Híreink

Silene: egy tűzgátló nanobevonat fára

2024. február 27. 20:52

Egy USA-beli tudóscsoport olyan bevonatot fejlesztett ki, amely molekuláris szinten korlátozza az égést. A bevonat lassítja a tűz terjedését azáltal, hogy megakadályozza az anyagok lánggal való érintkezését.


A Silene fantázianevű bevonó elsősorban faanyagok felületére hordható fel, amely így természetes védőréteget alkotva, akadályt képez az éghető molekulák és a láng között.

Előnyei:

  • a bevonat szinte észrevehetetlen,
  • könnyen felvihető a fa felületre olajszerű oldószerrel permetezve, vagy füstként egy kamrában,
  • víztaszító és
  • a rovarok távoltartására is alkalmas.

Intenzív lánghatásra a bevonat külső rétege ég, de a belső réteget elzárja a lángtól, lényegében korlátozza az oxigén mennyiségét. Míg a tűzgátló festékek vegyi anyagokat bocsátanak ki a felhabosodásuk során, ez a nanobevonat kis kémiai reakciókat eredményez. A cél elsősorban a gyakori faépületek védelme, amellyel ugyan nem válik teljesen tűzállóvá a védett épület, de lelassítja, késlelteti és csökkenti a lánghatást.  

 

Kartonon is működik!

Különlegessége, hogy kenyai piaci bódékon tesztelik, és még kartonon is ígéretesek az eredmények. A Jomo Kenyatta Egyetemen a csapat teljes szerkezetek felépítését tervezi, hogy tesztelje, hogyan működik a bevonat „katasztrófa” esetén. Úgy vélik, hogy gazdaságos „megfizethető termék lesz, mivel kevés anyag kell nagy mennyiségű karton bevonásához”. 

National Interagency Fire Center szerint 2023-ban csak az Egyesült Államokban 39 044 erdőtűz pusztított 1 972 850 hektáron. Tehát nem kis dologról beszélünk.

 

Forrás: kp.hu, dezeen.com

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 201 látogató olvasta.