Híreink

Füstjelzőket az erdőkbe is

2023. augusztus 30. 08:34

Rendkívül érdekes kezdeményezést tesztel a brandenburgi erdőtűzvédelmi szolgálat: egy német cég közreműködésével füstérzékelő szenzorokból álló hálózatot telepítettek egy németországi erdőbe, amely mesterséges intelligencia segítségével már a lehető legkorábbi fázisban érzékelné a kialakuló erdőtüzeket, és így segítene a nagyobb tüzek megelőzésében.


Németországban a brandenburgi erdőket érintik leginkább az erdőtüzek – júniusban és júliusban is rendkívül nagy pusztítást végeztek a lángok, a múlt havi esetnél 800 hektár égett.


Kép egy  júniusi brandenburgi erdőtűz helyszínéről (Paul Zinken/dpa/picture-alliance)

 

Éppen ezért reményteli a Dryad Networks GmbH kezdeményezése (a név beszédes, a driád az erdei nimfa a görög mitológiában): a brandenburgi Eberswalde-beli cég a székhelyén található erdőbe négyszáz „füstérzékelőt” telepített, amelyek használhatóságát és megbízhatóságát most a hatóságok fogják vizsgálni.

 

Több mint füstérzékelő

A detektorok persze jóval többet tudnak ennél – a napelemmel működő, fákhoz erősített eszközök érzékelik és figyelik

  • a tüzek korai szakaszában keletkező füstgázokat,
  • hőmérsékletet, 
  • páratartalmat és
  • légnyomást.

És a technológia mögött ott áll a manapság a hétköznapjainkat egyre inkább átható mesterséges intelligencia, amelynek a cég mérnökei laboratóriumi körülmények között előre megtanítják, hogyan különböztesse meg egy kezdődő erdőtűz gázait mondjuk egy dízel teherautó füstjétől, sőt: mi a különbség egy bükk- és fenyőerdő tüze között.


A szenzor (fotó: Dryad Networks GmbH)

 

Korai észlelés

Brandenburg egy kísérleti projekt keretében teszteli ezeket az érzékelőket, a tartományban jelenleg is használt kameraalapú rendszer mellett. A 105 toronyra rögzített, 360 fokban pásztázó kamerák képe egy hatósági erdőtűzközpontban fut össze – ez a rendszer azonban értelemszerűen csak a nagyobb tüzeket képes észlelni. Az MI-vezérelt észlelés, amennyiben beválik, új utakat nyithat az erdőtüzek elleni küzdelemben, hiszen gyakorlatilag a tűz keletkezése előtt, már a legelső jeleknél képes lenne riasztani a tűzoltókat.

Vissza

Ezt a hírt eddig 337 látogató olvasta.