Híreink

300 millió többlettámogatás az önkénteseknek

2007. december 17.

Ismeretes, hogy hazánkban immár 65 önkéntes tűzoltóság rendelkezik működési területtel és ezzel jelentős területeken látja el a mentő tűzvédelmet. A hírek szerint 300 millió forinttal több költségvetési támogatáshoz juthatnak ezek az Önkéntes tűzoltóságok 2008-ban, ha a parlament elfogadja az előterjesztést.


Mint minden ősszel jelentős várakozások és találgatások voltak halhatók a költségvetési támogatások mértékéről. Abban mindenesetre egyetértés volt az érintettek körében, hogy az önkéntes tűzoltóságok költségvetési támogatásának mértéke nem megfelelő a megnövekedett és átvállalt feladatokhoz képest.

Többen radikális változásokat, egyfajta újra elosztást szorgalmaztak, kiemelve, hogy azonos elvek alapján kell újrafogalmazni a tűzoltóságok finanszírozását.

A jelek szerint erre nem, de a feszültségek enyhítésére talán elegendő az a 300 millió forint, amely az előterjesztésekben szerepel.

 

Ha megvizsgáljuk a 300 millió lehetséges hatásait az idei évből kell kiindulnunk. December 1-től Baktalórántházán és Törökszentmiklóson megkezdte működését két új önkéntes tűzoltóság. Ez, valamint a Jászladányi önkéntesek működési területének változása mintegy 50 - 51 milliót levon ebből a 300 millióból. A maradék 250 millió forint a tulajdonképpeni normatíva növekedésre fordítható. Ez a 65 önkéntes tűzoltóság között kb. 3,8 millió forint többlettámogatást hozhat átlagosan. Ettől kezdve a vita tárgya a támogatás elosztásának elve, vagyis a normatív finanszírozás alapösszegét, vagy a lakossági fejkvótát növeljék. Az első megoldás a kis létszámú önkéntes tűzoltóságoknak, a második a nagyobbaknak kedvez.

 

Emlékeztetőül a 2007. évi elosztás elvei: 9 millió Ft alap és 647,5 Ft/fő lakosságarányos támogatás tűzoltóságonként.

Vissza

Ezt a hírt eddig 3199 látogató olvasta.