Híreink

Sikeresen zárult a DRAVIS projekt

2008. február 19.

Lezárult a 18 hónapos futamidejű DRAVIS projekt, melyet a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az RSOE közösen pályázott. A január 31-én megrendezésre került balatonföldvári zárókonferencián a projektben érintett partnerek értékelték az elmúlt másfél év munkáját. A konferencia előadásait adjuk közre.


A projekt fő célja a modern, innovatív információs és kommunikációs technológia használata a határmenti horvát-magyar katasztrófavédelmi munkában, amellyel hatékonyabbá válik a határon átnyúló infrastruktúra, a természetes környezet és a lakosság védelme.

 

A határmenti területen állampolgárságtól függetlenül kerülhet bajba, szenvedhet balesetet bárki. A hatékonyabb segítségnyújtás, mentés a Dráva mindkét oldalán fontos szempont. Ezért fontos, hogy a szervek között az együttműködés hatékony legyen, és munkájukat modern információs és kommunikációs technológiák támogassák.

 

A 18 hónapos projekt összköltsége 23 242 000 forint, a támogatás értéke 22 056 656 forint. A pályázat megvalósításában a magyar pályázókkal (Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület) együttműködnek horvát partnereik (Kapronca megye Önkormányzata, Kapronca Megyei Védelmi és Mentési Szervezet és a zágrábi Belvízi Hajózási Központ) a Drávai monitoring rendszer kiépítése érdekében.

 

A rendszer főbb elemei:

  • Lakosságvédelem
  • Kritikus infrastruktúra védelme
  • Létesítmény védelem
  • Működési háttértámogatás

 

A projekt keretében Vízváron tartott gyakorlaton 2007. novemberében tesztelték a rendszer működését.

A gyakorlat feltételezései szerint a Vízvár országhatárra közlekedő gyors tehervonathoz tartozó vasúti tartálykocsik Vízvár állomáson történő áthaladás során balesetet szenvedtek (kisiklottak). A vonat szállítmánya klór volt, a veszélyes anyagot tartalmazó tartály mérete: 63 m3, melyből szivárgott az anyag. A másik tartálykocsi gázolajat szállított. Ez a tartálykocsi is megsérült, belőle szivárog a szállított anyag a Drávába. A kiszabaduló veszélyes anyagok veszélyeztették Vízvár települést, valamint a szomszédos horvát állam határterületén élő lakosságot.

A kárhelyre a nagyatádi, barcsi, marcali és kaposvári tűzoltóságok és a horvát kaproncai tűzoltóság egysége vonult, majd az általuk elvégzett műszaki beavatkozás után a MÁV és a Vízügy szakemberei is elvégezték a rájuk háruló feladatokat.

 

Az elsődleges információkat a Somogy megyei katasztrófavédelmi ügyelet egy on-line rendszeren keresztül juttatta el a kaproncai 112 központba, így a feltételezett veszélyhelyzetben érintett országok szakemberei a saját anyanyelvükön kommunikálva egyeztették a beavatkozást. A lakosságvédelmi intézkedéseket (kitelepítés, elzárkózás) a magyar és a horvát oldalon is a pályázat során beszerzett digitális térképek és térinformatikai szoftver segítségével hajtották végre, amit web-kamerás összeköttetés segítségével a gyakorlat hazai és Horvátországi résztvevői is megtekinthettek.

 

A konferencia előadói bemutatták a projekt eredményeit:

 

 

  1. Pályázati lehetőségek és a pályázatok eredményei (előadó: Kivágó Tamás pv. dandártábornok, OKF)
  2. Interreg III A HR-HU-SLO program értékelése és új pályázati lehetőségek (előadó: dr. Szűcs Márton, VÁTI Kht.)
  3. A Projekt általános bemutatása (előadó: Heizler György ezds., Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, igazgató)
  4. Adatgyűjtés, felmérések, tesztrendszer (előadó: Mező Gergely, Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Egyesület)
  5. A beszerzett szoftverek bemutatása és alkalmazásuk a gyakorlatban (előadó: Jankó Zoltán őrgy., Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)
  6. A vízvári DRAVIS-2007 gyakorlat bemutatása (előadó: dr. Horváth Jenő ezds., Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)
  7. A projekt egyéb eredményei (előadó: Benei Tibor alez., Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, projektmenedzser)
  8. A horvát együttműködő partnerek tapasztalata a projektben (előadók: Ivan Skec, Kapronca Megye Katasztrófavédelmi Parancsnoka, Ivica Dopar, Kapronca Megyei Önkormányzat)

 

A projekt eredményeként kialakították a térség térinformatikai alapú térképi adatbázisát, valamint a határon átnyúló balesetekre kidolgozott WEB alapú ügyeleti tájékoztató és riasztó rendszerét. A riasztás pontos adatait egy fordítóprogram segítségével saját anyanyelvén olvashatja az ügyeletes, s pontos térképi információkkal segítheti a beavatkozókat.

 

A projekt által kialakított mintarendszer a határon átnyúló havária helyzetek kezelésében nyithat új dimenziókat.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2647 látogató olvasta.