Híreink

Szakközépiskolások - a tanulmányi idő szolgálati időnek minősül

2008. január 04.

Hosszú huzavona után megszületett a Legfelsőbb Bíróság döntése: meghatározott szakmákban tanulmányokat folytatók tanulmányi ideje szolgálati időnek minősül. Ez pedig maga után vonja a szolgálati idő módosítását ennek minden vonzatával. Persze ez csak az 1977. január 1. – 1990. március 15. között tanulókra vonatkozik, tehát érdemes a részletekkel is megismerkedni.


A szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban tanulók szolgálati idejének beszámításával kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróság Jogegységi Tanácsa 4/2007. KPJE számú jogegységi határozatában kimondta, hogy a 14/1976. (XII. 1.) MüM - OM számú együttes rendeletben illetve módosító rendeleteiben meghatározott szakmákban tanulmányokat folytatók tanulmányi ideje szolgálati időnek minősül.

 

A szolgálati idő módosításához néhány dokumentumra azért szükség lesz:

  • A munkáltatói jogkör gyakorlójához címzett szolgálati idő módosítási kérelem,
  • Az érettségi bizonyítvány
  • A szakközépiskolai bizonyítvány, vagy a szakközépiskola igazolása a tanulmányi időszakról.

 

Ki, mikor, meddig tanult?

 

  • Csak azoknak ismerhető el a szolgálati ideje, akik a jogszabályban felsorolt szakmákban szereztek képesítést, és akik 1977. január 01. és 1990. március 15-e között tanultak. (1019/1976. (VI. 24.) MT határozat 12. e pontja)

 

  • Kissé bonyolódik a helyzet azoknál, akik 1977 előtt kezdték a szakközépiskolát, de tanulmányi idejük beleért az 1977 utáni időszakba. (pld.: 1973, 1974, 1975, 1976-ban kezdték tanulmányaikat) Vagyis számukra csak a töredék időszak vehető figyelembe. (Pl.: Ha valaki tanulmányait 1974. szeptemberében kezdte és 1978. június 10-én érettségizett, akkor számára csak az 1977. január.01-től - 1978. június. 10-ig tartó időszak számítható be.)

 

  • Hasonló a helyzet azoknál is, akik 1990 március 15. után fejezték be a szakközépiskolát. Nekik is csak az 1990 március 15-ig terjedő időszakot számolják el.

                        

A szolgálati idő módosítás érinti a Hszt. 326. § (1) bekezdésében meghatározott valamennyi jogszerző elemet, és úgy kell a munkáltatónak eljárni, mintha a szakközépiskolai időt a szolgálati viszony létesítésekor figyelembe vették volna. Meg kell vizsgálni valamennyi figyelembe vehető jogviszonyt, beleértve a szolgálati idő kedvezményes számítását (1,2 –es szorzó) és hozzá kell számítani a szakközépiskolai időt.

 

Szolgálati időként veszik figyelembe a szakközépiskola kezdésétől (szeptember 01-től) az érettségi bizonyítvány kiállításának napjáig terjedő időt, kivéve az évismétlést illetve azoknak az idejét akik technikusként tovább tanultak.

Ha valaki megszakította a szakközépiskolát a töredékévet vagy éveket – ha igazolja azokat – ugyancsak kötelesek figyelembe venni.

 

Miután a Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntése 2007. december 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben, ezzel a hatállyal kell a döntéseket meghozni.

 

Mindez természetesen vonatkozik az időközben hivatásos állományból nyugállományba helyezettekre is. Tehát a szolgálati viszonyt megszüntető parancsnak azt a részét kell módosítani, ami  a szolgálati nyugdíjjogosultság és nyugdíj mértéke szempontjából figyelembe vehető időpontot rögzíti, és a új szolgálati időről szóló igazolást a nyugdíjmegállapító részére meg kell küldeni.

 

Melléklet: A Legfelsőbb Bíróság döntése

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 3248 látogató olvasta.