Híreink

Panel felújítás - a tűzvédelem javítására is lehet pályázni!

2008. február 11.

A 2008. február elején kihirdetett Panelprogram pályázati anyagából kitűnik, hogy a pályázati anyagban szerepelnek – az egyes energiatakarékosságot szolgáló munkálatokhoz kötötten – az épületek tűzvédelmét javító elemek is. Milyen szakmai feladatok adódnak ebből?


Az Önkormányzati és Területfejlesztési Miniszternek az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírt pályázata tartalmazza az épületek tűzvédelmét javító elemekre való pályázat lehetőségeit. Ugyanakkor a Panelprogramban rögzítették a tűzvédelmet érintő pályázati kritériumok hatósági normakontrollját is.

Általában is fontos, de a kiemelt projektként kezelt Panelprogramban különös jelentőségű a pályázatban szereplő tűzvédelmi követelmények egységes értelmezése, amit még befolyásol az engedélyezési eljárásban 2008. január 1-én bekövetkezett változás.

A pályázat keretében támogatás az iparosított technológiával épített lakóépületek felújítására, a felújítási koncepcióban indokolt, kimutatható energia-megtakarítást eredményező munkálatokra igényelhető.

 

Mely munkálatokkal összefüggésben került tűzvédelmi követelmény rögzítésre?

-        A lépcsőházi nyílászárók felújítása vagy cseréje esetén a lépcsőházak hő- és füstelvezetésének korszerűsítését is el kell végezni. Ez tartalmazhatja a hő- és füstelvezetés növelt felületű kialakítását a meglévő bukóablakok kiváltásával, az ablakok nyitásának-zárásának gépesített megoldását a vonatkozó tűzvédelmi szabályok érvényre juttatásával.

-        A homlokzatok és födémek hőszigetelésével kapcsolatos munkák végzése során a vonatkozó tűzvédelmi követelményeket kell érvényre juttatni, kiemelten a megfelelő anyagminőségre, illetve homlokzati tűzterjedési követelményekre.

-        A szellőzőrendszerek kialakításánál, korszerűsítésénél, felújítása során ehhez kapcsolódóan, az aknák falainak megfelelővé tételét, lezárását, aknák szintenkénti szakaszolását, tűzgátló csappantyúk beépítését, valamint amennyiben műszakilag megoldható, a szellőzőcsatorna tisztítását is kötelezően el kell végezni.

-        A meglévő fűtési rendszerek, melegvíz-ellátási berendezések és rendszerek felújítása, korszerűsítése, átalakítása során a munkákhoz kapcsolódóan kötelezően el kell végezni az építéssel, felújítással, átalakítással érintett, aknákban elhelyezett gépészeti vezetékek aknafalainak megfelelővé tételét, lezárását, aknák szintenkénti szakaszolását, tűzgátló csappantyúk beépítését.

-        Az épület felvonóinak korszerűsítése, illetve cseréje esetén biztonsági felvonó beépítésére nyílik lehetőség. A biztonsági felvonó műszaki követelményit az MSZ EN 81-72 számú szabvány tartalmazza.

 

A tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelményeinek megállapításáról szóló 2/2002 (I. 23.) BM rendelet 2.§ (2) bekezdése kimondja, hogy a rendelettel megállapított műszaki követelményeket a létesítmény, építmény, valamint a forgalomba hozott berendezés építési létesítési eljárása során a tervezésnél, az átalakításnál, a bővítésnél, illetve a módosításnál annak körében és mértékében kell alkalmazni. Ennek figyelembevételével a tűzvédelmi követelmények érvényre juttatása, az épület azon területein érvényesülhet, melyek a munkálatokkal érintettek.  

A  pályázók, tervezők, lebonyolítók számára fontos ismeret, hogy ha a pályázat műszaki tartalma a Pályázati útmutató III. fejezet 1/b, 2/a, 2/b, 2/c, 2/d, 3/a, 3/b, 3/c és 3/f. pontokban leírt munkálatok valamelyikének elvégzésére vonatkozik, vagyis az előzőekben érintett részek felújítására kerül sor, akkor

  • a pályázat benyújtásához a területileg illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóság véleményének beszerzése szükséges, továbbá
  • a munkák elvégzésének megfelelőségét az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltósággal véleményeztetni kell.  

 

A panelépületek tűzvédelmi problémáinak tűzoltósági véleményezését a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 34. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezések biztosítják.

A Rendelet alapján a pályázati felhívás, illetőleg a pályázati útmutató tartalmazza:

  1. a támogatási célon túl, a támogatás elnyerésének feltételeit,
  2. az eljárási szabályokat,
  3. a támogatás folyósítására megkötendő szerződés követelményrendszerét, valamint
  4. a pályázat tartalmi és formai követelményeit, a benyújtandó dokumentumok, adatlapok és nyilatkozatok listáját.

A fenti jogszabályra, illetve a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól szóló 79/2007. (IV. 24.) Korm. rendeletre történő hivatkozással a pályázatokhoz a vélemények kiadhatók. A beadott kérelem illetékmentes.

A pályázathoz, illetve a véleményeztetéshez az ügyfél kiviteli tervdokumentációt csatol, melynek vizsgálatával kell döntést hozni, szükség esetén a helyszín megtekintésével.

Forrás:

ÖTM Pályázati kiírás, OKF

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2285 látogató olvasta.