Híreink

Tűzvédelmi szakirány a Rendőrtiszti Főiskolán

2008. február 18.

A szakember utánpótlás biztosítása érdekében a tervek szerint a 2008/2009-es vagy a 2009/2010-es tanévben a Rendőrtiszti Főiskola rendészeti-igazgatási szakán tűzvédelmi szakirányon is indul főiskolai szintű képzés. A levelező tagozaton tervezett 8 féléves képzésre csak a tűzoltóságnál szolgálatban lévők jelentkezhetnének.


A szakirány tervezett felvételi, képzési és képesítési feltételeiről a közelmúltban kiadott tájékoztatóból kitűnik, hogy a tűzoltói szolgálat mellett milyen követelményeket támasztanak a jelentkezőkkel szemben.

 

Felvételi feltételek

 

  • A képzés levelező tagozaton indul, ideje 8 félév.
  • A képzésre azok jelentkezhetnek, akik

-         tűzoltói szolgálatban állnak,

-         tűzoltó technikusi végzettséggel rendelkeznek,

-         45 évesnél nem idősebbek.

-         A jelentkezőnek érettségi vagy azzal egyenértékű vizsgával kell rendelkeznie.

 

Felvételi tárgyak:

  1. magyar nyelv és irodalom,
  2. történelem, vagy
  3. a két tárgy közül egyik helyett a tűzoltó technikusi vizsga eredménye.

 

Képzési feltételek

 

A képzés rendszere

 

A levelező tagozaton folyó képzés nyolc tanulmányi félévre terjed ki. Egy félév során két alkalommal egy-egy hetes (öt-öt napos) összevonás során történik a hallgatói konzultáció. A félévek végén a hallgatók a tanulmányi rendben meghatározottak szerint vizsgát tesznek.

Egy-egy vizsgaidőszakban öt-hét tárgyból kell különféle formában (kollokvium, beszámoló, gyakorlati jegy) vizsgázniuk.

 

A nyolcadik félév során a hallgatóknak meg kell védeniük az általuk választott témából készített szakdolgozatot. A szakdolgozat védését követően a következő tárgyakból kell záróvizsgát tenniük:

1.      Tűzmegelőzési szakismeret,

2.      Tűzoltási és műszaki mentési szakismeret,

3.      Közigazgatási jog (általános és különös rész).

Az oklevél megszerzésének feltétele a záróvizsgák eredményes letétele és egy nyelvből „C” típusú szakmai középfokú nyelvvizsga.

 

Oktatott tantárgyak

 

a/ Általános alapok: nyelv, informatika, vezetéselmélet, bevezetés a jogi ismeretekbe, alkotmányjog, szociológia, politológia.

 

b/ Általános szakmai jogi alapismeretek: közigazgatási jog, büntetőjog, polgári jog, nemzetközi és EU jog, illetőleg pedagógia (általános és andragógia), pszichológia (általános és katasztrófa, illetve veszélypszichológia).

 

c/ Szakmai ismeretek: tűzvédelmi jog és igazgatás, katasztrófa-elhárítási szakismeret, tűzvédelmi tevékenység természettudományos alapjai (alkalmazott matematikai, fizikai, kémiai és statikai ismeretek), tűzmegelőzési szakismeret (létesítés és használat általános és alkalmazott szabályai), tűzkockázat-elemzés, égéselmélet, általános tűzoltási ismeretek, alkalmazott tűzoltási ismeretek, általános műszaki mentési ismeretek, alkalmazott műszaki mentési ismeretek, tűzvédelmi informatikai és statisztikai ismeretek (képzés, továbbképzés), környezetvédelmi ismeretek, tűzvédelmi menedzsment, lakosság tűzvédelmi felkészítése, szakmatörténeti ismeretek, választható szakmai ismeretek I-III (félévenként aktuális témák köréből kerül ki).

 

Megszerezhető szakmai képesítés

 

a/ Felsőfokú alap (BA) főiskolai oklevél.

b/ Tűzvédelmi szervező képesítés.

c/ Felsőszintű tűzvédelmi (tűzoltói) képesítés.

 

A képzés költségtérítéses formában történik, amelynek összege félévenként várhatóan 140.000,- Ft. A költségtérítést a hallgató vagy a hallgató és munkáltató közösen, illetőleg a munkáltató viseli. A hallgatót a jogszabályokban meghatározott Hszt, Ktv., Mtv.) tanulmányi kedvezmények illetik meg.

 

RENDŐRTISZTI FŐISKOLA

KATASZTRÓFAVÉDELMI TANSZÉK

1121 Budapest, Farkasvölgyi út 12.

Tel./Fax: 392-3586, 19-435, fax: 19-390

E-mail: katved@rtf.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 2931 látogató olvasta.