Híreink

Védelmi igazgatási képzés a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen

2007. december 22.

Nemzetvédelmi Egyetemen képzési kínálatában fontos szerepet tölt be a védelmi igazgatási szak. A képzés iránt megnövekvő kereslet, a képzési formák bővülése és munkaerőpiacon történő elhelyezkedés biztató lehetőségei játszanak fontos szerepet. Az egyetemen hosszú évtizedek alatt felhalmozott katonai szaktudás sok esetben jól konvertálható a civil képzés területére.


A védelmi igazgatás szak a védelmi szféra számára képez alapfokú és felsőfokú képzettséget igénylő polgári szakembereket.
 
A képzési struktúra teljes körű. A BSc képzéstől a doktori PhD képzésig lehetőséget nyújt a Bolyai Karon, hogy a hallgatók egy intézményben a legmagasabb ismereteket megszerezhessék.
 
BSc szakok
Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:
-         végzettségi szint: alapfokozat (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc)
-         szakképzettség: védelmi igazgatási szervező (megjelölve a szakirányt)
A képzési idő félévekben:6 félév
Nyelvi követelmények:
Az alapfokozat megszerzéséhez egy idegen nyelvből középfokú C típusú államilag elismert nyelvvizsga szükséges.
 
Képzési kínálat a nappali és levelező képzésben:
-         Katasztrófavédelmi,
-         tűzvédelmi és tűzoltó,
-         önkormányzati védelmi igazgatás.
 
 
MSc szakok
A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:
-         végzettségi szint: mesterfokozat (magister; mester; rövidítve MSc)
-         szakképzettség: okleveles védelmi igazgatási vezető (megjelölve a szakirányt)
A képzési idő félévekben:4 félév
Idegennyelv-ismeret követelményei:
A mesterfokozat megszerzéséhez államilag elismert legalább középfokú C típusú nyelvvizsga megléte.
 
Képzési kínálat a mesterképzésben (csak levelező fakultáson)
-         Katasztrófavédelmi,
-         önkormányzati védelmi igazgatás.
A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok:
-         teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: a védelmi igazgatási alapképzési szak.
-         a had- és biztonságtechnikai mérnöki, a rendészeti igazgatási, az igazgatásszervező;
-         továbbá azok az alap- vagy mesterfokozatot adó alapképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. Tv. szerinti főiskolai vagy egyetemi szintű alapképzési szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.
 
A mesterképzésbe való felvétel feltételei:
A hallgatónak elismerhető legyen legalább 60 kredit a korábbi tanulmányai szerint az alábbi ismeretkörökben:
-         alapozó ismeretek (20 kredit): jogi ismeretek, közgazdaságtan, pszichológia, vezetés- és szervezéselmélet, informatika, pedagógia, matematika, kémia, szociológia, EU ismeretek, környezetvédelem;
-         szakmai ismeretek (40 kredit): polgári védelem, hadijog, védelem gazdaságtan, adatvédelmi ismeretek, információs műveletek, alkotmányjog, védelmi igazgatás, munkajog, veszélyes anyagok kárelhárítása, katasztrófavédelem, tűzvédelem, közigazgatási jog, büntetőjog, munkavédelem, marketing és PR ismeretek.
A felsorolt ismeretkörökben legalább 30 kredittel rendelkezzen a hallgató. A hiányzó krediteket a mesterfokozat megszerzésére irányuló képzéssel párhuzamosan az intézményben elvégezheti.
 
Tűzvédelmi, tűzoltó szakirány
 
A külön kiemelném és ráirányítanám a figyelmet a 2007. év őszén beindul tűzvédelmi és tűzoltó szakirányra. Képzés célja: Felsőfokú szakmai ismeretek megszerzése az önkormányzatoknál és létesítményeknél dolgozó tűzoltóknak. Ezáltal lehetővé válik számukra a tiszti beosztások betöltése. Egyenlőre levelező fakultáson indult el a szakirány, de később ez nappali képzés formájában is tervezzük megvalósítani. A levelező képzésre csak hivatásos tűzoltókat vettünk fel, mert nekik a gyakorlatot már nem kell elsajátítatni, hiszen ők rész vesznek éles bevetésekben. Ebben a levelező képzési formában nincs is lehetőség a praktikum teljes vertikumának elsajátítására, csak speciális dolgok esetében. A megszerzett gyakorlati ismeretekre épül a tudás bővítése. A tűzvédelmi és tűzoltó képzésen részvevő hallgatók parancsnokaik segítségével, vagy szabadságuk terhére vesznek részt szemeszterenként az egyhetes, majd a kéthetes összevonáson az egyetem Hungária krt.-i kampuszán. Nagy akarással és szorgalommal az első féléven túljutottak, most már a számonkérés következik. A vidéki hallgatók elhelyezését az egyetem megoldotta. A 2008. évben újra lehetőség nyílik a tűzvédelmi és tűzoltó szakirányra jelentkezni. A decemberben megjelent felsőoktatási tájékoztató erről részletesebb ismereteket közöl, beleértve a védelmi igazgatási szak teljes képzési kínálatát.
 
Budapest, 2007. december 18.
 
 Dr. Grósz Zoltán
 egyetemi docens
                                                                                  Vegyi-, Katasztrófavédelmi Intézet
        igazgató

Vissza

Ezt a hírt eddig 6051 látogató olvasta.