Híreink

Új elvek a Szövetségek finanszírozásában

2008. január 02.

Az ország költségvetésében eddig a Magyar Tűzoltó Szövetség jelent meg önálló tételként, reprezentálva a tűzoltó társadalom egészét. Úgy tűnik ebben lényeges változások várhatók 2008-tól. A tagoltságot tényként elfogadva a különböző szövetségek együttesen szerepelnek a költségvetésben.


A társadalomhoz hasonlóan a különböző tűzoltóságok eltérő érdekviszonyait megjelenítő szövetségek alakultak az elmúlt évtizedben. A legkorábban újjáalakított Magyar Tűzoltó Szövetség után megalakult a Létesítményi és Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetsége, (LÖTOSZ) majd a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége (HÖTOSZ).

Ezzel folyamatosan kialakult az a képviseleti rendszer, amely kimondatlanul felparcellázta a tűzoltói érdekképviseletet.

 

Ennek megfelelően:

  • Az MTSZ a tűzoltó egyesületeket,
  • A LÖTOSZ a létesítményi és a köztestületi önkéntes tűzoltóságokat,
  • A HÖTOSZ pedig a hivatásos tűzoltóságokat képviseli.

 

A költségvetésben eddig a MTSZ szerepelt nevesített támogatottként, a támogatás pedig tartalmazta a tűzoltó egyesületek fejlesztési, felújítási és működési költségeinek támogatását is. Az elmúlt egy-két évben vita alakult ki a támogatás felhasználásának arányairól. Nevezetesen milyen arányt képviseljenek a költségvetés által biztosított összegből az MTSZ működési költségei (iroda, nemzetközi kapcsolatok, érmek, sajtó, bérek stb.) és a tűzoltó egyesületek működésének támogatása.

Ennek a vitának egyik következménye, hogy az idei évben ismét későn írták ki az egyesületek számára a pályázatokat, jogos elégedetlenséget szülve ezzel az érintettek körében.

 

Hasonlóan elégedetlenségét fejezte ki a Magyar Polgári Védelmi Szövetség, aki nem részesült eddig nevesített költségvetési támogatásban.

 

A körvonalazódni látszó új elvek az elégedetlenségek mentén próbálják orvosolni a sérelmeket.

Egyrészt az új költségvetési elképzelések szerint a költségvetésben

  • Tűzoltó Szövetségek szerepelnek támogatottként 85 millió forinttal
  • A tűzoltó egyesületek önálló soron szerepelnek 114 millió forinttal
  • A Polgári Védelmi Szövetségek 25 millió forinttal szerepelnek.

 

Ez egyrészt jogilag és költségvetésileg is elismerte a kialakult struktúrát, másrészt orvosolta azt az áldatlan állapotot, amely a tűzoltó egyesületek késői pályázati kiírásaival kialakult.

Ugyanakkor új helyzetet is teremtett, mivel a LÖTOSZ és a HÖTOSZ eddig a tagszervezetek befizetéseiből tartotta el magát teljes mértékben.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2206 látogató olvasta.