Híreink

Tűzvédelmi elemek a Panelprogramban

2008. március 12.

A Panelprogramként ismert és kiemelt projektként kezelt pályázat megjelent. ÖTM-nek az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírt pályázatában megjelentek a tűzvédelmet érintő változtatások is. Közöljük a teljes pályázati útmutatót.


Az Önkormányzati és Területfejlesztési Miniszternek az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírásra kerülő pályázatában rögzítésre kerültek az OKF által javasolt, tűzvédelmet érintő változtatások.

A pályázat módosítás során rögzítésre került a tűzvédelmet érintő pályázati elemek hatósági normakontrollja is. Amennyiben a pályázat műszaki tartalma tűzvédelmi követelményt érintő munkálatok valamelyikének elvégzésére vonatkozik, abban az esetben a pályázat benyújtásához a területileg illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóság véleményének beszerzése szükséges, illetve a munkák elvégzésének megfelelősségét az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltósággal véleményeztetni kell.

A következő tűzvédelmet érintő problémák megoldására nyílik lehetőség a panelprogram keretein belül:

 

Homlokzatszigetelés

A nem megfelelő tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkező homlokzati szigetelőanyag alkalmazása képes akár az épület teljes homlokzatára kiterjedő tűzet okozni egy tűzeset során. A pályázat benyújtásához a területileg illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóság véleményének beszerzése szükséges, így a kontroll lehetősége biztosított.

 

Lépcsőházi hő-és füstelvezetés

A hő- és füstelvezető berendezések nem kellő hatékonyságúak. A lépcsőházi nyílászárók felújítása, cseréje esetén, a rendszerek hatékonnyá tételét, korszerűsítését is el kell végezni.

 

Szellőző rendszerek

Egyes épületszerkezetek – különös tekintettel a gépészeti vezetékek aknafalai – nem elégítik ki a velük szemben támasztott éghetőségi és tűzállósági határérték követelményeket. Az aknák szintenként nem kerültek leválasztásra, így lehetővé teszik a tűz függőleges terjedését. A pályázat keretében lehetőség nyílik új szellőzőrendszer kialakítására, vagy a meglévő szellőző rendszerek légtechnikai és tűzbiztonsági előírásokat egyaránt érvényre juttató felújítására, korszerűsítésére a szükséges légcsere biztosítása érdekében. Ehhez kapcsolódóan, a gépészeti vezetékek aknafalainak megfelelővé tételét, lezárását, aknák szintenkénti szakaszolását, tűzgátló csappantyúk beépítését, valamint amennyiben műszakilag megoldható, a szellőzőcsatorna tisztítását is kötelezően el kell végezni.

 

Villamos rendszer

A lakások villamosvezetékei – amennyiben azok nem kerültek felújításra – az akkori idők villamos fogyasztásának figyelembevételével kerültek kiépítésre, melyet a mai állapot jelentősen meghaladt. Most akár jelentős túlterhelés is jelentkezhet – a mosógép, mosogatógép, klímaberendezés, és egyéb – villamos fogyasztók együttes használata során. A villamos vezetékek ilyen módon történő túlterhelése a vezetékek felmelegedéséhez, illetve meghibásodáshoz vezethet, mely tüzet okozhat. A program lehetőséget ad a villamos rendszer felülvizsgálatára, felújítására az érvényben lévő műszaki követelmények szerint (MSZ EN 2364).

 

Biztonsági lift

A liftfelújítás, új lift beépítése esetén biztonsági felvonó kialakítására a program támogatást ad.

 

Utólagos hőszigetelés hibái

A panelépületeknél a nem megfelelően kivitelezett utólagosan homlokzati szigeteléseknél a tűz terjedése jelenthet problémát. Egy esetleges tűzeset során a homlokzati tűzterjedés kockázatát növelik ezek a hibák.

Az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007 (XII. 13.) ÖTM rendelet a teljes homlokzatot érintő építési tevékenységet – pl. egy homlokzatot érintő teljes felületszínezés, ami a külső hőszigetelést követi – bejelentés alapján végezhető építési tevékenységnek határozta meg. A bejelentés, mint gyorsított építési engedélyezési eljárás szakhatósági normakontrolhoz kötött, ami a 2007-ben nyertes panelprogram pályázatok ez évben történő kivitelezési munkáit is érinti, így ez a probléma megoldható.

 

A társasházak lakóközösségeinek pályázataihoz esetenként szükséges lehet az illetékes Tűzoltóság szakmai segítségére, a pályázat megvalósítása során pedig ellenőrzésére.

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ (doc 0,3MB)

Vissza

Ezt a hírt eddig 3185 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: