Híreink

Hibás lítiumion-akkumulátorok miatt ürítettek ki egy floridai gyermekkórházat

2023. augusztus 02. 14:40

A tampai John Hopkins gyermekkórház esete jól példázza, milyen problémákat rejthetnek a nagy kapacitású energiatároló rendszerek: összesen 1,3 tonnányi instabil akkut kellett eltávolítani, és nyolcvan embert kiüríteni az épületből.


A floridai Tampában meglehetősen feszült pillanatokat élhettek át a John Hopkins gyermekkórház páciensei július 20-án: a helyi tűzoltóság hazmat-egységei összesen 80 embert evakuáltak, miután az MRI-osztályon „furcsa szagra” lettek figyelmesek a dolgozók.

Mint kiderült, a problémát az MRI-gép tartalék áramforrásaként használt akkumulátorszekrénye okozta – az egyenként negyvenöt kilós akkuk elkezdtek felfúvódni, és gázt kibocsátani, kettő közülük fel is repedt, veszélyeztetve az épületben tartózkodókat. A veszély mértékét jól jelzi, hogy a hazmat-beavatkozók végül összesen harminc, vagyis összesen 1,3 tonnányi akkumulátort hoztak ki az épületből ártalmatlanításra. Összesen 18 tűzoltó, 24 hazmat-technikus és a megyei rendőrség bombaszakértői is a helyszínen voltak.

 

A probléma neve: hőmegfutás

Sokszor írtunk már erről, így a hozzáértők ezt a bekezdést akár át is ugorhatják: a hőmegfutás (thermal runaway) során az akkumulátorban a gáz halmazállapotú elektrolit komponensek (a gyúlékony gázok) általában nyomás alatt távoznak az akkumulátorcellákból; ez egyrészt mérgező, másrészt tűz- és robbanásveszélyes is.

Egy ilyen méretű akkumulátorszekrény célja nyilván az, hogy az akkukapacitást összeadva „szünetmentes tápként” működtesse az MRI-t egy áramszünet esetén. Maga a probléma is ebből adódik: ha az egyik akkumulátor egyetlen cellája is a hőmegfutás állapotába kerül, az olyan láncreakciót indíthat be, amelyben minden akkumulátor részt vehet. És még ha nem is vesz részt, az akkuk „felfúvódása” miatt az eltávolításuk is nehézkessé válhat.

Egy szakértő nyilatkozata szerint világszerte meglehetősen ritka, hogy egy kórház egy MRI számára ilyen típusú tartalék áramforrást működtessen – az energiatárolás ugyanakkor a jövő nagy slágere lehet a fosszilis energiahordozók kiváltása miatt.

 

Utómunkálatok és ártalmatlanítás

A beavatkozók az akkumulátorokat nátrium-hidrogén-karbonátos oldatot tartalmazó hordókban helyezték el, azokat pedig egy külső vállalkozó fogja majd ártalmatlanításra elszállítani. A tűzoltók eközben nagy teljesítményű ventilátorokkal szellőztették át az épületet, hogy kisöpörjék az esetleges gázmaradványokat.

 

Felkészül a hulladékkezelő

Habár lazán kapcsolódik, a probléma gyökere ugyanaz: a tampai önkormányzat éppen tegnap adott ki egy figyelmeztetést a lakosság számára arról, hogy a használt akkumulátorokat ne a kommunális hulladéktárolóban helyezzék el. A közlemény szerint ugyanis olyan gyakoriak a „forró szállítmányok”, vagyis a hulladékszállító járművek rakterében kigyulladó akkumulátorok, hogy a sofőröket külön ki kellett képezni az ilyen tüzek kezelésére.

 

Források:

Patch.com
Dotmed.com
ABCActionnews
Tampa.gov

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 431 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: