Híreink

Megjelent az Ajánlott Műszaki Megoldások sorozat első kiadványa

2008. január 18.

Az OKF és az MMK Elektrotechnikai Tagozata 2007 folyamán közös munkabizottságot hozott létre Elektrotechnikai Tűzmegelőzési Munkabizottság (ETMb) néven. Az ETMb elkészítette első kiadványát, melynek célja a tűzvédelem és az elektrotechnika szakterületét érintő helyes szakmai gyakorlat kialakításának elősegítése.


Az OKF és az MMK Elektrotechnikai Tagozata 2007 folyamán közös munkabizottságot hozott létre Elektrotechnikai Tűzmegelőzési Munkabizottság (ETMb) néven. Az ETMb célja, hogy segítse a tűzvédelem és az elektrotechnika szakterületét egyszerre érintő, különböző rendeletekben, szabványokban és szabályzatokban meghatározott, valamint a gyakorlatban kialakult követelményrendszerének értelmezését és alkalmazását. A Munkabizottság ajánlásokat dolgoz ki, amelyeket a szakirányra utaló „(Villamos) Ajánlott Műszaki Megoldások”, azaz V-AMM jelzéssel, számozással, dátummal és címmel lát el. Az ajánlások tematikus felépítése az alábbi:

 

Bevezető:

 

A V-AMM tárgyának rövid ismertetése, kiemelve a problémásnak ítélt területeket. Tartalmazza a tárgyhoz kapcsolódó fontosabb rendeletek és szabványok tételes felsorolását. Itt kapnak helyet azok a részek is, amelyek az alkalmazás elmulasztásából fakadó esetleges jogkövetkezményeket, továbbá az alkalmazott műszaki megoldások tanúsításának szükségességét ismertetik.   

 

Törzsdokumentum:

 

A rendeletek és szabványok vonatkozó részeinek összefoglalása, azokkal konform gyakorlati ajánlások és olyan javaslatok, amelyek a problémásnak ítélt feladatok megoldását szolgálják

 

Az ajánlott műszaki megoldásokban foglaltak alkalmazási kötelezettségére nézve mindig a forrás a mértékadó, ezért a kapcsolódó hatályos rendeletek és szabványok ismerete elengedhetetlen. Az ezekben nem szabályozott, de a V-AMM által érintett kérdésekre vonatkozóan lényeges hangsúlyozni, hogy a V-AMM ajánlásainak követése önkéntes.

 

A Munkabizottság nem törekszik valamennyi lehetséges megoldás ismertetésére – az ajánlások csupán útmutatást adnak. Ugyanakkor kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy elfogadható megoldást kínáljanak olyan esetekre is, amelyek a gyakorlatban sűrűn előfordulnak, és amelyekben egzakt, valamennyi rendeletet, szabványt és a létesítésre vonatkozó egyéb követelményeket egyszerre kielégítő megoldás nem lehetséges, vagy legalábbis nem életszerű. Ez nem jelenti a másutt megfogalmazott előírások és követelmények felülbírálatát – csupán olyan szükségmegoldások kidolgozása az előforduló kényszerhelyzetekre, amelyet a bizottság villamos tervezői, kivitelezői, illetve hatósági részről egyaránt még elfogadhatónak ítél.

 

A V-AMM 1-001 a tűzálló kábelrendszerek kialakításának néhány kérdésével foglalkozik. Mindenekelőtt világos formában felsorolja a különböző célú kábelrendszerek működőképesség-megtartásának idejét, továbbá megoldást javasol olyan szükséghelyzetekre, mint például tűzálló kábelrendszer rögzítése szendvicspanel oldalfalon, vagy trapézlemez födémen.

 

Újabb kiadványok várhatók

A bizottság az Ajánlott Műszaki Megoldások sorozat további elemeinek kidolgozását is tervbe vette, az alábbi témakörökben:

 

-         Energiaellátás, fővezetéki elosztóhálózat; tűzvédelmi áramtalanítások;

-         Tartalékvilágítások;

-         Hő- és füstmentesítés, tűzjelző rendszerek villamos vonatkozásai;

-         Villámvédelem, kisfeszültségű túlfeszültség-védelem;

-         Robbanásveszélyes zónák villamos berendezései.

 

A témákhoz kapcsolódó kérdéseket és javaslatokat továbbra is várja a Munkabizottság az alábbi címen: kruppa.attila@obo.hu

Kruppa Attila

Vissza

Ezt a hírt eddig 2051 látogató olvasta.