Híreink

Változott a hatósági eljárás és a követelményrendszer az utólagos hőszigetelésnél

2008. január 21.

Az építésügyi hatósági eljárás és az építészeti-műszaki dokumentáció tartalmi követelményei változtak. 2008. január 01.-i hatállyal igaz ez a homlokzat felújításokra, utólagos hőszigetelésekre is.A 37/2007. (XII.13.) ÖTM rendeletben foglaltak szerint számos változás lépett életbe.

(www.mhk.hu)


Bejelentés tudomásul vétele
A Védelem 2006/6, 2007/1 és 2007/2 száma kiemelten foglalkozott a homlokzati hőszigetelésekkel, különös tekintettel az új homlokzati tűzterjedés vizsgálatra, a beépítéshez szükséges minősítésekre, a gyártói előírások betartásának fontosságára és az építési hibák esetleges következményeire.
Sajnos a korábbi szabályozásokban nem volt egyértelmű. Így a homlokzati hőszigetelés építési engedély nélkül, nagyrészt az építési és tűzvédelmi hatósági szakmai kontrol nélkül zajlott. Ebben nagy változás következett be 2008. január 01.-től.
Bevezetésre kerül egy új engedélyezési eljárás a bejelentés tudomásul vétele. Mit is takar ez? A rendelet 1 sz. melléklete meghatározza, hogy az egyes építési tevékenységek mikor minősülnek építésügyi hatósági engedélyhez és bejelentéshez kötött, illetve engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységeknek. Az 1. sz. melléklet II. fejezetének 23. pontja alapján bejelentéshez kötött építési tevékenységnek minősül az épület egy teljes homlokzati felületét érintő építési tevékenység (pl. átalakítás, felújítás, teljes felület színezése, teljes felületképzés megváltoztatása, teljes építészeti karakter megváltoztatása).
A bejelentés egy egyszerűsített építésügyi hatósági engedélyezési eljárás, amely kérelem és egyszerűsített dokumentációmelléklet benyújtásával indul és tudomásul vétele egyszerűsített határozat, tudomásul vételének megtagadása alakszerű határozat hozatalával történik.
Egyszerűsített dokumentáció
Az egyszerűsített műszaki dokumentációt az érintett épületrészre (a homlokzatra) kell kimunkálni, az építési engedélyezési eljárásra vonatkozó többi tartalmi követelmény betartása mellett. A jogszabályban előírt helyeken ugyan úgy el kell készíteni a Tűzvédelmi dokumentációt és a Homlokzati tervet, amelyen
a) ábrázolni kell az építmény külső megjelenését meghatározó homlokzati elemeket, (pl.: a nyílásokat, rácsokat, korlátokat, reklám- és hirdetőberendezéseket, antennákat, cégtáblákat, esővíz- és légcsatornákat, égéstermék-elvezetőt, díszítőelemeket, lépcsőket, a terepszint alatti vagy a terep által takart építményrészeket),
b) a csatlakozó végleges terep, járda, tetőgerinc, tetőfelépítmény stb. szintmagasságát,
c) az egyes homlokzati felületek kiképzését, anyagát és színét,
d) zártsorú, ikres vagy oldalhatáron álló beépítés esetén ábrázolni kell a szomszédos épületek nézeteit.
A csatolandó Tervezői nyilatkozatra is jóval részletesebb tartalmi követelményekkel ír elő a rendelet.
Szakhatósági állásfoglalás szükségessége
Az építésügyi hatóság eljárásába akkor kell szakhatóságot bevonni, ha az építménnyel szemben támasztott követelmények érvényre juttatása jogszabályban meghatározott sajátos, illetve határértékeket meghatározó követelmények alapján végezhető el. (5. § (1) bek.) Mivel a homlokzatburkolatoknál a homlokzati tűzterjedés határérték jogszabályban meghatározott követelmény megítélésem szerint a tűzvédelmi szakhatóságok eljárásba történő bevonása indokolt!
A rendelet 23. § (1) szerint: Az engedélyezési eljárás során hozott határozat (bejelentés tudomásul vétele) a hozzá tartozó, jóváhagyási záradékkal ellátott, lepecsételt építészeti-műszaki tervdokumentációban foglaltakkal együtt érvényes. Az építésügyi hatósági engedély megadása (bejelentés tudomásul vétele) esetén a határozatban az engedélyezett építési tevékenységet egyértelműen körül kell írni, és ezzel összhangban az építészeti-műszaki tervdokumentáció olyan részeit, amelyekre az építésügyi hatósági engedély nem terjed ki, az építésügyi hatóságnak – a tervek záradékolása során – megfelelő módon jelölnie kell.
Az építési engedély (bejelentés tudomásul vétele) a hozzá tartozó, engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki tervdokumentációval együtt jogosít építési tevékenység végzésére. (R. 31. § (1) bek.)Az építtető csak ezek birtokában végezhet építési tevékenységet.
Az építési engedélytől (bejelentés tudomásul vételétől) és az ahhoz tartozó építészeti-műszaki tervdokumentációtól csak újabb jogerős és végrehajtható építésügyi hatósági határozat (módosított építési engedély) vagy bejelentés tudomásul vétele alapján szabad eltérni. Ha az eltérés a szakhatóságok szakterületét is érinti, az eltérés engedélyezése során az érdekelt szakhatóságok közreműködésével kell eljárni.
További lényeges elem, hogy az építési tevékenység használatbavételét, is be kell jelenteni az illetékes építésügyi hatóságnál.
Azzal, hogy a homlokzat felújítás egyértelműen bekerült a csak engedély alapján végezhető építési tevékenységek körébe az engedélyezésen túl, lehetővé válik az ellenőrzés, a nem megfelelően kivitelezett homlokzat burkolatok bontása, fennmaradásának engedélyeztetése és építési birság kiszabása is. A szereplők az építési és szakhatóság, a tervező és a felelős műszaki vezető!
 
Bízom benne, hogy az új rendelkezés nyomán előtérbe kerülnek a jó minőségű, homlokzati tűzterjedés szempontjából megbízható rendszerek, s a hanyag építési fegyelem és kivitelezés morál egyre jobban kiszorul majd az építési piacról.
A Rockwool Hungary Kft. maximálisan elkötelezett a tűzvédelem mellett, különösen azokon a területeken, ahol a tervezési és kivitelezési hanyagságból eredő tűzesetek emberéletet is követelhetnek. Elhivatottságunkat mi sem példázza jobban, hogy kizárólag nem éghető alapanyagú kőzetgyapot hő-, hang- és tűzvédelmi szigeteléseket gyártunk és forgalmazunk. A Rockwool által gyártott homlokzati hőszigetelés is nem éghető A1 besorolású, s korlátozás nélkül beépíthető, ennek ellenére nagyon fontosnak tarjuk a felvilágosító, tájékozató szakmai munkát ezért bármikor szívesen állunk a Tűzvédelmi Szakhatóságok, Önkormányzatok rendelkezésére előadások, konferenciák szervezésében, megtartásában.
Lestyán Mária, építészmérnök
Rockwool Hungary Szigetelőanyaggyártó és Kereskedelmi Kft.
www.rockwool.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 2753 látogató olvasta.