Híreink

Csirkefarm extrém körülményei – SecuriSmoke ASD Heavy Duty tűzjelző

2024. február 28. 07:00

A gépesített nagyüzemi állattartás egyre inkább a legnagyobb tűzvédelmi kihívások közé kerül; hatalmas értékkoncentráció, gyors tűzterjedés, az állatok mentésének és a dolgozók menekülésének korlátozott lehetőségei jellemzik. Milyen tűzjelzési megoldások alkalmazhatók ilyen, extrém, poros, párás körülmények között?


Csirkefarm tűzvédelme

Egy tízezres állománnyal rendelkező csirkefarm védeméhez olyan tűzjelzőt kell választani, amely robusztus, strapabíró és kimondottan extrém környezetbe való alkalmazásokra tervezték, ahol más érzékelők már teljesítmény-korlátokba ütköznek. Egy nagy csirkefarmon a választás a svájci Securiton AG aspirációs rendszerei közül a SecuriSmoke ASD 535 Heavy Duty-ra esett.

Ezen a nagyon poros területen a berendezés kiválasztásánál két tényező volt a döntő:

  • a ventilátor fordulatszáma és
  • az alkalmazható szűrő.

A ventilátor fordulatszáma azért lényeges kérdés, mert a fordulatszámnak magasnak kell lennie ahhoz, hogy a szívónyílásokat ne lepje be a por, mivel a légnedvesség magas lehet és a por lisztes konzisztenciájú. Ugyanakkor a kiválasztott szűrőnek nagyobb fordulatszámnál is a kívánt módon meg kell állítania a port. A szűrőválasztáskor a már jól ismert, sokoldalúan használt DFU911-es típusú szűrő kimondottan extrém felhasználásokhoz továbbfejlesztett, beépített védőcsappantyúval egybeépített DFU 911S porszűrő-verziója bizonyult a legjobbnak.

Figyelembe véve az előbbieket a csirkefarm igen poros területére a Securiton ASD 535 HD (Heavy Duty) egységeket telepítették. Ezt a döntést megerősítette az is, hogy az elektronika átfogó védelméért az aspirációs rendszer minden komponense egy speciális védőréteggel rendelkezik.

 

Üzemeltetési tapasztalatok

A telepítést és üzembe helyezést követően a csirkefarmot öt hét termelés után kiürítették és átmosták. (Nagyüzemi körülmények között a hizlalás időtartalma ugyanis 35-40 nap, ez alatt az idő alatt a csirkék súlya a több mint 2 kg-ot is elérheti.) Erre az időszakra az érzékelőket kikapcsolták és szükség esetén a szűrőbetéteket kicserélték, valamint a szívócsöveket is átvizsgálták. Ezt követően a berendezést újból beüzemelték és öt hét múlva jöhetett a következő leállás, átvizsgálás.

A tervek szerint a szűrőbetétek cseréjét 6 hónapban határozták meg, de extrém esetben erre gyakrabban is szükség lehet, ezt az időt a használat alatt tapasztaltak alapján fogják a későbbiekben véglegesíteni.

 

Speciális alkalmazásokra

Miután a Securiton AG a speciális tűzjelző rendszerek és érzékelők világszerte ismert gyártója, így a termékpalettáján megtalálható

  • a SecuriSmoke ASD füstérzékelő család, amely a csirkefarm projektben egyike azoknak az alkalmazásoknak, ahol a Securiton SecuriSmoke ASD 535 HD kitűnő választás volt, speciális kialakítása is elősegítette, hogy megfeleljen az elvárásoknak;
  • a SecuriHeat ADW lineáris hőérzékelő például vegyipari vagy élelmiszeripari alkalmazásokhoz,
  • az ipari környezetben és alagutakban történő alkalmazásokhoz kifejlesztett címzett Listec hőkábel, a d-List és a List verzióban, valamint
  • a SecuriBeam vonali füstérzékelők széles választéka is.

Előnyük, hogy az egységek a teljesen redundáns kialakítású SecuriFire tűzjelző- és oltásvezérlő központokhoz intelligens módon csatlakoztathatóak, míg más gyártmányú berendezésekhez a relés kimeneteken keresztül.

Különféle egyedi igények kielégítésére léteznek ezen speciális érzékelők összeköttetését és központi kezelését, karbantartását elősegítő, hálózatos rendszerkialakítások is, mint például a Netsoft vagy a FidesNet is.

Természetesen az összes felsorolt egység rendelkezik a tervezésükhöz és felhasználásukhoz szükséges tanúsítványokkal, minősítésekkel, azonban az ilyen különleges érzékelők megbízható telepítése és üzemeltetése – már a felhasználás jellege miatt is – bizonyos extra tudást, tapasztalatot igényel, ezek megszerzéséhez a Securiton szintén biztosít megfelelő támogatást.

Információ, segítség, műszaki tanácsadás: Securiton Kft. Budapest

 

Balázs Gábor igazgató

Email: info@securiton.hu

www.securiton.hu

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 204 látogató olvasta.