos háttérsugárzási adatok az OKF honlapján is megtalálhatók a „A lakossági információk” menüpont, majd azon belül „Monitoring” alpont alatt, kiválasztva a „Háttérsugárzási adatok” linket. Az oldalon lehetőség van megtekinteni a szomszédos országok háttérsugárzási adatait is a „Háttérsugárzási adatok”-on belül a „Környező országok adatai” rész alatt.

Mérőállomások
 
Aktuális mérési adatok

OKF NBIÉK havi jelentése

Vissza

Ezt a hírt eddig 2124 látogató olvasta.