Híreink

A vulkán és az első önműködő kézi tűzoltó készülékek – minden hadihajóra elrendelték

2023. augusztus 07. 19:06

Kalandos úton született és rövid idő alatt leáldozott az első önműködő kézi tűzoltó készülékek, más néven vízzel oltó "nedves tűzoltó készülékek" sorsa, de jelentős megfigyelés és felfedezés fűződik hozzájuk. Hogyan született ez a bonyolult készülék? Miért került a süllyesztőbe?


Vulkánkitörés és tűzoltás

Amikor az angol mérnök hadnagy, W. C. Philipp egy hajóútja során megfigyelte, hogy egy aktív vulkán nyitott, forró kráterébe áramló tengervíz hogyan tört ki, és hogy a gőzfelhők – nem pedig a lecsorgó víz – azonnal eloltották a tüzet az égő szigeten, az az ötlete támadt, hogy egy ilyen elven működő, hordozható tűzoltó készüléket épít, amely szintén vízgőzt termel.

Visszatérve tengeri útjáról 1851-ben olyan tűzoltó készülék megépítésére tett kísérletet, amely az üzembe helyezés után a saját maga által létrehozott nyomással szórja ki az oltóanyagot, adott esetben vizet vagy vízgőzt.

 

Bonyolult szerkezet

Valószínűleg első automata tűzoltó készüléket egyedülállóan bonyolult szerkezete és története miatt érdemes részletesebben ismertetni!

Mai szemmel azt hihetnénk, hogy viccről van szó, de a nagyon bonyolult "gőzfejlesztő mechanizmus" az akkori technika állását fejezi ki:

  • a porított faszénből, kokszporból, kálium-nitrátból és gipszből álló öntött massza az alapanyag,
  • egy kalapáccsal beütöttek egy fém stiftet, ami egy kénsavval töltött üveggömböt összetört.
  • A cső alján klórsavas kálium és cukor keveréke volt. A keverék meggyújtása után a gáznemű termékek az első belső tartály lyukain keresztül a másik tartályba, majd annak lyukain keresztül a harmadik tartályba áramlottak.
  • Mivel a két tartály közötti levegő az egyik tartály melegítésekor kitágult, és a tartályban lévő víz felfelé kényszerült a csőben, amelyet egy fából készült nyél vesz körül;
  • a víz ezután még áramlott egy kicsit, majd a vízgőzzel kevert gáznemű égéstermékek kiléptek a készülékből.

Így kb. 1 percig rövid hatótávolságú vízgőzsugár keletkezett.

 

Minden hadihajón – gyors vég

A brit haditengerészeti minisztérium elrendelte ezeknek a készülékeknek a bevezetését minden hadihajón, de a gyártás már 1856-ban hirtelen véget ért, amikor Philipp úr gyára leégett, ami teljesen megingatta a bizalmat ezekben az oltókészülékekben.

1864-ig kellett várni, amikor a tűzoltásban a gőznél hatékonyabb vízsugár kifúvására szolgáló nyomást előállítani képes készülékek megjelentek

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 463 látogató olvasta.