Híreink

Virtuális nürnbergi reptér, virtuális Pantherrel

2023. június 13. 08:13

A nürnbergi reptéri tűzoltóságon megvalósult, ami a múlt században még utópiának tűnt: a gyakorláshoz a reptér pontos virutális másában mozoghatnak a tűzoltók egy virtuális Panther segítségével. A Rosenbauer szimulátora már eddig is rendkívül valósághű volt, ami a népszerű tűzoltó gépjárművet illeti, de a hatékony képzés kedvéért az itteni szimulátorba szinte egy az egyben belekerültek a helyi „térbeli” sajátosságok is.


Minden tereptárgy, beleértve a hangároktól, toronytól kezdve egészen a tűzcsapokig, belekerült a nürnbergi reptéren felállított Panther szimulátorba a valósághűbb kezelésért. A tűzoltók anélkül tanulhatják meg kezelni a Rosenbauer népszerű reptéri tűzoltó járművét, hogy egy-egy hibával sok tízezer eurós kárt kockáztatnának.

A gyártó már évek óta elérhető Panther-szimulátora elsősorban arra szolgál, hogy a bonyolult – és rendkívül drága – technika kezelését a tűzoltók elsajátíthassák. Ez teljesen érthető is: egy ilyen jármű esetén minden hiba komoly következményekkel járhat, ráadásul a gyakorlás még akkor is komoly összegeket emészthet fel, ha nem számolunk sérülésekkel (elég csak az üzemanyagköltségre gondolni).

A nürnbergi reptér illetékesei ugyanakkor azt szerették volna, hogy a szimulátor ne csak jármű-, hanem helyismeretet is oktatna a tűzoltóknak.

 

Minden a helyén

Így aztán a pilótafülkében minden kezelőszerv – a kormánykeréktől kezdve a kinyújtható Stinger oltólándzsát kezelő joystickig – a helyén van, sőt, olyan, amúgy apróságnak tűnő részletek is stimmelnek, mint a jármű külső tükrei (amelyek persze virtuálisak, ám a virtuális valóságról ugyanúgy tükörképet adnak).  

A szimulátorban szinte bármilyen elképzelhető beavatkozás forgatókönyve létrehozható. Külön digitális könyvtárból hívhatók elő a különféle oltandó repülőgéptípusok és járművek; meghatározható az időjárás (napsütés, szél, eső, hó stb.), az útviszonyok (száraz, nedves, jeges, olajfolt a kifutón), és persze a napszak is.

Mi több, az oktatónak lehetősége van arra is, hogy a virtuális Panthert a képzés során egy virtuális drónnal kövesse, és képernyőképeket, videókat készítsen a gyakorlásról, amelyet aztán a kiképzés alatt álló tűzoltókkal visszanézhetnek, így tovább mélyítve a megszerzett tudást.

Vissza

Ezt a hírt eddig 438 látogató olvasta.