Híreink

Mi olvasható a VÉDELEM februári számában?

2008. február 04.

Február közepén jelenik meg a VÉDELEM ez évi első lapszáma, amely 20 cikkével ismét több újdonsággal és izgalmas szakmai kérdéssel szembesíti a szakmai közvéleményt. Fókuszban a döntéstámogató és monitoring rendszer Dráva mentén kialakított projektjét bemutatva.


Határon átnyúló kommunikáció és térinformatika

 

A különféle havária helyzetekben a legnagyobb problémát a vezetési oldalról az információ hiánya illetve késői érkezése jelenti. Ebben segíthetnek az jól struktúrált számítástechnikai adatbázisok, de az igazi áttörést ezek térbeli megjelenítése, a térinformatika jelentheti. Az információs problémát a határ mentén még az eltérő kommunikációs rendszerek és a nyelvi nehézségek is tetézik.

Ezt felismerve az eddigi eredményekre építve dolgozták ki a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az együttműködő RSOE és a horvátországi Kapronca megye szakemberinek közreműködésével a Drávis projektet, amelyet az Inrerreg III. program keretében az EU. támogatott.

A cikkek:

Döntéstámogató és monitoring rendszer a Dráva mentén

A rendszer tesztje: DRAVIS – 2007 gyakorlat

Térinformatikai fejlesztés – ArcGIS 9.2

Határon átnyúló kommunikáció a WEB-en keresztül

 

 

A határokon átnyúló eseményekről mindkét ország szakembereinek pontos információval kell rendelkezniük.  A problémát többnyire a nyelvi nehézségek okozzák. Hogyan lehet ezt úgy leküzdeni, hogy közben még a háttér információk is mindkét fél rendelkezésére álljanak?

Erről olvashatnak a lapban.

 

UNIMOG erdőtűzoltó jármű bevetési tapasztalatai

 

A második világháború idején álmodtak meg Németországban egy olyan szerkezetet, amely ha kell szánt, ha kell nehéz terepen nagy sebességgel képes saját platóján bármit szállítani, a munkájához szükséges eszközöket is beleértve – írja Greffer József marcali tűzoltóparancsnok.

Az UNIMOG tényleges unimogságát az alváza, a futóműve és az ezekhez kapcsolódó hajtáslánc adja. Az alváz bírja a terhelést, sőt néha a túlterhelést is, mégis kellően rugalmas szerkezetű, ami biztosítja, hogy nehéz terepen se törjön el. Milyen tapasztalatokat szereztek Marcaliban ezzel az univerzális járművel a beavatkozások során?

 

Technikai fejlesztések a tűzoltóságokon

 

Kristóf István: A tűzoltóságok technikai fejlesztése 2008-ban

A 2008-as esztendő a 2002 - 2006-ig terjedő szakmai fejlesztési program lezárására és a 2007 – 2010-ig tartó program megalapozásának éve lesz. Alapvető cél a már megkezdett fejlesztések folyamatosságának biztosítása és az aktuális szakmai igények programba történő beépítése. Milyen konkrét átadások várhatók ebben az évben?

 

Csányiné Paládi Erszébet: Nagy értékű szakfelszerelések pályázata 2007-ben

A 2005. évi eszközpályázatok bemutatása (Védelem 2007/6 – 45. oldal) után már a jövőre irányuló fejlesztési igényeket vesszük górcső alá. Az elmúlt év őszére beadott pályázatok anyagainak összesítése az év elejére készült el, s ezek változatlanul töretlen fejlesztési igényeket mutatnak. A hivatásos és önkéntes tűzoltóságok 889 pályázati tétel során 13.108 technikai eszközre pályáztak 2007-ben.

 

Kristóf István: Tűzoltó jármű pályázatok 2007-ben – szakmai program 2010-ig

A tűzoltóságok kiemelkedő aktivitással pályáztak 2007-ben. Az első gyorsmérleg szerint 163 pályázattal, 175 járműre jelezték igényüket a kiírásnak megfelelő műszaki eszközökre. Ezek a következő 3 – 4 év fő fejlesztési tendenciáit is kijelölik.

Az új prioritások mentén (VÉDELEM 2007/6 – 43. oldal) megfogalmazott pályázati kiírásra beérkezett igények mutatják a fő tendenciákat. A hivatásos tűzoltóságok közül 79-en – a hivatásos egységek 83%-a – 113 járműre pályáztak, míg az önkéntesek közül 38 köztestület – az önkéntesek 58%-a – 38 járműre adott be  pályázatot.

Új elem a Katasztrófavédelmi Oktató Központ (KOK) aktivitása, – amelyet a képzésre vonatkozó pályázati lehetőségek előnyös megváltoztatása tett lehetővé – ugyanis 11 eszközre, gyakorlatilag minden típusra pályázatot nyújtottak be.

 

Fórum

 

Lestyán Mária: Vita az épületbiztonságról Angliában – csak ott probléma?

Négy tűzoltó halt meg egy novemberi raktár tűzben a közép-Angliai Warwishire-ben. Az országot sokkoló tragédia után országos vita indult a tűzbiztonságról és az Építési Szabályokról. Csak ott probléma?

 

Informatika

 

Szilágyi Csaba: Tűz- és füst terjedése panelépületben: elemzés számítógépes matematikai tűzmodellel

A panelházak tűzeseteinek fényében aktuálisabb témát nem is boncolhatnánk. Hogyan terjed a tűz az épületben és a füst a menekülési útvonalakon? Milyen gyors ez a folyamat? Mit segít a szakaszolás, a szellőzőrendszer tisztítása? A panelházak tűzbiztonságának elemzéséhez készült modell ezekre a kérdésekre adhat az eddigieknél pontosabb válaszokat, s ez a megelőzési intézkedéseket is meghatározhatja.

A vizsgálat tárgya: 30 éves panelház, igazi szakmai csemege!!!

 


Egy szellőzőcső fotója belülről

 

Kutatás

 

Gál Tamás Zsolt: Teremgarázsok szellőztetése sugárventilátorokkal

Újdonság a hazai épületgépészet számára a külföldön már alkalmazott sugárventilátoros szellőztető rendszer, amely előnyösen alkalmazható teremgarázsok, alagutak, raktárak létesítésénél.

 

Ajánlott Műszaki Megoldások – Tűzálló kábelrendszerek

Az OKF és az MMK Elektrotechnikai Tagozata 2007 folyamán közös Elektrotechnikai Tűzmegelőzési Munkabizottságot (ETMb) hozott létre. Az ETMb a Tűzálló kábelrendszerekről szóló első kiadványát adjuk közre, melynek célja a helyes szakmai gyakorlat kialakításának elősegítése.

 

Megelőzés

Lestyán Mária: Változott a hatósági eljárás és a követelményrendszer az utólagos hőszigetelésnél

Az építésügyi hatósági eljárás és az építészeti-műszaki dokumentáció tartalmi követelményei változtak. 2008. január 01.-i hatállyal igaz ez a homlokzat felújításokra, utólagos hőszigetelésekre is.

 

Nagy Katalin: A puding próbája az evés – a füstelvezetőké a próbanyitás

Az elmúlt évben a hő- és füstelvezető rendszerek telepítése, illetve felülvizsgálata és karbantartása során panellakások karbantartási tapasztalatait mutatta be szerzőnk. Melyek a bevásárló központoknál 2007-ben összegyűlt tipikus esetek tapasztalatai. A négy kiválasztott helyszínben közös, hogy nagyméretű bevásárló központokról van szó, mind a négy helyszínen bővítés, átalakítás történt 2006-ban, vagy 2007-ben. A kép a használóknak és a tűzvédelmi hatóságoknak is több mint tanulságos.

 

Visszhang

 

Nádor András: Rossz az egészségügyi, szociális intézmények tűzvédelme?

 

A Népszabadság 2007. november 17. számában „Drága a betegek biztonsága” , „A beruházók nem kedvelik a költséges oltóberendezéseket” alcímmel jelent meg komoly visszhangot kiváltó cikk. A TSZVSZ Beépített oltóberendezések tagozata vezetőjének véleményére voltunk kíváncsiak a cikket követő hullámverésekről is.

 

Tanulmány

 

Szűts Jenő: Lángérzékelő típusok a gyakorlatban

A lángoló fázissal induló tüzeknél a védelem megbízható és korai lángérzékelést igényel. Ezeken a területeken az optikai lángérzékelők a tűz észlelésére legalkalmasabb eszközök, hiszen a kis méretű, még kialakulóban levő tüzeket is nagy távolságból képesek észlelni. Milyen lángérzékelő típusokat ismerünk?

 

Koczka Sándor, Csízi Béla: Fagyveszélyes létesítmények védelme beépített tűzoltó berendezéssel II.

Milyen veszélyt rejt magában a különböző oltó-berendezés típusokra nézve a fagy? Cikkünk első részében alapvetően a hagyományos száraz sprinkler rendszerek téli üzemvitelével foglalkoztunk. Most a korszerűbb technikákkal nézünk szembe.

 

Szabályozás

 

Nyíri Csaba: Megváltoztak a szakértői jogszabályok – ki lehet szakértő?

Az igazságügyi szakértői tevékenységet két éve egy új törvény (2005. évi XLVII. tv.) szabályozza. Ezzel összefüggésben a 282/2007. (X. 26.) Korm. rendelet és annak 4. számú melléklete újraszabályozta a tűzvédelmi szakterületekkel kapcsolatos vizsgálatok során a szakvélemény adására feljogosított szerveket. Ki adhat szakvéleményt?

 

Munkabiztonság

 

Kérdő Sarolta: Új fejlesztésű lábbelik a tűzoltóság részére

A tűzoltóság tevékenységi köre jelentősen megváltozott, kibővült. A felszereléseknek is lépést kell tartani a fejlődéssel. A tűzoltó lábát meg kell védeni a veszélyektől, sőt ezen túlmenően a viselési kényelmet is biztosítani kell. Új igények – új fejlesztések

 

 

VÉDELEM – Katasztrófa- és tűzvédelmi Szemle

Előfizethető:

Duna Palota Kulturális Kht. 1051 Budapest, Mérleg u. 3.

Tel.: 1/469-2971 Fax: 1/469-2969

Ügyintéző: Szabó Kálmánné

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 3517 látogató olvasta.