Híreink

Lángoltak az európai természetvédelmi területek tavaly

2023. augusztus 01. 08:51

A 2022-es volt a második legrosszabb év az Európai Unióban a vegetációtüzek pusztításában, több mint 800 000 hektár területet érintettek a tűzesetek. A 2022-es év Magyarországon is kedvezőtlenül alakult a tüzek szempontjából: a leégett területek kb. fele Natura 2000-es besorolású volt. Mit tehetünk ellene? A Másfélfok szerzőjének cikkére hívjuk fel a figyelmet.


A Másfélfok cikke az EU-s vegetációtűz-elemzési összefoglaló alapján készült; egyik sem vidám olvasmány. Az EU teljes körű, Európára, Közel-Keletre és Észak-Afrikára kiterjedő elemzése ide kattintva érhető el, Akinek nincs ideje hosszú tanulmányokat böngészni, elég, ha a hazánkra vonatkozó, ebből kiragadott grafikonra vet egy pillantást a probléma megértéséhez:

A grafikonon az oszlopok a 30 hektárnál nagyobb területet érintő tüzek összeadott területét jelzik, míg a vonal a harminc hektárnál nagyobb tüzek éves számát. Ebből is látható, hogy alig 10-12 év alatt drámaian megnőtt a nagy területeket érintő vegetációtüzek száma. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a tavaly Magyarországon leégett terület kb. fele volt Natura 2000-es besorolású, láthatjuk, milyen súlyos károkat okoz a klímaváltozás.

Érdemes elolvasni mindegyik, a fentebbi linkeken ajánlott cikket, de a Másfélfok cikkét mindenképpen ajánljuk, hiszen ott Kis Anna meteorológus, a földtudományok doktora (PhD), az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa világosan leírja az okokat, következményeket, és azt, van-e remény a jövőbeni veszélyek csökkentésére.

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 343 látogató olvasta.